Potassicferroferrisadanagaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPotassicferroferrisadanagaïta
Fórmula química{K}{Ca₂}{Fe2+₃Fe3+₂}(Al₃Si₅O22)(OH)₂
Epònimsadanagaite rootname series (en) Tradueix, potassi i ferro Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusReserva Natural d'Ilmen, óblast de Txeliàbinsk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.DE.15
Nickel-Strunz 9a ed.9.DE.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/F.10 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup espacialgrup espacial C2/m Modifica el valor a Wikidata
Colornegre
Exfoliacióperfecta en {110}
Duresa5,5 a 6
Lluïssorvítria
Color de la ratllagris verdós
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,696 nβ = 1,700 nγ = 1,715
Birefringènciaδ = 0,019
Dispersió òpticar > v
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1997-035
Any d'aprovació1997
SímbolPffsdg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La potassicferroferrisadanagaïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la sadanagaïta. Aquest material es va anomenar potassicferrisadanagaïta en la descripció original, però el material analitzat té Fe2+ >> Mg, i després de la redefinició del grup de la sadanagaïta en la nomenclatura d'amfíbols del 2012, el nom correcte és l'actual.

Característiques[modifica]

La potassicferroferrisadanagaïta és un silicat de fórmula química {K}{Ca₂}{Fe2+₃Fe3+₂}(Al₃Si₅O22)(OH)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1997. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5,5 i 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.DE - Inosilicats amb 2 cadenes dobles periòdiques, Si₄O11; clinoamfíbols» juntament amb els següents minerals: antofil·lita, cummingtonita, clinoholmquistita, grunerita, manganocummingtonita, manganogrunerita, permanganogrunerita, ferrofluoropedrizita, ferrifluoroleakeïta, actinolita, ferritschermakita, ferroactinolita, ferrohornblenda, ferrotschermakita, joesmithita, magnesiohornblenda, tremolita, tschermakita, cannilloïta, fluorcannil·loïta, parvomanganotremolita, fluorotremolita, potassicfluoropargasita, edenita, ferroedenita, ferrokaersutita, ferropargasita, hastingsita, kaersutita, magnesiohastingsita, pargasita, sadanagaïta, fluoroedenita, potassicsadanagaïta, potassicpargasita, potassicferrosadanagaïta, magnesiofluorohastingsita, potassicfluorohastingsita, potassicclorohastingsita, fluoropargasita, parvomanganoedenita, potassiccloropargasita, potassicferrocloroedenita, potassicmagnesiohastingsita, potassicferropargasita, cromiopargasita, ferro-taramita, barroisita, ferroferribarroisita, ferroferriwinchita, ferribarroisita, ferroferritaramita, ferroferricatoforita, ferrobarroisita, ferrorichterita, ferrowinchita, ferrokatophorita, ferritaramita, magnesiotaramita, richterita, winchita, taramita, fluororichterita, katophorita, potassicfluororichterita, potassicrichterita, ferrighoseïta, ferriwinchita, fluorotaramita, arfvedsonita, eckermannita, ferroeckermannita, ferroglaucòfan, glaucòfan, potassicmanganileakeïta, manganoarfvedsonita, ferrileakeïta, magnesioriebeckita, magnesioarfvedsonita, nyboïta, riebeckita, manganomanganiungarettiïta, ferroferrinyboïta, clinoferroferriholmquistita, ferrinyboïta, ferroferrileakeïta, ferroferrifluoroleakeïta, sodicferriclinoferroholmquistita, magnesiofluoroarfvedsonita, ferripedrizita, potassicferrileakeïta, fluoronyboïta, manganidellaventuraïta, fluoropedrizita, potassicarfvedsonita, ferriobertiïta, potassicmagnesiofluoroarfvedsonita, ferroferripedrizita, potassicmagnesioarfvedsonita, pedrizita, ferropedrizita, fluoroleakeïta i ferroferriobertiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la Reserva Natural d'Ilmen, dins l'óblast de Txeliàbinsk (Rússia). També ha estat descrita a l Complex Igni de La Peña, a la província de Mendoza (Argentina). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Potassic-ferro-ferri-sadanagaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 desembre 2019].