Stefano di Giovanni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaStefano di Giovanni

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1392 Modifica el valor a Wikidata
Siena (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r abril 1450 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Siena (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
MovimentEscola senesa Modifica el valor a Wikidata
AlumnesSano di Pietro i Giovanni Di Stefano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsGiovanni Di Stefano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mare de Déu amb l'infant i àngels, Museu del Louvre

Stefano di Giovanni, conegut també com el Sassetta o Sassetta (Siena, 1392 - Siena, 1450 o 1451), va ser un pintor medieval italià.[1][2]

Biografia[modifica]

El Sassetta va nàixer probablement a la ciutat toscana de Siena, tot i que hi ha la hipòtesi sobre el seu possible naixement en la també toscana Cortona, perquè de vegades apareix referit com a Stefano di Giovanni di Consolo da Cortona. En qualsevol cas, les primeres notícies seues daten de l'any 1423 a la ciutat de Siena, on probablement va ser alumne de Paolo di Giovanni Fei.[3] D'aquesta manera, havent-se format durant la transició senesa d'inicis del segle xiii, va assimilar les aleshores noves influències del gòtic internacional (o del gòtic tardà) i les dels inicis del Renaixement florentí.[4]

L'estil gòtic en Sassetta és fàcilment recognoscible per les línies allargades dels personatges i fins i tot pels objectes representats i els fons daurats de les seues pintures —elements estilístics que, per altra banda, havien irromput en l'art gòtic procedents de l'art sacre romà d'Orient—, tot i que els seus trets més destacables són la lluminositat i el nítid joc de contrastos cromàtics de moltes de les seues millors obres, sovint units a una concepció arquitectònica de la peça.

Va ser un dels exponents de la pintura gòtica internacional,[5] tot i que les seues últimes obres comencen a insinuar elements renaixentistes, amb una major desimboltura i menys hieratisme, així com assajos amb les línies de fuga i intents de perspectiva.

Segons la partida de defunció, es va morir a Siena l'1 d'abril de 1451, però l'exactitud d'aquesta data ha estat discutida.

Els deixebles més coneguts del Sassetta van ser Francesco di Giorgio i di Lorenzo (més conegut com a Vecchietta) i Sano di Pietro.

Obres destacades[modifica]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Il Sassetta». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 13 agost 2023].
  2. «Sassetta | Early Renaissance, Sienese School, Altarpieces» (en anglès). Encyclopædia Britannica. [Consulta: 13 agost 2023].
  3. Fattorini, Gabriele «Paolo di Giovanni Fei: una proposta per la pala Mannelli (con una nota sull'iconografia di San Maurizio a Siena)». Prospettiva, 130/131, 2008, pàg. 168–182. ISSN: 0394-0802.
  4. Davies, Jonathan. Florence and its University during the Early Renaissance (en anglès). BRILL, 2021-10-25, p. 41. ISBN 978-90-04-47759-9. 
  5. Clark, Kenneth «International Gothic and Italian Painting: Selwyn Brinton Lecture». Journal of the Royal Society of Arts, 95, 4753, 1947, pàg. 757–770. ISSN: 0035-9114.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stefano di Giovanni