Priscillagrewita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPriscillagrewita-(Y)
Fórmula química(Ca₂Y)Zr₂(AlO₄)₃
Localitat tipuspedrera de marbre de Daba, Governació d'Amman, Jordània
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,50(3) Å
Grup espacialgrup d'espai Ia-3d Modifica el valor a Wikidata
Colortonalitat groguenca pàl·lida
Duresa7 a 7,5
Lluïssorvítria
Densitat4,48 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Índex de refracción = 1,96
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2020-002
Any d'aprovació2020
SímbolPgr-Y
Referències[1]

La priscillagrewita-(Y) és un mineral de la classe dels òxids que pertany al supergrup del granat. Rep el nom en honor de Priscilla Croswell Perkins Grew (n. 1940, Glens Falls, Nova York, EUA), geòloga i professora a la Universitat de Nebraska–Lincoln, pel seu treball que mostra la zonificació oscil·lant de Mn en granats d'eclogita. També va ser directora del Museu d’Història Natural de la Universitat de Nebraska i va ocupar diversos càrrecs governamentals, inclosa la directora del Minnesota Geological Survey.

Característiques[modifica]

La priscillagrewita-(Y) és un òxid de fórmula química (Ca₂Y)Zr₂(AlO₄)₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2020. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·La entre 7 i 7,5.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5540/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pedrera de marbre de Daba, situada a la Governació d'Amman (Jordània), on es troba en forma de cristalls isomètrics idiomòrfics de fins a 15 μm de mida, tractant-se de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Priscillagrewite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 agost 2021].