Resolució 180 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 180 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Pobles sota control portuguès a Àfrica
Identificador de llei o regulacióS/5380 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:1049)
 8Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 3Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació31 juliol 1963 Modifica el valor a Wikidata
TemaQüestió relativa als territoris sota administració portuguesa

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 180 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, aprovada el 31 de juliol de 1963 va afirmar que la reclamació de Portugal sobre els seus territoris d'ultramar com a part del Portugal metropolità era contrària als principis de la Carta. El Consell considerà que les accions i l'actitud de Portugal pertorbaven greument la pau i la seguretat a Àfrica.

El Consell va instar Portugal a reconèixer immediatament el dret dels pobles del seu imperi a l'autodeterminació i independència, el cessament de tots els actes de repressió i la retirada de totes les forces militars i paramilitars, amnistia política incondicional i l'establiment de condicions que permetessin el lliure funcionament dels partits polítics, negociacions per transferir el poder als representants lliurement elegits dels pobles i la concessió de la independència a tots els territoris sota la seva administració. El Consell va demanar a tots els governs que s'abstinguessin d'ajudar Portugal en la seva repressió de qualsevol manera, inclosa la venda d'equipament militar.

La resolució, proposada per 32 estats africans,[1] va ser aprovada amb vuit vots a favor, cap en contra i l'abstenció de França, el Regne Unit i Estats Units.

Referències[modifica]

  1. Wellens, Karen; T.M.C. Asser Instituut. Resolutions and statements of the United Nations Security Council (1946-1989): a thematic guide. BRILL, 1990, p. 66. ISBN 978-0-7923-0796-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 180 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.