Pont des Arts

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Pont des Arts
Imatge
Nom en la llengua original(fr) Pont des Arts Modifica el valor a Wikidata
Epònimarts Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPont en arc
Part dexarxa viària de París Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLouis-Alexandre de Cessart,
i després Louis Gerald Arretche
Enginyer estructuralLouis Arretche Modifica el valor a Wikidata
Construcció1804 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1981 – 1984construcció Modifica el valor a Wikidata
Característiques
MaterialAcer
Nombre d'ulls7 Modifica el valor a Wikidata
Mesura10 (amplada) × 155 (longitud) m
Travessael Sena
Hi passaskyway (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativa1r districte de París (França), Quartier de la Monnaie (França) i Saint-Germain-l'Auxerrois (França) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciómoll de Conti Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 51′ 30″ N, 2° 20′ 16″ E / 48.8583°N,2.3378°E / 48.8583; 2.3378
Monument històric inventariat
Data17 març 1975
IdentificadorPA00085998
Activitat
Propietat deAjuntament de París Modifica el valor a Wikidata

El pont des Arts (o la passerelle des Arts) és un pont situat a París i atravessa el Sena. Comunica l'Institut de France i el pati quadrat del palau del Louvre (anomenat "palais des Arts" -Palau de les Arts- durant el Primer Imperi).

Història[modifica]

Entre el 1801 i el 1804, una passarel·la de nou arcs reservada als vianants fou construïda a l'emplaçament de l'actual pont des Arts: és el primer pont metàl·lic de París. Aquesta innovació es deu al primer cònsol Napoleó Bonaparte, seguint una realització anglesa. Els enginyers Louis-Alexandre de Cessart i Jacques Dillon van concebre aquesta passarel·la per semblar un jardí suspès amb arbustos, testos amb flors i bancs. El 1852, a conseqüència de l'allargament del "quai Conti" (moll Conti), els dos arcs de la riba esquerra es converteixen en un de sol.

L'any 1976, l'inspector general de Ponts i Calçades notifica de la fragilitat de la infraestructura, principalment deguda als bombardejos de 1918 i 1944, i a diverses col·lisions de vaixells els anys 1961 i 1970. Le pont serà tallat a la circulació l'any 1977 i s'acabarà esfondrant als 60m finalment l'any 1979 a causa d'un darrer xoc amb una barca.

El pont actual ha estat reconstruït, entre 1981 i 1984, "idènticament" segons els plans de Louis Arretche, qui va disminuir el nombre d'arcs (sept en lloc de nou). Això permet el seu alineament amb els del pont Neuf, tot tornant a l'aspecte de l'antiga passarel·la. La passarel·la fou inaugurada per Jacques Chirac – aleshores alcalde de París – el 27 de juny de 1984.

Ocasionalment utilitzat com a lloc d'exposicions, actualment és un lloc atractiu per a pintors, dibuixants i fotògrafs (pel seu punt de vista únic), però també pels amants dels pícnics durant l'estiu.

Vista del pont des Arts des del pont Neuf
El Pont des Arts.

Film[modifica]

Le Pont des Arts és també una pel·lícula francesa de la mà de Eugène Green, amb Natacha Régnier i Denis Podalydès.

Explica una història d'amor impossible entre dos joves que mai es troben. L'acció es desenvolupa a París entre el 1979 i el 1980, és a dir, en el moment de l'esfondrament de la passarel·la. El film va ser presentat l'any 2004 al 57è Festival international du film de Locarno, a la secció de cineastes del present.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pont des Arts