Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació

Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació
Map
 55° 45′ 21″ N, 37° 37′ 04″ E / 55.7558°N,37.6178°E / 55.7558; 37.6178
Tipustractat bilateral Modifica el valor a Wikidata
Data28 setembre 1939 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1939 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMoscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
EstatAlemanya i Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Signatari
Mapa adjunt al tractat germano-soviètic que divideix Polònia en zones d'ocupació alemanya i soviètica.

El Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació (Tractat d'amistat i de fronteres germano-soviètic) va ser un tractat signat per l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica el 28 setembre de 1939 després que els alemanys i els soviètics envaïssin Polònia de forma conjunta.[1] Va ser signat per Joachim von Ribbentrop i Viatxeslav Mólotov, ministres d'afers exteriors d'Alemanya i la Unió Soviètica, respectivament. Va ser una continuació del Pacte Mólotov-Ribbentrop, signat el 23 d'agost. Només una petita part del tractat va ser anunciada públicament.

Articles secrets[modifica]

Hi havia diversos articles secrets adjunts. Aquests articles permetien intercanvis de població de nacionals russos i alemanys de les zones poloneses afectades per la partició, redibuixaren parts de les esferes d'influències d'Europa Central dictades pel Pacte Mólotov-Ribbentrop, i incloïen un acord per suprimir qualsevol "agitació polonesa".

Quan la Wehrmacht avançà contra Polònia, els alemanys prengueren el control del Voivodat de Lublin i de la part oriental del Voivodat de Varsòvia, territoris que, d'acord amb el Pacte Mólotov-Ribbentrop estaven en l'esfera d'influència soviètica. Per compensar la Unió Soviètica per aquesta pèrdua, les clàusules secretes del tractat trasnferiren Lituània, a excepció d'un petit territori a la Regió de Suwałki, de vegades coneguda com el Triangle de Suwałki, a l'esfera d'influència soviètica. Després d'aquesta transferència, la Unió Soviètica va emetre un ultimàtum a Lituània, l'ocupà el 15 de juny de 1940 i va establir la República Socialista Soviètica de Lituània.

Referències[modifica]

  • Eidintas, Alfonsas; Vytautas Žalys, Alfred Erich Senn. Ed. Edvardas Tuskenis. Lithuania in European Politics: The Years of the First Republic, 1918–1940. Paperback. Nova York: St. Martin's Press, setembre 1999, p. 170. ISBN 0-312-22458-3. 
  1. Davies, Norman. Europe: a History. Oxford University Press, 1996, p. 1001. ISBN 0-19-820171-0. 

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació