Tennantita-(Zn)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTennantita-(Zn)
Fórmula químicaCu₆(Cu₄Zn₂)As₄S₁₂S
Localitat tipusPedrera Lengenbach, Fäld, Binn, Districte de Goms, Valais, Suïssa
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espaciali4 3m
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolTnt-Zn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tennantita-(Zn) és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al subgrup de la tennantita.

Característiques[modifica]

La tennantita-(Zn) és una sulfosal de fórmula química Cu₆(Cu₄Zn₂)As₄S₁₂S. Cristal·litza en el sistema isomètric. Forma una sèrie de solució sòlida amb la tennantita-(Fe).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la tennantita-(Zn) hauria de pertànyer a "02.G - Nesosulfarsenits, etc. amb S addicional» juntament amb els següents minerals: argentotennantita-(Zn), giraudita, goldfieldita, hakita, tennantita-(Fe), selenoestefanita, estefanita, pearceïta, polibasita, selenopolibasita, cupropearceïta, cupropolibasita i galkhaïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pedrera Lengenbach, situada a Binn, dins el districte de Goms (Valais, Suïssa). Tot i tractar-se d'una espècie no gaire habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta a excepció d'Oceania i l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina de Les Ferreres, a Camprodon (Ripollès, Girona).[2]

Referències[modifica]

  1. «Tennantite-(Zn)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2022].
  2. José Luis Garrido Rufaste · Joan Rosell Riba · Jordi Ibáñez Insa · Pedro Mingueza de la Villa · Valentín Bártulos Bártulos · Joan Vinyoles Verdaguer · Xavier Ortiz Rua «Caracteritzat com a fehrita el mineral uk-252 de la mina de les Ferreres, Rocabruna, Camprodon, el Ripollès, Girona, Catalunya, Espanya». Mineralogistes de Catalunya [Barcelona], 14, 1, maig 2021, pàg. 47-62 [Consulta: 22 novembre 2023].