Pierre Vernier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Vernier
Biografia
Naixement29 agost 1580 Modifica el valor a Wikidata
Ornans Modifica el valor a Wikidata
Mort14 setembre 1637 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Ornans Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata

Pierre Vernier (Ornans, 1580 – Ornans, 1637) fou un matemàtic francès, inventor d'instruments de mesura de precisió. És conegut i epònim a causa de la invenció l'any 1631 de l'Escala Vernier utilitzada per a fer instruments de mesura de gran precisió, com són el peu de rei, el pàlmer o el sextant.

Biografia[modifica]

Pierre Vernier va tenir com a pare a un jutge i enginyer que en les seves estones lliures no és estrany que fos la principal influència en l'estudi de les ciències per al jove Vernier. Des de molt jove va entrar al servei del rei Carles I d'Espanya i va assolir el grau de capità administrador de la plaça forta d'Ornans. Va exercir diversos llocs en el govern d'Espanya al servei del rei. Va ascendir a canceller i director general de moneda del comtat de Burgundia. L'any 1631 va anar a la ciutat de Brussel·les on es va establir.

Obra[modifica]

L'única obra de Vernier és la que li ha proporcionat més fama: La Construction, l'usage, et les propriétés du quadrant nouveau de mathématiques (Construcció, ús i propietats del nou quadrant de matemàtiques) (1631).

Referències[modifica]

  • Le 'vernier' et son inventeur Pierre Vernier, d'OrnansH Michel, Mémoires de la Société d'Emulation du Doubs 8 (1913), 310-373

Vegeu també[modifica]