Resolució 1203 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1203 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Camp de refugiats de Kosovo a Kukës, Albània
Identificador de llei o regulacióS/RES/1203 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3937)
 13Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 2Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació24 octubre 1998 Modifica el valor a Wikidata
1202 Modifica el valor a Wikidata
1204 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Kosovo

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1203 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 24 d'octubre de 1998. Després de recordar les resolucions 1160 (1998) i 1199 (1998) sobre Kosovo, el Consell va exigir que la República Federal de Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro) complís les resolucions anteriors del Consell de Seguretat i cooperés amb l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i les missions de verificació a Kosovo.[1]

La resolució va ser desencadenada per la massacre de Gornje Obrinje.[2]

El 16 d'octubre de 1998 es va signar un conveni a Belgrad entre Sèrbia i Montenegro i l'OSCE, que preveia la creació d'una missió de verificació a Kosovo, i les verificacions aèries sobre Kosovo acordades el dia anterior.[3] The Secretary-General Kofi Annan was to send a mission to the Federal Republic of Yugoslavia to assess the situation on the ground in Kosovo.

El Consell de Seguretat va declarar que el conflicte a Kosovo s'hauria de resoldre pacíficament i que el territori tingués una major autonomia i una autoadministració significativa. Mentrestant, es va condemnar la violència, el terror, el subministrament d'armes i la formació als terroristes a Kosovo en busca d'objectius polítics. Hi va haver preocupació que s'havien tancat els punts de venda de mitjans independents a la República Federal de Iugoslàvia, a més de la imminent catàstrofe humanitària a Kosovo.[4]

En veure el conflicte com una amenaça per a la pau i la seguretat internacionals i actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, la resolució exigia que Sèrbia i Montenegro complissin de manera immediata i completa els acords amb l'OTAN i l'OSCE. El lideratge albanès de Kosovo també havia de complir els acords i les resolucions anteriors del Consell de Seguretat. Es va instar a ambdues parts a dialogar per resoldre la crisi i cooperar amb esforços internacionals per millorar la situació humanitària. Els albanokosovars havien de renunciar al terrorisme i perseguir els seus objectius pacíficament i es va reafirmar que tots els refugiats tenien dret a tornar a casa.

Finalment, es va declarar que els delictes comesos contra la població havien de ser investigats pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia i es va demanar assistència internacional a aquest efecte.

La resolució 1203 va ser aprovada per 13 vots contra cap en contra, amb dues abstencions de la Xina i Rússia que es van oposar a l'ús de la força.[5] Xina també es va mostrar en contra d'una resolució que pressionaria els assumptes interns de la República Federal de Iugoslàvia i Rússia va afirmar que la resolució no havia tingut en compte els esdeveniments positius a Belgrad.[6]

Referències[modifica]

  1. «Security Council demands Federal Republic of Yugoslavia comply fully with NATO and OSCE verification missions in Kosovo». United Nations, 24-10-1998.
  2. «General Wesley Clark». Frontline. PBS. [Consulta: 4 juliol 2012]. «In September 1998 there was an absolutely dreadful massacre at a place called Obrinje. Do you remember that? -- I do remember it. It's what really triggered the UN Security Council resolution.»
  3. Michael Waller; Kyril Drezov; Bülent Gökay Kosovo: the politics of delusion. Routledge, 2001, p. 47. ISBN 978-0-7146-5157-6. 
  4. Krieger, Heike. The Kosovo conflict and international law: an analytical documentation 1974–1999. Cambridge University Press, 2001, p. 505. ISBN 978-0-521-80071-6. 
  5. «UN demands action over Kosovo». BBC News, 24-10-1998.
  6. Guicherd, C. «International law and the war in Kosovo». Survival, 41, 2, 1999, pàg. 19–34. DOI: 10.1093/survival/41.2.19.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1203 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.