Resolució 1114 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1114 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Evacuacions a Tirana
Identificador de llei o regulacióS/RES/1114 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3791)
 14Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 1Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació19 juny 1997 Modifica el valor a Wikidata
1113 Modifica el valor a Wikidata
1115 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Albània
EstatAlbània Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1114 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 19 de juny de 1997. Després de recordar la Resolució 1101 (1997) sobre la situació a Albània, el Consell va autoritzar una ampliació de les forces multinacionals al país per un període de més de 45 dies, començant el 28 de juny de 1997.[1]

El Consell va apreciar la imparcialitat en què el mandat del Consell havia estat dut a terme per la força de protecció multinacional a Albània i per la seva col·laboració amb les autoritats albaneses. La força va ser autoritzada arran de la rebel·lió de 1997 a Albània causada per la fallida de l'esquema Ponzi. Es va observar que la violència encara continuava, i tenint en compte que s'havien de celebrar eleccions parlamentàries, era necessària una extensió limitada.

Es va condemnar tota la violència al país i es va instar a que cessés immediatament. Es va demanar als països que contribueixen a la força de protecció a sufragar el cost de l'operació i, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, van ser autoritzats a garantir la seguretat i llibertat de moviment de la força multinacional i monitors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).[2] Es va destacar la prestació de l'ajuda humanitària per mitjà de la cooperació amb el Govern d'Albània, l'OSCE, la Unió Europea, les Nacions Unides i les organitzacions internacionals. Finalment, els estats participants van haver de presentar informes periòdics sobre les seves operacions al Consell.

La resolució va ser aprovada per 14 vots a favor i cap en contra, amb una abstenció de la Xina, que s'oposava al que anomenava "interferència en els assumptes interns d'Albània" i s'havia oposat a la intervenció anterior autoritzada en la Resolució 1101. Tanmateix, atesa la sol·licitud d'assistència d'Albània, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides no va vetar la resolució.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Security Council authorises extension of mandate of multinational protection force in Albania for 45 days beginning 28 June». United Nations, 19-06-1997.
  2. Sarooshi, Danesh. The United Nations and the development of collective security: the delegation by the UN Security Council of its chapter VII powers. Oxford University Press, 2000, p. 223. ISBN 978-0-19-829934-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1114 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.