Mesoamèrica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Àrees de Mesoamèrica

Mesoamèrica és la regió històrica del continent americà que comprèn aproximadament a Mèxic (exceptuant certs estats del nord), Guatemala, Belize, l'occident d'Hondures, El Salvador, Nicaragua, i la zona més nord-occidental de Costa Rica. En termes generals, el Tròpic de Càncer pot ser considerat el seu límit nord.

Paul Kirchhoff va utilitzar per primera vegada el terme Mesoamèrica per a referir-se a una regió cultural i històrica que estava indentificada amb l'agricultura i la vida sedentària, i on es van desenvolupar grans civilitzacions. El concepte contrari és el d'Aridoamèrica per a referir-se a la regió cultural dels pobles nòmada-caçadors del nord. No hi ha un terme per a referir-se a la regió dels pobles nòmades del sud de l'Amèrica Central i nord de l'Amèrica del Sud. Es pot dir, també, des del segle VII fins a l'arribada dels espanyols, que Mesoamèrica es refereix a la regió on la lingua franca va ser el nàhuatl.

Cal esmentar que el terme Mesoamèrica no ha de confondre's amb l'Amèrica Central. Mesoamèrica és només un terme històric utilitzat per a referir-se a una regió amb característiques similars, i comprèn una secció del que avui es considera Amèrica del Nord (Mèxic), i una secció del que avui es considera Amèrica Central, i per tant no correspon geogràficament a cap divisió política moderna.

Història[modifica | modifica el codi]

En el període de gairebé tres mil anys comprès (aproximadament) entre el 1200 aC i el 1500 dC, es va desenvolupar a Mesoamèrica, independentment de la resta del món, una agricultura altament productiva, un sofisticat sistema d'escriptura i un calendari de major precisió que l'utilitzat a Europa. A més, es van construir grans centres urbans i cerimonials en tota la zona, incloent luxosos palaus, altíssims temples, vastes places per a mercats i alguns dels primers jocs de pilota del món.

Les civilitzacions que es van desenvolupar a Mesoamèrica són:

Cronologia[modifica | modifica el codi]

La història de Mesoamèrica té característiques peculiars que fan que no pugui ser mesurada amb la cronologia de períodes històrics europeus, malgrat hagi esdevingut la més emprada per qüestions d'etnocentrisme. Els períodes proposats per a aquesta regió són els següents:[1]

  • Paleoindi (anterior al 3500 aC): inclou les civilitzacions de la prehistòria de caire nòmada
  • Era arcaica (3500 aC - 2000 aC, però amb grans variacions locals): es refereix al període de sedentarització
  • Etapa formativa o preclàssica (2000 aC - 200): sorgiment de les primeres grans civilitzacions
  • Era clàssica (200-1000): auge de diferents ciutats-estat amb trets culturals diferenciats
  • Era postclàssica (1000-1697): declivi de les grans civilitzacions fins l'arribada dels exploradors europeus; la data del 1697 marca la conquesta de la darrera ciutat independent i es dóna pasa al període colonial, on s'empra ja la cronologia universal.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Mathews, Lynn V. Foster ; foreword by Peter. Handbook to life in the ancient Maya world. New York: Oxford University Press, 2005. ISBN 978-0195183634. A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mesoamèrica Modifica l'enllaç a Wikidata