Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Alzinous (discussiócontribucions)

Tenim alguna política concreta sobre lletres de cançons i drets d'autoria? Us deixo dos enllaços: Tiro ao Álvaro i Al vent. Entenc que la Viquipèdia no ha de ser lyrics.com.

Faig ping a @Cataleirxs per si vol dir alguna cosa.

Gràcies.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Opino que és un copyvio de manual, sempre que no hagin passat els X anys que marqui la llei.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi ha l'aspecte de drets d'autor i l'aspecte de si és enciclopèdic.

Sobre els drets d'autor, per poc que es parli de la lletra és fàcil que entri dins del dret de citació i dins de l'ús legítim, sobretot per lletres curtes de cançons molt conegudes. El problema d'aquests dos articles és que no s'hi parla gens de la lletra, de manera que no es pot justificar que n'incloem un tros (o tota) per il·lustrar un comentari crític.

Sobre si és enciclopèdic (o sigui, si no ens estem convertint en lyrics.com), jo crec que posar la lletra relativament curta d'una cançó no és gaire diferent de posar la imatge d'un quadre en un article sobre el quadre o el pintor. Seria diferent posar el text sencer d'un conte o una novel·la en un article. En aquest aspecte l'article de la vaca cega em sembla una mostra prou correcta (tot i que es podria ampliar).

Alzinous (discussiócontribucions)

Tenim diferents tipus d'articles pel que fa a les lletres de cançons. En alguns s'explica el contingut de la lletra (sense publicar-la), a d'altres apareixen fragments de la lletra comentats i a d'altres apareix la lletra completa (amb o sense comentaris). Entenc que, amb independència de si les cançons tenen drets d'autoria o no, si es fa un comentari sobre la lletra, aquesta es podria fer servir apel·lant al dret de citació. És així?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Jo entenc que sí, i que el límit és la proporcionalitat entre el comentari i la citació, o sigui, la citació ha de ser la necessària per poder fer el comentari.

A més, pel que fa al fair use (que també hem de complir), un factor important és que l'ús no perjudiqui l'explotació comercial de l'obra, i aquí entenc que la publicació d'una lletra molt coneguda i divulgada (com la d'Al vent) difícilment pot perjudicar-ne l'explotació comercial.

I ja que parlem de citacions, crec que un tema que hauríem d'explotar és el posar imatges no lliures de quadres als articles dels quadres que encara no estan en domini públic. Estaria molt més justificat que posar imatges no lliures de cartells als articles de les pel·lícules, que en tenim milers.

Resposta a «lletres de cançons»