Richard Eyre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSir Modifica el valor a Wikidata
Richard Eyre
Biografia
NaixementRichard Charles Hastings Eyre
28 març 1943 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Barnstaple (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Governor of the BBC (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatRegne Unit
FormacióLincoln College
Peterhouse
Sherborne School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de teatre, guionista, productor de cinema, director de cinema, realitzador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorBBC Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSue Birtwistle (?-present)
FillsLucy Eyre (en) Tradueix
 ( Sue Birtwistle) Modifica el valor a Wikidata
ParesRichard Galfridus Hastings Giles Eyre (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Minna Mary Jessica Royds (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0264236 Allocine: 69629 Allmovie: p89243 TCM: 521379 IBDB: 14720 TMDB.org: 36693 Modifica el valor a Wikidata

Sir Richard Eyre, nascut Richard Charles Hastings Eyre, CBE (Barnstaple, 28 de març de 1943) és un director de cinema, teatre i televisió anglès.

Biografia[modifica]

Va néixer a Devon, va estudiar a Peterhouse, el college més antic de la Universitat de Cambridge. Va ser director artístic del Royal National Theatre de 1988 a 1997, realitzant obres com L'òpera dels tres rals, El rei Lear i Ricard III.

El 1994 posa en escena a la Royal Opera House La Traviata, interpretada per Angela Gheorghiu. Per la seva tasca teatral ha guanyat diversos premis, incloent-hi un premi Laurence Olivier.

Debuta com a director de cinema el 1983 amb The Ploughman's Lunch, seguit per Laughterhouse, de 1984. En els anys següents treballa principalment per a la televisió, dirigint alguns telefilms, incloent Suddenly, Last Summer , adaptació televisiva de De sobte l'últim estiu de Tennessee Williams.

Torna a la direcció al cinema el 2001, dirigint Judi Dench a Iris, el 2004 dirigeix Bellesa prohibida mentre que el 2006 treballa amb Dench novament junta amb Cate Blanchett a Notes on a Scandal.

El 2008 va dirigir la pel·lícula Crònica d'un engany, amb Laura Linney, Liam Neeson i Antonio Banderas, rodada a Cernobbio, al Llac de Como.[1]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Referències[modifica]