Sant Salvador de Llec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Salvador de Llec
Dades
TipusAntiga església parroquial
Dedicat aSant Salvador
Característiques
Estil arquitectònicRomànica

Sant Salvador de Llec fou una antiga església parroquial, romànica, del desaparegut poble de Llec, de la comuna d'Estoer, a la comarca del Conflent, de la Catalunya del Nord.

Actualment és[1] és desapareguda, igual que el poble al qual servia; ara és un despoblat: el poble va desaparèixer a l'edat mitjana tardana. És a migdia de la zona central del terme d'Estoer, a la dreta del Llec.

Entre el 848 i el 849 hi hagué una doble transacció de l'església de Sant Salvador de Llec entre tres germans, tots tres preveres: De Recosind passà a Ildegern, i aquest la cedí a Abraham. Posteriorment, Abraham la cedí en testament a Protasi, el fundador de Sant Miquel de Cuixà. Un segle més tard, el 958, el rei Lotari confirmava la pertinença a Cuixà de vallem Leco cum ecclesia Sancti Salvatoris. D'aquesta manera es creà l'Alou de Llec.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «63 - Estoer». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Estoer». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ramos i Martínez, Maria-Lluïsa. «Esglésies del Conflent anteriors al 1300: Estoer. Sant Salvador de Llec». A: {{{títol}}}, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]