Teleconferència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La teleconferència és una tecnologia que permet l'intercanvi directe d'informació entre diverses persones i màquines a distància a través d'un sistema de telecomunicacions. Termes tals com conferències d'àudio o conferència telefònica també s'utilitza de vegades per referir-se a les teleconferències.

Aquest sistema permet l'intercanvi d'àudio, vídeo i / o serveis de transmissió de dades, com la telefonia, telegrafia, teletips, ràdio i televisió.

Tipus de Teleconferències[modifica | modifica el codi]

Trobem cinc serveis diferents de teleconferències:


Multiconferència

Permet establir una comunicació telefònica entre dos o més usuaris geogràficament allunyats entre si. La informació suportada és la veu i la xarxa de suport d'aquest servei és la xarxa telefònica bàsica (XTB), utilitzant com a terminal el telèfon. Amb un únic número de telèfon s'accedeix a la unitat de multiconferència o UMC, que gestiona l'intercanvi d'informació entre els usuaris. Aquesta UMC estarà connectada a un cert nombre de línies telefòniques, que serà el nombre d'usuaris permesos a la vegada


Audioconferència

És un servei que permet la comunicació mitjançant veu de dues persones allunyades geogràficament, a més de facsímil o imatges estàtiques, encara que té la limitació de no es poden transmetre al mateix temps amb la veu. Aquesta comunicació es fa en temps real i en els dos sentits (bidireccional) utilitzant la xarxa telefònica bàsica i el terminal utilitzat és una sala integrada. L'objectiu fonamental és la comunicació entre dos grups, de manera que s'estableix la comunicació entre les dues sales d'audioconferència, que disposen dels mitjans necessaris per a captar les veus del grup.


Teleconferència audiogràfica

Presenta millores respecte a l'audioconferència. Permet la comunicació de veu amb alta qualitat i altres facilitats addicionals al mateix temps. La xarxa que suporta aquest tipus de servei és la xarxa digital de serveis integrats (XDSI), usant uns terminals específics (terminals de teleconferència audiogràfica). Un terminal de teleconferència audiogràfica (TTA) és necessari per a aquest servicio. Una TTA és bàsicament una sala amb un equip d'àudio, un equip per a l'intercanvi de missatges, un altre equip per a l'intercanvi d'imatges, un fax, etc. La xarxa utilitzada per a la teleconferència audiogràfica és la XDSI. Per a la comunicació de múltiples grups es necessita també un UMC.


Videoconferència

És el servei que permet la comunicació bidireccional simultània (en temps real), persona a persona o grup a grup, amb la diferència que no només es transmet veu, sense que és possible la transmissió de vídeo i opcionalment, imatges fixes, dades, textos i gràfics de grups. La comunicació s'estableix mitjançant XDSI.


Videotelefonía

És un servei audiovisual, bidireccional que permet la comunicació persona a persona mitjançant veu i imatges (encara que també pot admetre transmissió de dades) en temps real. La diferència amb la videoconferència és que aquí terminal utilitzat és el videotelèfon, que consta bàsicament d'una pantalla, càmera, teclat, micròfon i altaveu. La xarxa necessària és també XDSI.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Videoconferència

Veu sobre IP

Realitat augmentada