Roman Inscriptions of Britain

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreRoman Inscriptions of Britain
Tipusobra escrita, catàleg i col·lecció Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguaanglès i llatí Modifica el valor a Wikidata
PublicacióRegne Unit, 1965 Modifica el valor a Wikidata

Roman Inscriptions of Britain o RIB és una col·lecció d'epigrafia llatina específica de les inscripcions descobertes al Regne Unit que pertanyen al període de l'antiga Roma. És un important treball de referència per a tots els estudiosos de la Britànnia romana.

Creació[modifica]

RIB I 155 : Altar amb l'epitafi d'un sacerdot de la deessa Sulis, que va morir als 75 anys. L'altar va ser realitzat per la seva vídua afligida

Creat per Francis J. Haverfield, aquesta col·lecció està gestionada per la Universitat d'Oxford.

Descripció i volums[modifica]

La col·lecció té tres volums i els índexs :

  • El primer volum Inscriptions on Stone (Inscripcions en pedra) va ser editat per R. G. Collingwood i R. P. Wright el 1965 i reeditat el 1995;
  • El segon volum enumera les inscripcions que es troben en objectes domèstics.
  • El tercer volum, editat per R.S.O. Tomlin, R.P. Wright i M.W.C. Hassall, és una continuació del primer, que conté totes les inscripcions lapidàries trobades des de la data de tancament del volum I fins al 31 de desembre de 2006.
  • Els índexs permeten trobar individus esmentats per les inscripcions d'acord amb una classificació per nomen, cognomen, unitat militar, títol imperial, emperador, cònsol i per teonímia. Aquestes entrades també creuen referències dels índexs existents, en particular el Corpus Inscriptionum Latinarum.

Notació[modifica]

La referència és del tipus «RIB» seguit del «número de volum» i «un nombre», com ara «RIB I 155», on «RIB» és l'acrònim de la col·lecció Roman Inscriptions of Britain, «I» es refereix al volum I, i «155» és l'ordinal d'entrada en aquest volum. En aquest cas, el RIB I 155 es refereix a un altar amb la inscripció: D(iis) M(anibus), / G(aius) Calpurnius / [R]eceptus sacer/dos deae Su/lis vix(it) an(nos) LXXV, / Calpurnia Trifo/sa l[iber]t(a) coniunx f(aciendum) / c(uravit)

Aquest tipus de transcripció permet esmentar:

  • les lletres trobades amb precisió;
  • els passatges que falten figuren entre els signes « [ » i « ] » ;
  • les abreviatures s'escriuen entre parèntesis « ( » i « ) ».

Bibliografia[modifica]

  • Collingwood, R.G. and Wright, R.P. (1965). The Roman Inscriptions of Britain, I, Inscriptions on Stone. Oxford, Clarendon Press.
  • Tomlin, R.S.O. (1995). Addenda and Corrigenda to RIB I, in Collingwood and Wright 1965 (new edition 1995). Stroud, Alan Sutton Publishing Ltd.
  • Collingwood, R.G. and Wright, R.P. (1990–95). The Roman Inscriptions of Britain, II: Instrumentum Domesticum (in eight fascicules), Frere, S.S. and Tomlin, R.S.O. (eds.). Oxford.
  • Tomlin, R.S.O., Wright, R.P., and Hassall, M.W.C. (2009). The Roman Inscriptions of Britain, III: Inscriptions on Stone, found or notified between 1 January 1955 and 31 December 2006. Oxford, Oxbow Books.

Enllaços externs[modifica]