Richard Crenna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRichard Crenna

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Richard Donald Crenna Modifica el valor a Wikidata
30 novembre 1926 Modifica el valor a Wikidata
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 2003 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pàncrees Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat del Sud de Califòrnia
Belmont High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, director de televisió, productor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1937 Modifica el valor a Wikidata –  2002 Modifica el valor a Wikidata
GènereCinema d'acció i western Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0001077 Allocine: 5312 Rottentomatoes: celebrity/richard_crenna Allmovie: p86209 TCM: 41026 TV.com: people/richard-crenna TMDB.org: 16554
Find a Grave: 7093328 Modifica el valor a Wikidata

Richard Crenna (Los Angeles, Califòrnia, Estats Units, 30 de novembre del 1926 – Los Angeles, 17 de gener del 2003) va ser un actor de cinema estatunidenc. Va tenir una extensa carrera, actuant en pel·lícules com El Iang-tsé en flames, Sola en la foscor, Foc en el cos, Acorralat (i les seves posteriors seqüeles de Rambo com el coronel Samuel Trautman), Hot Shots 2 i The Flamingo Kid.

Biografia[modifica]

Va néixer a Los Angeles, Califòrnia, al si d'una família d'immigrants italians de la regió de Toscana.[1] El seu pare era farmacèutic i la seva mare regentava un hotel. Va ser educat en la Belmont High School i en la Universitat del Sud de California.[2]

Va iniciar la seva carrera interpretativa en la ràdio, actuant en els programes My Favorite Husband, Escolta Jamboree, A Date With Judy, The Great Gildersleeve i Our Miss Brooks. Va continuar en el repartiment de l'últim, quan va ser traslladada la seva emissió a la televisió. Després d'Our Miss Brooks, va actuar en un altre programa televisiu, The Real McCoys, protagonitzat per Walter Brennan. A més, Crenna va interpretar el paper principal en la temporada de 1964 de la sèrie Slattery's People. Va treballar en El Iang-tsé en flames al costat de Steve McQueen.

És mundialment conegut pel seu paper de "coronel Trautman", antic superior de John Rambo, en la trilogia sobre aquest personatge. Té la seva màxima participació en Rambo III, lluitant braç a braç amb el protagonista del film; en una escena en què l'hi està torturant diu una de les frases més cèlebres de la saga, li pregunten si Rambo es creu Déu en enfrontar-se sol a comandos russos entrenats, a la qual cosa el coronel Trautman li respon que Déu no, perquè ell tindria misericòrdia, i Rambo no.

Té una estrella en el passeig de la Fama de Hollywood, en el 6714 de Hollywood Boulevard.

Va estar casat amb Penni Sweeney, des de l'any 1959 fins a 2003, any en què va morir a causa d'un càncer de pàncrees, a Los Angeles, Califòrnia, als 76 anys. En l'època de la seva mort tenia un paper en la sèrie Judging Amy. Va tenir dos fills, i un d'ells, Richard Anthony Crenna, és també actor.

Filmografia[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Richard Crenna