Shirakaba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesShirakaba

Coberta del primer número, 1910 Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguajaponès Modifica el valor a Wikidata
Data d'iniciabril 1910 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalitzacióagost 1923 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióTòquio Modifica el valor a Wikidata
EstatJapó Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
EditorShirakabaha Modifica el valor a Wikidata

Shirakaba (白樺? « Bedoll blanc») és una revista literària japonesa que es va publicar a Tòquio des del mes d'abril de 1910 fins al 1923. Shirakaba és una dōjinshi (revista d'amateurs) coordinada per un grup d'escriptors i d'artistes que després es van constituir com a Shirakabaha (白樺派? «escola de Shirakaba»).

La majoria dels col·laboradors de la revista eren joves intel·lectuals pertanyents a l'alta burgesia, nascuts a la dècada dels anys 1880. Des del punt de vista literari i ideològic pertanyien corrents com l'individualisme i l'humanitarisme a l'estil de Lev Tolstoi. Pel que fa a la seva orientació política, es poden emmarcar dins la tendència democràtica de l'època.[1] El grup Shirakabaha va exercir una gran influència sobre el clima cultural del període Taishō, contribuint al desenvolupament del corrent naturalista en la literatura i donant pas al naixement del gènere Watakushi shōsetsu («novel·la del "jo"»), molt de moda després de la guerra. Entre els membres del grup i els col·laboradors de la revista hi destaquen Saneatsu Mushanokōji, que n'és el conductor i l'organitzador, Shiga Naoya, Arishima Takeo, Ton Satomi, Ikuma Arishima o també Kinoshita Rigen.

Al primer número de la revista hi apareixen, entre altres escrits, una crítica de Mushanokōji sobre la novel·la Sore kara de Natsume Sōseki i un conte de Shiga Naoya. A la coberta hi havia representat un bedoll blanc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Shirakaba, Japanese Literary Journal» (en anglès). Encyclopaedia Britannica. [Consulta: 5 maig 2018].