Toshiko Mori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaToshiko Mori

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1951 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Japó Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard
Cooper Union Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióarquitecta Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata

Toshiko Mori (nascuda el 1951) és una arquitecta japonesa establerta als Estats Units. És fundadora y directora de Toshiko Mori Architect, TMA (1981),[1] i de VisionArc.

Actualment és professora en Pràctica de la Arquitectura, a l'Escola de Disseny de la Universitat Harvard, on presidí del departament d'arquitectura del 2002 al 2008.[2]

Educació[modifica]

Mori es graduà a l'Escola d'Art (1971) i a l'Escola d'Arquitectura (1976) de la Universitat Copper Union. El 1996 rebé el títol honorífic M. Arch de l'escola de Disseny de la Universitat Harvard.[3]

Carrera professional[modifica]

Abans de fundar el seu propi estudi, Toshiko Mori Architect,[2] Toshiko Mori treballà per Edward Larrebee Barnes. Està registrada per poder exercir d'arquitecta als estats de Connecticut, Florida, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, New Jersey, Nova York, Rhode Island i Washington D.C.. Fou contractada per l'escola de disseny de la Universitat Harvard el 1995, on presidí el departament d'Arquitectura del 2002 al 2008. Per ara ha impartit classes a l'escola arquitectura de la Cooper Union, a la Universitat de Colúmbia i a la Universitat Yale. Va impartir classes sobre arquitectura de teixits, materials i procediments de construcció de l'arquitectura, innovacions estructurals i el rol dels i les arquitectes com agents de canvi en un context global.[1]

Recentment ha combinat la seva tasca acadèmica amb el desenvolupament de centres comunitaris i centres artístics amb fins no lucratius. Destaca el Centre Cultural Thread,[4] realitzat al 2015 a el Senegal. El projecte concebut com a Nova Residència per a Artistes en Senegal, fou realitzat pro-bono i guanyà un premi AIA New York Chapter i fou seleccionat per a la Bienal d'Arquitectura de Venècia. Es tracta d'un edifici dissenyat i construït amb materials locals i els constructors locals compartiren els seus coneixements del treball amb bambú, maons i sostres de palla. La combinació de tècnicas tradicionals i innovacions de disseny, aportades per Mori, han fet de l'edifici una obra singular, amb coberta a dos aigües, que ajudarà a arreplegar, al voltant del 40% de l'aigua de pluja, per a ser utilitzada per a ús domèstic dels habitants de la casa.[5]

Durant els més de trentra anys de carrera professional ha fet projectes molt diferents, tant de caràcter residencial com institucional, cultural o comercial. Entre els seus projectes residencials s'inclouen habitatges unifamiliars en diversos països i ciutats com Nova York, Mongòlia, Taiwan o Àustria. Ha fet projectes per a la Universitat de Brown i la Universitat de Syracuse, entre altres, i pertany a l'equip de disseny del Master Plan de la Universitat de Nova York.[1]

Edificis i projectes destacats[1][modifica]

Premis i reconeixements[modifica]

Toshiko Mori ha rebut, al llarg de la seua trajectòria professional, nombrosos premis i distincions, dels que citem uns pocs més avall.[2] El 2014 fou inclosa en la llista AD100 Architectural Digest's, la qual reuneix, des de 1990, a les i els arquitectes i dissenyadors més destacats del món. A més, Toshiko Mori és presidenta del Consell d'Agenda Global sobre Disseny en el Fòrum Econòmic Mundial, sent l'encarregada de l'estudi i la investigació sobre arquitectura sostenible.[3][7]

  • 2011: "WAF Award Finalist", Centre d'Excel·lència de Siracusa.
  • 2010: Premi de la Comissió de Disseny Público de la Ciutat de Nova York per Excel·lència en Disseny, Terrat del Pavelló del Museu de Nens en Brooklyn; "WAF Award Finalist", Pavelló Greatbatch; "American Architecture Award Finalist", Pavelló Greatbatch; Premi de Excel·lència "AIA New York State", Pavelló Greatbatch; Premi d'Honor d'Arquitectura de l'"AIA New York Chapter", Pavelló Greatbatch.
  • 2009: Premi d'Honor de l'"AIA Buffalo/Western New York", Pavelló Greatbatch; Premi Projecte d'Honor de l'"AIA New York Chapter", Newspaper Café.
  • 2008: Premi d'Excel·lència de l'"AIA New York State", ampliació de la Casa al Golf de Mèxic I; Premi Projecte d'Honor de l'"AIA New York Chapter"; Centre de Excel·lència de Siracusa.
  • 2007: Premi de Disseny de la Comissió d'Arte de la Ciutat de Nova York, Centre de Visitants "Poe Park".
  • 2006: "Design Life Now: National Design Triennial 2006", Museu Nacional de Disseny "Cooper-Hewitt".
  • 2004/2005: Millor Arquitectura en l'Exposició de Disseny, secció d'EE.UU. de l'Associació Internacional de Crítics d'Art.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Grandes despachos. La arquitectura de Toshiko Mori Arhitect (TMA)» (en castellà). Arquitectura y empresa. [Consulta: 3 febrer 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Toshiko Mori: obra seleccionada (II).» (en castellà). Metalocus, 11-10-2012. [Consulta: 6 octubre 2016].
  3. 3,0 3,1 «ARQUITECTAS SOLIDARIAS. GRETE SCHÜTTE-LIHOTZKY Y TOSHIKO MORI» (en castellà). Usuaria Desactivada, 06-04-2015. [Consulta: 6 octubre 2016].
  4. «Toshiko Mori Architects Thread Artist Residency and Cultural Centre Senegal» (en anglès). Floornature. Architecture & Surfaces, 19-12-2016. [Consulta: 3 febrer 2020].
  5. «Nueva Residencia para Artistas en Senegal / Toshiko Mori» (en castellà). Planos de Casas Gratis, 27-03-2015. [Consulta: 6 octubre 2016].
  6. «Centro Cultural Thread» (en castellà). Wikiarquitectura. [Consulta: 3 febrer 2020].
  7. «Toshiko Mori 1951» (en castellà). Un dia una arquitecta, 09-09-2017. [Consulta: 3 febrer 2020].