Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Alzinous (discussiócontribucions)

Durant anys, s’han estat publicant a la VC, de manera sistemàtica, articles que violen el dret d’autoria. En conseqüència, podríem tenir uns 10.000 articles amb copyvio (segons una estimació a la baixa). Per aquest motiu ja hem rebut diverses queixes o denuncies (GEC, festes.org, etc.).

Vist l’alt volum d’articles afectats, la cosa més urgent que cal dir ara és que fan falta moltes mans. És cert que no és la primera crida que es fa per demanar ajuda per aquesta qüestió i que, en altres ocasions, la resposta no ha estat gaire entusiasta. Malauradament, el dia d’avui, són pocs els usuaris i usuàries que estan intentant enfrontar aquest tema. La feina de formigueta que puguin fer quatre o cinc viquipedistes identificant copyvios i refent o esborrant articles és del tot insuficient.

Molts d’aquests articles són plagis flagrants de textos publicats en diversos medis externs, amb copyright i signats amb nom i cognom pels seus autors i autores originals, a qui, massa sovint, ni tan sols es dona crèdit citant-los com a fonts. Es troben entrades que inclouen còpies literals o traduccions directes de frases i paràgrafs o, fins i tot, d’articles sencers. Altres vegades, aquesta violació de drets està dissimulada mitjançant artificis que dificulten la identificació.

Un obstacle important per començar a esmenar aquest tema és que els autors principals d’aquests articles són usuaris veterans amb una reputació i trajectòria importants a la casa, la qual cosa implica aspectes molt delicats de relacions entre companys i companyes dins la comunitat.

Una primera tasca, que exigeix moltes hores de dedicació és identificar el copyvio. Això, no sempre és viable ja que en ocasions és impossible descobrir els textos originals que han estat copiats... i tot i haver-hi indicis obvis de copyvio, aquest no es pot comprovar o confirmar. La segona part és decidir què es fa amb els articles amb copyvio i dur a terme alguna acció que solucioni el problema. Un inconvenient afegit és que no sembla haver un consens manifest sobre allò que és o no és copyvio i sobre on cal situar els límits del copy-paste, ni tampoc sobre allò que cal fer en els casos de violació dels drets d’autoria. Tampoc sembla haver un acord clar sobre aquests dos punts en el grup d’administradors i administradores.

Una possibilitat seria esborrar directament qualsevol article que fos sospitós de copyvio. Aquesta mesura és pràctica perquè resol el problema i és fàcil d’aplicar. Ho fan així a altres Wikipèdies. Malgrat tot, no sembla que aquesta sigui una proposta que compti amb el suport generalitzat de la comunitat a la VC. Així que no la faré i em limitaré a demanar col·laboració per quatre qüestions molt concretes: (1) ajudar a identificar els articles amb copyvio; (2) ajudar a revisar aquests articles i a sanejar-los quan sigui possible; (3) aportar idees que puguin ajudar als revisors i revisores i que simplifiquin la seva feina, i (4) suggerir formules raonables i practicables que serveixin per alleugerir les diverses tasques i poder avançar ràpidament en aquest tema.

Bé... Com ho veieu? Gràcies per llegir-me i participar.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Bon dia, company. Després d'haver esborrat uns quants articles per copyvio (bàsicament instrumentistes amb biografies tretes del web d'una orquestra simfònica) crec que l'opció d'esborraments és força inevitable en alguns casos, quan no hi ha cap altra font que pugui servir de referència vàlida i, per tant, l'article no es pugui refer. Jo no descartaria doncs l'opció de l'esborrament. De fet, en molts casos és la més sana.

Ara per ara estic molt enfeinat amb l'escriptura d'un llibre, un projecte a llarg termini, i he de confessar haver parat les meves aportacions en aquest tema dels copyvio, així com haver baixat el meu ritme de col·laboracions en tant que administrador. Demano disculpes, procuraré repartir més el meu temps.

Alzinous (discussiócontribucions)

El dia d'avui, resoldre els problemes de copyvio a la Viquipèdia en català és una tasca inabastable. S'ha demanat ajuda, però pel motiu que sigui, sembla que ni els usuaris ni els administradors volen implicar-s'hi.

Esborrar els copyvios detectats no garanteix que molts articles estiguin lliures de copyvio, ja que sovint el copyvio no és fàcil de comprovar. Al final, els problemes de copyvio els acaben patint els revisors. Per això, creiem que seria bo disposar d'una política que afavorís la feina d'aquelles persones que estan intentant solucionar aquest problema.

Per tal de simplificar el procés, hem començat a traduir i a adaptar la pàgina d'ajuda que tenen, sobre aquest tema, a la wikipèdia en anglès. Una regulació similar ens permetria actuar més ràpidament i de manera eficaç davant la infracció dels drets d'autor. Aquesta política, a més, deixa prou espai perquè els usuaris i usuàries que vulneren aquests drets puguin modificar i esmenar les seves edicions amb temps, si així ho desitgen.

En aquest enllaç trobareu el que hem estat treballant fins ara: Viquipèdia:Revisió de drets d'autor d'editors

Sis plau, llegiu-vos-ho, feu esmenes i deixeu comentaris. Gràcies avançades a tothom.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Demano disculpes si estic una mica apartat, escriure un llibre exigeix molta dedicació i ara per ara és prioritari en la fase de treball a la qual em trobo, recollint informació de molts llocs i persones. Espero reprendre l'activitat d'administrador molt aviat.

Alzinous (discussiócontribucions)

@Jmrebes: cadascú col·labora en funció dels seus interessos, disponibilitat i possibilitats. El treball es voluntari, així que s'agraeix molt qualsevol mínima aportació, però mai no és pot reclamar a ningú que faci més del que fa. No era la meva intenció fer cap retret a ningú. Sabem que has fet molt bona feina arreglant articles amb copyvio i amb molt bon criteri. Així que cap problema. Moltíssimes gràcies per la feina feta i molta sort amb el llibre.

Paucabot (discussiócontribucions)
Barcelona (discussiócontribucions)

He fet una objecció al redactat sobre l'esborrat indiscriminat

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

@Paucabot: m'ho he estat mirant una mica. Són 5.453 articles. Com podem saber si un article qualsevol d'aquesta llista ha estat revisat per un altre company o companya? Dit d'una altra manera, caldria anar marcant d'alguna manera els articles que anem revisant? ...o fem una llista nova amb els articles revisats, per exemple, a la pàgina de discussió de la proposta? Com es podria fer per tal de no duplicar feines?

Paucabot (discussiócontribucions)

Segons el mètode proposat, el primer que hauria de fer un administrador és "acceptar" la sol·licitud. Després, per exemple, a la pàgina de discussió ja ens posarem d'acord en com ens repartim la feina.

Alzinous (discussiócontribucions)

Resulta evident que hi ha un patró clar i generalitzat de 'violació de copyright' per part d'un editor concret. Aquest editor, sembla que accepta el procés i que està disposat a ajudar a identificar i corregir els problemes. Amb tot, resulta raonable i justificat iniciar el procediment de revisió. Jo mateix podria assumir l'acceptació de la proposta que, segons la norma, ha de fer un administrador. Tinc, però, dos dubtes: (A) sóc jo l'administrador ('no implicat') idoni per a fer-ho? i (B) a on —i com— s'hauria de fer aquesta acceptació formal de la proposta?

Paucabot (discussiócontribucions)

A) Jo crec que tu ho podries fer perfectament. En realitat, no tenim coa d'administradors voluntaris per entomar aquestes feines ...

B) La cosa simplement seria moure la proposta una secció avall.

Alzinous (discussiócontribucions)

Fet!

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Alzinous no tinc dubtes sobre que puguis fer la tasca. Miraré de donar un cop de mà també jo.

Vulcano (discussiócontribucions)

Paucabot; que no vaig bé amb les revisions d'ara??.@Vulcano

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, però són tants els articles a revisar que haurem de ser més i, com saps, alguns s'hauran d'esborrar per problemes de drets d'autor.

Vulcano (discussiócontribucions)

Val; jo aniré fent com fins ara.@Vulcano

Resposta a «Ajuda amb el copyvio»