Riu Arauca

Infotaula de geografia físicaRiu Arauca
Imatge
TipusRiu i rierol Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentAmèrica del Sud Modifica el valor a Wikidata
Final
LocalitzacióOrinoco Modifica el valor a Wikidata
Map
 7° 33′ 24″ N, 66° 27′ 15″ O / 7.5568°N,66.4543°O / 7.5568; -66.4543
Afluent
Conca hidrogràficaconca amazònica Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida900 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica25.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal800 m³/s Modifica el valor a Wikidata

El riu Arauca és un riu que neix a la serralada Oriental a Colòmbia i desemboca al riu Orinoco a Veneçuela, a la frontera entre els estats d'Apure i Bolívar. Forma la frontera sud de l'estat veneçolà d'Apure i la frontera nord del departament colombià d'Arauca. A la ribera hi ha la ciutat d'Arauca del costat colombià i la d'El Amparo del costat veneçolà.[1]

Curs[modifica]

L'Arauca flueix cap a l'est a través dels Llanos, començant com un ràpid torrent de muntanya i fent-se més ample i lent a mesura que travessa la plana.

Neix als Andes, al Páramo del Almorzadero a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar. Inicialment s'anomena Chitagá, i rep afluents del Carabo i el Cacota, per després retorçar el seu curs cap a l'est unint-se amb el Culaga i el Bochaga. Aleshores el seu nom canvia pel de Margua, hi desemboquen el Negre, el Colorado i el San Lorenzo.

Del marge dret venen el Cubugón i el Cobar de la Sierra Nevada de Chita. Els indis Tunebo anomenen aquest tram el Sarare. Travessant una zona plana, es divideix per formar l'illa de Charo. Servint com a línia de demarcació entre Colòmbia i Veneçuela durant 296 quilòmetres de frontera, al costat dret hi desemboquen el Royata, Bojabá i Banadía, i a l'esquerra el Cutufí.

Pren el nom d'Arauca en homenatge a la tribu dels Araucana, que habitava les serralades del curs alt i pertanyia a la gran família Arauac. A les sabanes dels Llanos, sovint esdevé un riu trenat amb el curs principal escindint-se per formar els canals subsidiaris, com el anomenat Agua Limón.

Diversos canals subsidiaris s'utilitzen àmpliament per al transport des de la ciutat d'Arauca fins a la seva desembocadura a l'Orinoco. El curs del riu és navegable en un 80 per cent en embarcacions petites.

Referències[modifica]

  1. «Arauca River». Encyclopædia Britannica. [Consulta: 15 gener 2013].