Posta (marina de guerra)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Patruller a la seva posta d'Ushuaia

Una posta[1] és l'establiment temporal d'un nombre qualsevol de vaixells de guerra en un paratge determinat per a algun finalitat, que sol ser la seguretat i defensa d'una fortificació o territori amenaçat, la protecció del comerç o dels propis súbdits en un país estranger, l'auxili de la marina nacional en latituds molt remotes, etc. La paraula es deriva del terme apostar[2] en el sentit de posar alguna força en un indret per a algun fi, posar a l'aguait.

En sentit més estricte la veu posta equival a comandància general o capitania general de marina, a punts apartats i dependents de la metròpoli i més pròpiament a les colònies en temps de la colonització. Llavors, posta expressa una idea complexa que comprèn les de parc, arsenal, seguretat i defensa del port, protecció per mar a la marina i al comerç, autoritat i jurisdicció del cap del port.

Antigament, Espanya tenia postes d'aquest gènere a totes les seves possessions ultramarines on hi havia un virrei o capità general. En dir que els comandants generals d'aquests punts eren caps superiors militars amb auditor, es dedueix fàcilment totes les conseqüències legals d'aquestes.

Les postes s'establien en les colònies o punts molt apartats de les metròpolis. Alguna vegada, però, s'anomenen així els departaments o capitanies generals de marina quan per raó d'economia, per exemple, són reduïts a comandàncies de marina, com succeïa a Espanya en el segle xix respecte dels departaments de Ferrol (la Corunya) i Cartagena ( Múrcia), que es denominaren llavors, per tant, apostaderos.

Referències[modifica]