Senna corymbosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSenna corymbosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN144290828 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuCassieae
GènereSenna
EspècieSenna corymbosa Modifica el valor a Wikidata
H.S.Irwin i Barneby, 1982
Nomenclatura
BasiònimCassia corymbosa Modifica el valor a Wikidata
Fulles replegades a l'ombra i de nit
Fruit (llegum) encara immadur

Senna corymbosa és un arbust o més rarament un petit arbret de la família Fabaceae que pertany al gènere Senna encara que durant molt temps va ser inclòs en el gènere Cassia. És originari del sector est del Con Sud. En castellà s'anomena Rama negra degut a la coloració del seu tronc.[1]

Descripció[modifica]

Arbust de fulla semiperenne que aconsegueix una altura d'uns 2,5 metres. Les fulles es disposen de forma alterna, són compostes i pinnades (2 a 3 folíols), oblongues o lanceolado-oblongues i amb l'àpex més agut que altres espècies similars del mateix gènere.[2] Es repleguen a l'ombra i de nit. Les flors són grogues, amb 5 sèpals i pètals sub-iguals,10 etamines molt desiguals en 3 grups [3-4-3] i un estil molt corbat cap amunt. Floreix a l'estiu i tardor i és visitada per himenòpters del gènere Bombus, els quals són els encarregats de la seva pol·linització. El fruit és un llegum penjant indehiscent, de forma cilíndrica (uns 6 a 10 cm) ple de llavors.[3]

Distribució i hàbitat[modifica]

Es distribueix des del nivell del mar fins a uns 200 msnm, en tots els departaments de l'Uruguai; al sud del Brasil en els estats de Rio Grande do Sul i Santa Catarina; en el Paraguai; i a l'est de l'Argentina, a les províncies de la Pampa, Còrdova, Santa Fe, Missiones, Corrientes, Entre Ríos, i Buenos Aires, arribant pel sud fins als voltants de Mar del Plata.[4][5] Es troba assilvestrada a la província de Tucumán. Habita zones humides, riberes de rius i fites de muntanyes.

Cultiu[modifica]

Pot ser conreat en climes temperats, ja que és resistent a les gelades, si aquestes no són molt fortes. Per aquesta qualitat és molt conreat en l'hemisferi nord, on floreix de juliol fins a octubre. És possible propagar-la tant per llavors com per esqueixos, essent adequat en aquest últim cas el plantar-los en sorra pura i en condicions càlides i protegides, per exemple, en un hivernacle.

Sinonímia[modifica]

  • Adipera corymbosa (Lam.) Britton & Rose
  • Cassia corymbosa Lam.
  • Cassia crassifolia Ortega
  • Cassia falcata Dum. Cours.
  • Cassia falcata L. és un sinònim de Senna occidentalis (L.) Link
  • Chamaefistula corymbosa (Lam.) G.Do

Notes i referències[modifica]

  1. «Senna corymbosa | Flora Catalana». [Consulta: 7 juliol 2021].
  2. Irwin & Barneby. Document Mem. New York Bot. Gard.. The American Cassiinae. A synoptical revision of Leguminosae tribe Cassieae, subtribe Cassiinae in the New World Volumen 35, 1982, p. 1-918. 
  3. «Senna corymbosa». Plantas nativas de Uruguay. [Consulta: 7 juliol 2021].
  4. Pensiero & Gutiérrez. Imprenta Universidad Nacional del Litoral. Documento Flora vascular de la provincia de Santa Fe, 2005, p. 1-403. 
  5. Steibel, P. Revista Fac. Agron. Univ. Nac. La Pampa. Sinopsis de las Leguminosas (Leguminosae) de la Provincia de La Pampa (República Argentina), 2001 [2000]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senna corymbosa