Jade (mineral)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jade o Jaspi
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química Jadeïta NaAl(Si2O6); Nefrita Ca2(Mg, Fe)5((OH,F)Si4O11)2
Propietats fisicoquímiques:
Sistema cristal·lí monoclínic
Color verd, groc, negre, molt variable
Duresa 6,5-7
Densitat 3,34
Índex de refracció 1,660

El jade[1] és un mineral pertanyent als silicats. Sovint acull un to verdós a causa d'impureses de crom. Des de fa més de 5.000 anys s'utilitza el jade a Xina i Mesoamèrica com a material per a fabricar utensilis i adorns. Al llarg del temps es va desenvolupar un verdader culte del jade. Els objectes de jade tenien (i tenen) fama d'amulets que atrauen la sort. En els seus orígens el jade era tan dur i resistent com cap altre material. Per això s'utilitzava també per a elaborar armes i ferramentes.

Serp de jade

Jade és una denominació que reuneix dues característiques. No es tracta pròpiament del nom d'un mineral. Aquestes característiques són el contingut mineral i l'estructura. Jade denomina dos minerals, jadeïta i nefrita.[1] Per a poder ser denominat com a jade els dos han d'estar presents com agregats en forma de grànuls molt fins o fibres entrellaçades. La jadeïta forma només molt escasses vegades vertaders cristalls.

Des de quasi el principi s'intentava vendre altres minerals amb la denominació de jade. Això es va aconseguir de millor manera amb el mineral serpentina. ("Jade de xinesa", "Jade nou"). La serpentina no sols té el mateix aspecte que el jade sinó que apareix en els mateixos jaciments que la jadeïta i la nefrita. És un material una miqueta més tou i menys resistent que el jade. Com que es treballa molt millor que el jade s'ha establert com a substitut preferit del jade en els últims anys. En la vall del riu Motagua a Guatemala, es troba uns dels jaciments més rics del món, i és la font dels colors més nous, com el Jade Arc de Sant Martí, el Jade negre i l'Or galàctic, que és un jade negre amb incrustacions naturals d'or, plata i platí.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 «jade». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]