Santa Llúcia de Mur

Plantilla:Infotaula geografia políticaSanta Llúcia de Mur
Imatge
El poble de Santa Llúcia de Mur, al centre de la foto

Localització
Map
 42° 05′ 41″ N, 0° 51′ 33″ E / 42.09459°N,0.85921°E / 42.09459; 0.85921
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiCastell de Mur Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Altitud718 m Modifica el valor a Wikidata

Santa Llúcia de Mur és un poble del terme municipal de Castell de Mur, abans del 1972 del de Mur, al Pallars Jussà.

El poble es troba al sud de l'antic terme de Mur, a prop i a ponent de la Guàrdia de Noguera. Hi passa la pista rural asfaltada que des del quilòmetre 4 de la carretera LV-9124 mena al castell de Mur. D'aquest trencall al poble hi ha a penes 1 quilòmetre i mig.

El poble des de llevant

Santa Llúcia de Mur té església parroquial pròpia, també dedicada a santa Llúcia. De fet, aquest és l'origen del nom del poble i del poble mateix. Aquesta església, que tingué categoria de priorat depenent de la col·legiata de Santa Maria de Mur, era atès pel canonge cambrer de la canònica augustiniana, amb la finalitat de tenir cura de les ànimes de tota la parròquia que en depenia. Entre les cases subsistents del poble es troben Casa Gavarrell, un xic separada del poble, així com Cal Pinell i Cal Sebastià i Teresó. La Font de la Moixa és una de les que es troben en els entorns del poble i que hi subministraven, tradicionalment, l'aigua.

En el Diccionario geográfico... de Pascual Madoz, publicat el 1845, esmenta breument Santa Llúcia de Mur dient que té 15 cases.[1] Vers el 1900 Santa Llúcia de Mur tenia 23 edificis, amb 61 habitants. El 2007 hi consten 4 habitants, de manera que ha deixat de ser un despoblat, com constava tan sols fa una dècada.

La Festa de Santa Llúcia, a la qual venien persones de tota la comarca, era una festa molt assenyalada, tant pel que significava per al poble, com per a totes les persones relacionades amb feines on es fes anar l'agulla: modistes, sastres, matalassers, etc.

Etimologia[modifica]

El nom d'aquest poble procedeix de la seva església, que fou sufragània de Santa Maria de Mur.

Vegeu també[modifica]

Vegeu la llista dels Topònims de Santa Llúcia de Mur presents a la Viquipèdia.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Llúcia de Mur
  1. MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5

Enllaços externs[modifica]