Serra de Buçaco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaSerra de Buçaco
Imatge
TipusSerralada i serra Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBaixo Vouga (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 23′ N, 8° 22′ O / 40.38°N,8.37°O / 40.38; -8.37
Dades i xifres
Altitud549 m Modifica el valor a Wikidata

La serra de Buçaco, tradicionalment designada si més no des del segle xviii, i fins al s. XX, coma a serra de Bussaco,[1] és un alteró de Portugal de 549 metres d'altitud a la zona del marc geodèsic situat a l'altiplà, amb orientació NO - SE, que comença en la zona de Ninho de Águia i acaba en la famosa Livraria do Mondego. Antany també s'anomenà serra d'Alcoba. Abasta els pobles de Mealhada, Mortágua, Penacova i inclou el Bosc Nacional de Buçaco (Mealhada), el conjunt de molins de vent de Portela da Oliveira, el santuari de Senhora do Monte Alto i part de Livraria do Mondego, els tres a Penacova. En aquesta serra es capten les aigües de Luso i Caldas de Penacova.

El bosc que hi ha encara hui a la serra de Buçaco fou plantat per l'Orde dels Carmelites Descalços en el primer quart del segle XVII; els carmelites hi construïren també el Convent de Santa Cruz de Buçaco, destinat a albergar aquest orde monàstic, que va existir entre 1628 i 1834, data de l'extinció dels ordes religiosos a Portugal. A hores d'ara hi ha l'Hotel Palace Buçaco.

El Bosc Nacional de Buçaco, considerat àrea protegida, conté espècies vegetals del món sencer, algunes de gegantes, a més del mundialment cèlebre cedre de Buçaco.

En aquesta serra tingué lloc la batalla de Buçaco el 1810, entre les forces angloportugueses comandades pel duc de Wellington, d'un costat, i les franceses comandades per André Masséna, d'altre, fet que és recordat al Museu Militar del Buçaco.

Galeria d'imatges[modifica]

Fotomuntatge del paisatge des del mirador de la Creu Alta (Buçaco) des de Souselas fins a Pampilhosa

Referències[modifica]

  1. «Ainda Buçaco vs. "Bussaco" - Ciberdúvidas da Língua Portuguesa». ciberduvidas.iscte-iul.pt. [Consulta: 16 gener 2022].

Vegeu també[modifica]