Tombarthita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTombarthita-(Y)
Espècie no aprovada per l'IMA
Fórmula químicaY₄(Si,H₄)₄O12-x(OH)4+2x
Localitat tipusHøgetveit (Høgtveit), Evje og Hornnes, Aust-Agder, Noruega
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AD.35
Nickel-Strunz 9a ed.9.AD.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/A.11 Modifica el valor a Wikidata
Dana51.5.3.2
Heys14.8.4
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Colormarró - negre
Fracturaconcoidal
Duresa5 a 6
Lluïssormat
Més informació
Estatus IMAmineral no acreditat, nom invàlid, espècie rebutjada o proposta eliminada i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967-031
Referències[1]

La tombarthita-(Y) és un mineral de la classe dels silicats. Rep el seu nom de Thomas Fredrik Weiby Barth (1899-1971), professor de geologia de la Universitat d'Oslo, Noruega.

Característiques[modifica]

La tombarthita-(Y) és un silicat de fórmula química Y₄(Si,H₄)₄O12-x(OH)4+2x. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5 i 6. Tot i que va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1967, actualment es troba desacreditada des del 2016, ja que totes les mostres van demostrar ser de naturalesa heterogènia.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la tombarthita-(Y) pertany a «9.AD - Nesosilicats sense anions addicionals; cations en [6] i/o major coordinació» juntament amb els següents minerals: larnita, calcio-olivina, merwinita, bredigita, andradita, almandina, calderita, goldmanita, grossulària, henritermierita, hibschita, hidroandradita, katoïta, kimzeyita, knorringita, majorita, morimotoïta, schorlomita, spessartina, uvarovita, wadalita, holtstamita, kerimasita, toturita, momoiïta, eltyubyuïta, coffinita, hafnó, torita, thorogummita, zircó, stetindita, huttonita, eulitina i reidita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Høgetveit, a Evje og Hornnes, al comtat d'Aust-Agder, Noruega, en dics de pegmatita de granit precambrià. També a Noruega havia estat descrita a la prospecció de feldespat d'Ivedal i a Øvrebø, al comtat de Vest-Agder.

Referències[modifica]

  1. «Tombarthite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 8 octubre 2017].