Puntet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Figures musicals amb puntet i les seves durades equivalents

En música, el puntet és un signe de prolongació amb forma de punt, que es col·loca a la dreta de la figura musical, augmentant la meitat del valor de la mateixa. Existeixen el puntet i el doble puntet.

El puntet afegeix a la figura que acompanya la meitat del seu valor. El puntet val la meitat de la nota que està a l'esquerra i se li suma a la mateixa. És l'equivalent a la nota, i/o figura anterior a la qual se li afegeix. Per exemple: una blanca amb puntet val tres negres (en aquest cas el puntet val una negra perquè és la meitat del temps d'una blanca que és la figura que precedeix el puntet)

Puntet simple[modifica | modifica el codi]

Augmenta el valor de la nota d'u a u i mig, i s'escriu amb un sol punt a la dreta de la nota. A mesura que es van afegint puntetes augmenta el valor. El puntet representa la meitat de la figura que té a la seva esquerra.

  • 1+1/2=1 1/2 o 3/2

Doble i triple puntet[modifica | modifica el codi]

Augmenta el valor de la nota però no pren el valor mitjà de la nota, si no el valor mitjà del puntet, ja que és el símbol que es troba a l'esquerra. És a dir que equival a un quart (1/4) de la nota principal.

  • 1+1/2+1/4=1 3/4 o 7/4

El triple puntet és molt més rar. Apareix, per exemple, en el Preludi en sol major per a piano, op. 28 núm. 3 de Chopin.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puntet