Quetzalcóatl

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Representació maia de Kukulkan o Quetzalcóatl

Quetzalcóatl (Ketsalkoatl en nàhuatl modern, que significa "serp emplomallada") és el nom nahua de la deïtat de la Mesoamèrica antiga, un dels déus de la civilització asteca principalment.

El nom, "Quetzalcóatl", literalment significa serp-ocell quetzal o serpent amb plomes de quetzal (la qual cosa vol dir que és diví o apreciat) en la llengua nàhuatl. Els maies el coneixien com a Kukulkan, i els quitxés com a Gukumatz. Aquesta deïtat fou molt important per a l'art i la religió de gairebé tot Mesoamèrica durant 2.000 anys, des del període preclàssic fins a la conquesta espanyola. Les civilitzacions olmeca, la mixteca, la tolteca, l'asteca i la maia adoraven la serp emplomallada. L'adoració de Quetzalcóatl incloïa sacrificis animals, i en altres tradicions es deia que Quetzalcóatl s'oposava als sacrificis humans, a diferència d'altres déus dels asteques (sobretot de Tezcatlipoca i Huitzilopochtli).

Els tolteques tenien un sistema dual de creences. L'oposat a Quetzalcóatl era Tezcatlipoca, el qual va fugir a l'exili per causa de Quetzalcóatl. Els asteques van adoptar la cultura dels tolteques, tot i que van fer-los bessons, oposats però iguals; Quetzalcóatl fins i tot va ser conegut com a Tezcatlipoca Blanc, contrastant amb el Tezcatlipoca Negre. Ambdós junts, van crear el món.

L'emperador asteca Moctezuma II inicialment creia que l'arribada d'Hernán Cortés el 1519 era el retorn de Quetzalcóatl. Cortés se'n va aprofitar, per a reduir l'oposició durant la conquesta.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quetzalcóatl