Sophie Thonon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSophie Thonon

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Dades personals
FormacióUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDrets humans Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciójurista, activista, advocada Modifica el valor a Wikidata
Premis

Sophie Thonon (n. en Boulogne-sur-Mer) és una jurista i activista pels drets humans francesa. Va exercir com a advocada de familiars de desapareguts per la dictadura 1976-1983 que va patir Argentina. Actualment és presidenta de l'associació France Amérique-Latine i ho va ser també de l'Associació d'Advocats Droit-Solidarité. Així mateix, és membre del Grup Pro Diàleg Argentina-Regne Unit.

Com a representant dels parents d'Alice Domon i Léonie Duquet va assolir condemnar el genocida Alfredo Astiz a cadena perpètua el 1990 a França, però no es va poder complir perquè Astiz no va ser extradit pel govern argentí de llavors. També en absència, va assolir el 2010 la condemna a 25 anys de presó a José Octavio Riveiro, segrestador a Buenos Aires del xilè Jean Yves Claudet Fernandez.

Thonon i l'advocat William Bourdon van cridar com a testimoni el 2001, per la seva implicació en l'Operació Còndor, a Henry Kissinger, qui estava de vacances a París, però l'exsecretari d'Estat es va evadir.[1]

Pel seu «compromís indestructible en la lluita pels Drets Humans» va merèixer el 2013 l'Ordre de Maig al Mèrit en grau Comendador de la República Argentina.

Referències[modifica]