Triangle (Israel)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaTriangle
Imatge
Una vista de Tayibe, la ciutat més gran del Triangle del sud.
TipusAssentament humà i regió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativadistricte Central (Israel) i Districte de Haifa (Israel) Modifica el valor a Wikidata
Map
 32° 15′ N, 34° 59′ E / 32.25°N,34.99°E / 32.25; 34.99

El Triangle (hebreu: המשולש, HaMeshulash‎; àrab: المثلث, al-Muṯallaṯ), anteriorment anomenat el Petit Triangle, és una concentració de ciutats àrabs israelianes i els pobles adjacents a la Línia Verda, localitzats a la part oriental de la plana de Xaron, entre els turons de Samaria. Aquesta àrea és dins de la part més oriental del Districte Central i del Districte de Haifa.

El Triangle es pot dividir en el Triangle del nord (al voltant de Kafr Qara, Ar'ara, Baqa al-Gharbiyye i Umm al-Fahm) i el Triangle del sud (al voltant de Qalansawe, Tayibe, Kafr Qasim, Tira, Kafr Bara i Jaljulia). Umm al-Fahm i Tayibe són els centres socials, culturals i econòmics per als residents àrabs de la regió. El Triangle és dels llocs de més suport al Moviment islàmic a Israel i Raed Salah, l'actual dirigent de la facció del nord del moviment, és un antic alcalde de Umm al-Fahm.

Història i estatus[modifica]

Abans de la Guerra araboisraeliana de 1948 i l'establiment i la sobirania d'Israel sobre el Kafr Qasim, Jaljulia i l'àrea de Kafr Bara, va ser anomenat el "Petit Triangle" per a diferenciar-lo del triangle més gran entre Jenin, Tulkarem, i Nablus, conegut pels extensos atacs antijueus durant la Gran Revolta àrab de 1936-1939 al mandat de Palestina.

La regió, inicialment havia de restar sota jurisdicció jordana, però mentre negociaven els Acords d'armistici araboisraelians de 1949, Israel va insistir a tenir-lo al seu costat de la Línia Verda, per motius militars i estratègics. Per a aconseguir això, es va negociar un intercanvi de territoris, cedint el territori israelià als turons del sud d'Hebron a canvi dels pobles del Triangle.[1][2] El terme es va utilitzar més tard per incloure l'àrea sencera al voltant de Wadi Ara (el Triangle Del nord d'avui) i l'adjectiu petit es va deixar d'usar.

Diversos polítics israelians han suggerit que el Triangle hauria de ser transferit a un futur estat palestí a canvi que Israel retingués control sobre assentaments israelians a Cisjordània. El juliol 2000, una enquesta feta per Kul al-àrab entre 1.000 residents d'Umm al-Fahm, mostrà que el 83 per cent dels enquestats s'oposaven a la idea de transferir la seva ciutat a jurisdicció palestina.[3] La idea és una part important del Pla de Lieberman proposat pel partit polític Israel Beiteinu dirigit per Avigdor Lieberman però té l'oposició de la major part dels àrabs israelians.[4]

Referències[modifica]

  1. Yisrael Ya'akov Yuval, "Where is the Green Line", Two Thousand, Vol. 29, no. 971, 2005
  2. Akiva Eldar «What is the Green Line». Haaretz, 21-07-2006.
  3. Kul Al-Arab (Nazareth, Israel), 28 Juliol 2000, citat a Joseph Algazy «Um Al-Fahm Prefers Israel». Haaretz, 01-08-2000. arxivat a «Israeli Arabs Prefer Israel to Palestinian Authority». MEMRI, 10-08-2000.
  4. Fadi Eyadat «New poll shows 68.4% of Israeli Jews fear Israeli Arab uprising». Haaretz, 12-03-2007 [Consulta: 21 agost 2014].