Setge de Lilibèon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarSetge de Lilibèon
Primera Guerra Púnica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipussetge Modifica el valor a Wikidata
Data250 aC Modifica el valor a Wikidata
Coordenades37° 48′ 10″ N, 12° 25′ 45″ E / 37.8028°N,12.4292°E / 37.8028; 12.4292
LlocLilibèon Modifica el valor a Wikidata

El setge de Lilibèon (250-241 aC) va ser una batalla de la Primera Guerra Púnica que va enfrontar a un exèrcit consular romà dirigit per Gai Atili Règul Serrà i Luci Manli Vulsó Llong contra un exèrcit cartaginès sota el comandament del general Himilcó. La batalla va donar lloc a una retirada romana del lloc després de la destrucció de la seva flota a batalla de Drèpana.

Desenvolupament[modifica]

Animats per la seva victòria a Panorm, un gran exèrcit comandat pels cònsols de l'any, Publi Claudi Pulcre i Luci Juni Pul·lus, es va moure contra Lilibèon, la principal base cartaginesa a Sicília. Els romans varen assetjar la ciutat, i la seva flota de 200 vaixells, reconstruïda feia poc, va blocar el port.[1] La defensa de la ciutat anà a càrrec d'Himilcó, i el seu subcomandant Hanníbal, fill d'Hanníbal Giscó.

Al començament del blocatge, els cartaginesos enviaren cinquanta quinquerems, comandats per Hanníbal, company d'Adhèrbal, davant les illes Eguses, que es troben a 15-40 km a l'oest de Sicília. Quan va haver-hi un fort vent de l'oest, van navegar cap a Lilibèon abans que els romans tinguessin temps de reaccionar, i van desembarcar reforços i una gran quantitat de subministraments. Gràcies al fet que van sortir de nit, van poder evadir-los i rescatar la cavalleria cartaginesa.[2][3] Els romans van segellar l'accés terrestre a Lilibèon amb campaments i murs de terra i fusta, encara que també van fer repetits assajos de blocar l'entrada del port amb una forta barricada de fusta que, a causa de les condicions de la mar, no van reeixir.[4] La guarnició cartaginesa es va mantenir proveïda per corredors de blocatge, quinquerems lleugers i maniobrables amb tripulacions altament capacitats i pràctics experimentats.[5] Entre d'altres, es destacà el comandant Hanníbal el Rodi, que fou finalment capturat pels romans.

Després de nou anys de setge i de les derrotes a Drèpana i Fínties (249 aC), els romans alçaren el setge. Posteriorment, però, la victòria romana a les illes Eguses forçà els cartaginesos a signar el Tractat de Lutaci, pel qual els cartaginesos abandonaven les seves aspiracions sobre Sicília.

Referències[modifica]

  1. Miles, 2010, p. 190.
  2. Goldsworthy, 2006, p. 117.
  3. Bagnall, 1999, p. 85.
  4. Bagnall, 1999, p. 84-86.
  5. Goldsworthy, 2006, p. 117-118.

Bibliografia[modifica]

Fonts primàries[modifica]

Fonts secundàries[modifica]