Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 1999

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula Saló Internacional del Còmic de BarcelonaSaló Internacional del Còmic de Barcelona de 1999
Cartell del Saló il·lustrat per Miguel Calatayud
DatesDel 6 al 9 de maig de 1999
LlocEstació de França
Pressupost50 milions de pts.
Palmarès
Gran Premi del SalóMiguel i Pedro Quesada
Millor ObraLope de Aguirre, la expiación
de Felipe Hernández Cava
i Ricard Castells
Millor Obra EstrangeraLa ciudad de cristal
de David Mazzuchelli
i Paul Karasik
Autor revelacióRamón F. Bachs
Sergio Córdoba
Millor fanzineComo vacas mirando al tren
Millor guióLope de Aguirre, la expiación
de Felipe Hernández Cava
i Ricard Castells
 < 1998 2000 > 

El 17è Saló Internacional del Còmic de Barcelona es va celebrar entre el dijous 6 i el diumenge 9 de maig de 1999 a l'Estació de França. Va comptar amb més de 110 expositors repartits en més de 6.500 m².[1]

La directora del Saló fou Pilar Gutiérrez, que s'estrenava en el càrrec, posant final així al mandat de Jordi Sánchez Navarro, que dirigí dues edicions precedens del Saló (1997 i 1998). Gutiérrez, restaria al capdavant del Saló un total de 6 edicions, fins al 2004.

El pressupost del Saló va romandre estable respecte a les edicions anteriors, amb un valor de gairebé 50 milions de pts. També es va mantenir estable l'expectativa de visitants a l'Estació, xifrada en 85.000.

Entre les tradicionals activitats del Saló, van tenir lloc les característiques taules rodones. Enguany, destecava un plegat de col·loquis integrats en una sèrie anomenada "Les mirades de l'humor", la qual va reunir en quatre sessions a destacats autors com Forges, Antonio Martín, Cels Piñol, Mauro Entrialgo i Albert Monteys.[2] Una altra taula rodona, integrada pel crític Jesús Cuadrado i editors com Joan Navarro o Alejandro Martínez Virtutia, es va centrar en l'anàlisi de la continuïtat de la indústria del còmic.

Cartell[modifica]

El cartell de la 17a edició del Saló del Còmic fou ideat per Miguel Calatayud, guanyador en la categoria de Millor obra en l'edició precedent amb el còmic El peu fregit.

Exposicions[modifica]

Com d'habitud, les exposicions van estar parcialment ubicades als vagons de tren estacionats a les vies mortes de l'Estació de França.

Exposició central[modifica]

  • "Certàmen de còmic". Exposició col·lectiva d'obres de 28 joves autors espanyols, organitzada en col·laboració amb el Ministeri de Traball i Assumptes Socials.

Exposicions dedicades als guanyadors de l'edició precedent[modifica]

  • Exposició monogràfica dedicada a l'il·lustrador Miguel Calatayud, guanyador de la Millor Obra de 1998 amb El peu fregit. L'exposició no només mostrà pàgines originals de El peu fregit sinó que també va incloure una àmplia mostra de la seva obra com a cartellista, amb il·lustracions per la premsa i per llibres infantils.
  • Exposició monogràfica de Maria Colina, proclamada Autora revelació de l'edició de 1998. La mostra exposà materials nous i inèdits de l'autora.

Exposicions i activitats fora del recinte de l'Estació de França[modifica]

Invitats[modifica]

Destacats invitats internacionals: Ralf König, Charles Burns, Mazzucheli, Gilbert Schelton i Milo Manara. Entre els nacionals, hi constaren Ibáñez, Oscar Nebreda, José Luis Martín, Sergio Aragonés, Miguel Gallardo, Daniel Torres o Ramón F. Bachs.

Palmarès[modifica]

Gran Premi del Saló[modifica]

Es va donar el fet que el guionista Pedro Quesada havia mort el 1988 i, segons les bases del jurat, el Gran Premi del Saló només es pot atorgar a artistes vius. La solució adoptada pel jurat fou de concedir el premi in memoriam a Quesada.[3]

Millor obra[modifica]

Títol Autor Editorial
Lope de Aguirre. La expiación Ricard Castells
Felipe Hernández Cava
Edicions de Ponent
Un largo silencio Miguel Gallardo Edicions de Ponent
El demonio Rojo Mauro Entrialgo

Millor obra estrangera[modifica]

Premi sense dotació econòmica.

Títol Títol original Autor Editorial País
La ciudad de cristal City of Glass David Mazzucchell
Paul Karasik
La Cúpula USA Estats Units
Dan Pussey
Daniel Clowes USA Estats Units
Bone
Jeff Smith Dude Comics USA Estats Units

Autor revelació[modifica]

Autor Títol Editorial
Ramón F. Bachs (ex aequo) Yinn / Manticore
Sergio Córdoba (ex aequo) Freaks in Love Subterfuge Comix
Javi Rodríguez Love gun

Millor fanzine[modifica]

  • Como vacas mirando al tren

Millor guió[modifica]

Títol Autor Editorial
Lope de Aguirre. La expiación Felipe Hernández Cava Edicions de Ponent
Freaks in Love Sergio Córdoba Subterfuge Comix
Un largo silencio Miguel Gallardo Edicions de Ponent
La parejita Manel Fontdevila El Jueves

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Redacció «Burns y König, estrellas del Saló del Còmic de Barcelona que abre mañana» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 05-05-1999, pàg. 48.
  2. 2,0 2,1 Navarro, Nuria «El Saló del Cómic abre mañana sin sorpresas y con homenaje a Víctor Mora. La feria reúne en la Estació de França 101 estands y prevé 85.000 visitantes» (en castellà). El Periódico [Barcelona], 05-05-1999.
  3. Vidal, Jaume «Doble premio para el cómic "Lope de Aguirre", de Hernández Cava y Castells» (en castellà). El País [Barcelona], 08-05-1999.

Bibliografia[modifica]

  • Vidal, Jaume «Gallardo opta a dos premios del Salón del Cómic por la biografía de su padre, militar republicano» (en castellà). El País [Barcelona], 11-04-1999.
  • ‘’Redacció’’ «Burns y König, estrellas del Saló del Còmic de Barcelona que abre mañana» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 05-05-1999, pàg. 48.
  • «Comença el Saló del Comic a Barcelona». Vilaweb [Barcelona], 06-05-1999.
  • Vidal, Jaume «Doble premio para el cómic "Lope de Aguirre", de Hernández Cava y Castells» (en castellà). El País [Barcelona], 08-05-1999.
  • Navarro, Nuria «El Saló del Cómic abre mañana sin sorpresas y con homenaje a Víctor Mora. La feria reúne en la Estació de França 101 estands y prevé 85.000 visitantes» (en castellà). El Periódico [Barcelona], 05-05-1999.
  • Navarro, Nuria «El Saló del Cómic toma los andenes» (en castellà). Suplement Vivir (La Vanguardia) [Barcelona], 06-05-1999, pàg. 15.

Enllaços externs[modifica]