Resolució 1127 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1127 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Bandera d'UNITA
Identificador de llei o regulacióS/RES/1127 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3814)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació28 agost 1997 Modifica el valor a Wikidata
1126 Modifica el valor a Wikidata
1128 Modifica el valor a Wikidata
TemaSituació a Angola

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1127 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, adoptada per unanimitat el 28 d'agost de 1997 després de reafirmar la resolució 696 (1991) i totes les resolucions posteriors sobre Angola, el Consell, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, va imposar sancions a UNITA després de la manca de compliment de l'aplicació dels acords de pau després de la Guerra Civil angolesa.[1]

El Consell de Seguretat va recordar que actuaria contra UNITA si no complia les obligacions que li incumbeixen pels acords de pau, el Protocol de Lusaka i les resolucions pertinents del Consell de Seguretat, en particular la resolució 1118 (1997). Va exigir que UNITA i el Govern d'Angola completessin immediatament els aspectes restants del procés de pau i s'abstinguessin d'accions que augmentessin la tensió.[2] UNITA també va ser obligada a desmilitaritzar les seves tropes, completar la transformació de la seva emissora de ràdio Vorgan en una estació de difusió no política i ampliar l'autoritat de l'estat a les àrees controlades per ells. També va haver de corregir immediatament i completar la informació sobre la força de les seves forces i proporcionar la informació a la Comissió Mixta.

Actuant sota el capítol VII, es va demanar a tots els països que adoptessin les següents mesures:[3]

(a) Impedir que els oficials d'UNITA i les seves famílies immediates entren al seu territori, excepte en ocasions necessàries per al funcionament del Govern d'Unitat i Reconciliació Nacional, l'Assemblea Nacional d'Angola o la Comissió Mixta;
(b) cancel·lar tots els documents de viatge, visats i permisos de residència als oficials d'UNITA i les seves famílies immediates;
(c) tancar totes les oficines d'UNITA als seus territoris;
(d) prohibir als volts aterrar, sortir o sobrevolar llur territori;
(e) prohibir el subministrament a les aeronaus;
(f) prohibir la provisió d'assegurances a aeronaus angoleses, amb excepcions esmentades a la Resolució 864 (1993).

Les mesures tampoc no serien aplicables en casos d'urgències mèdiques o de vols que portin ajuda humanitària. Es va instar a tots els països que impedissin viatjar les delegacions oficials a la seu d'UNITA, excepte en casos humanitaris o per promoure el procés de pau. Les sancions de viatge entraran en vigor a partir del 30 de setembre de 1997, tret que es s'observi que UNITA estava començant a complir.[4]

Es va demanar al Secretari General Kofi Annan que informe al Consell abans del 20 d'octubre de 1997 i cada 90 dies sobre el compliment d'UNITA amb les resolucions del Consell de Seguretat i els acords de pau. Si no hi havia conformitat, la resolució assenyalava que es considerarien restriccions financeres i comercials addicionals.

El Consell va exigir a més que Angola i UNITA continuïn cooperant amb la Missió d'Observadors de les Nacions Unides a Angola (MONUA) i deixin de restringir les seves activitats per establir mines terrestres. Va donar suport a la recomanació del secretari general per la suspensió de les unitats militars de les Nacions Unides fins a finals d'octubre de 1997. Finalment, es va pensar que una reunió de la cimera entre el president d'Angola, José Eduardo dos Santos i el líder d'UNITA Jonas Savimbi podrien reduir la tensió.

Referències[modifica]

  1. «Security Council says UNITA, endangering Angola peace process, must live up to terms of agreements reached». United Nations, 28-08-1997.
  2. Hilaire, Max. United Nations law and the Security Council. Ashgate Publishing, Ltd, 2005, p. 277. ISBN 978-0-7546-4489-7. 
  3. Farrall, Jeremy Matam. United Nations sanctions and the rule of law. Cambridge University Press, 2007, p. 337. ISBN 978-0-521-87802-9. 
  4. Crossette, Barbara «U.N. puts strong sanctions on an Angola rebel force». The New York Times, 29-08-1997.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]