Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

[136a setmana] El diumenge de les referències

22
Laurita (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom. La setmana passada vam referenciar 64 articles sobre l'Alacantí que no tenien fonts durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 7.482 articles de diferents temes.

La cent trenta-sisena edició se celebra demà, 17 de setembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Passeriformes. Podeu consultar aquí els articles sense referències.

Ho notifico als participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga:, @Brunnaiz:, @Ivan Avz F:, @AntoniBM:, @Capsella01:, @Jove:, @Ramon 3223:, @Gemma Aïsa:, @AntoniBM:, @MotsVius:, @Na Renard:, @Amortres: i @Ignasi:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Laurita (discussiócontribucions)
Castellbo (discussiócontribucions)
Medol (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Mercè Piqueras (1):

  1. Turdus
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Flamenc (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Té alguna utilitat que tinguem una gran etiqueta FR per advertir al lector que no es fiï de l'article o canviï de llengua quan tenim una plantilla de bases de dades taxonòmiques que diuen exactament el mateix que l'article? M'hi estic trobant amb els articles dels gèneres, que només diuen la llista d'espècies i tot i així porten la plantilla.

Flamenc (discussiócontribucions)

Hi ha un cert fundamentalisme amb les plantilles de FR (i amb conseqüència extrema d'esborrament) no fem prou la diferència entre una espècie o un gènere, o una entitat administrativa oficial que són fets objectius, i diuem un catedràtic narcissístic que ha copiat-enganxat el seu currículum. N'hi ha també que posen la plantilla a articles que resumeixen tots els esdeveniments d'un any, quan, al cap i a la fi, les referències haurien de ser als esdeveniments mencionats, i al meu parer, no cal copia'ls al resum…

Leptictidium (discussiócontribucions)

Si de cas, jo posaria la referència només una vegada, no per a cada espècie inclosa en el gènere (exemple). Sempre que la referència abasti totes les espècies, és clar, cosa que no sempre és el cas.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, si ja era enllaçada i algú ho va considerar insuficient, és que hi havia afirmacions per referenciar, i de fet les úniques afirmacions de l'article és que aquestes espècies pertanyen al gènere. Per això m'he posat de costat l'article i la font i he anat comprovant espècie per espècie que hi sortien.

Per altra banda, si posem la referència un sol cop i en el futur algú hi afegeix una altra espècie sense posar-hi una referència, semblarà que l'única referència també referencia aquesta espècie nova i tot i que l'aspecte de l'article no empitjorarà perquè ningú hi plantificarà una etiqueta, estarem tindrem una referència que no referencia el que diu que està referenciant. Si s'ha de referenciar, s'ha de referenciar cada afirmació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A més, havies posat la referència a la frase "Segons la Classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 2.6, 2010) aquest gènere està format per cinc espècies", però això no ho he trobat a la referència, que no diu que segueixi el criteri d'aquest congrés.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Vaja, sempre havia assumit que, si el @Nelo: feia servir aquest redactat estàndard, era perquè la font esmentava el Congrés Ornitològic Internacional. En tot cas, com a consideració general continuo pensant el mateix: la mala praxi que algú pugui tenir en el futur, afegint nova informació sense la referència corresponent, no ens ha de condicionar a amanir els articles de referències repetides ad infinitum en el present.

Per posar un exemple obvi, seria absurd dir «Els estats membres de la UE són Alemanya,[1] Àustria,[1] Bèlgica,[1] Bulgària,[1] Croàcia,[1] Dinamarca,[1] Eslovàquia,[1] Eslovènia,[1] Espanya,[1] Estònia,[1] Finlàndia,[1] França,[1] Grècia,[1] Hongria,[1] Irlanda,[1] Itàlia,[1] Letònia,[1] Lituània,[1] Luxemburg,[1] Malta,[1] els Països Baixos,[1] Polònia,[1] Portugal,[1] Romania,[1] Suècia,[1] la República Txeca[1] i Xipre.[1]» podent dir «Els estats membres de la UE són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, la República Txeca i Xipre.[1]».

Seria absurd i, en certa manera, recerca original, ja que en les fonts fiables que fem servir, si més no en els temes que toco, és molt, molt més habitual agrupar diverses afirmacions en una sola referència que repetir la mateixa referència diverses vegades seguides en un mateix paràgraf. N'hi deu haver alguna que faci això últim, però és ben bé un fet insòlit.

Però bé, els límits de la sobrereferenciació i on els veiem cadascun de nosaltres són un debat per a un altre lloc i un altre moment.

Laurita (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Alcem el vol amb 60 articles al matí. Som-hi!

Amortres (discussiócontribucions)
Ivan Avz F (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

92 articles, bona feina! Gràcies a tothom i fins Diumenge que ve.

Resposta a «[136a setmana] El diumenge de les referències»