Vés al contingut

Usuària:Montserrat Garcia Ortiz/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Glifing és un programa d'entrenament de la lectura en format lúdic que permet treballar tant l'aprenentatge de la lectura com la seva reeducació. Incideix tant en la mecànica lectora, és a dir, en la velocitat i la precisió de la lectura, com en la comprensió de la mateixa.

Glifing va ser creat l'any 2009 per la psicòloga catalana Montserrat Garcia i Ortiz (Barcelona, 1965) en el marc d'una col·laboració amb investigadors de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona.

La seva creadora va encarar aquest projecte amb l'objectiu de trobar un entrenament que ajudés el seu fill a superar les dificultats de lectura que mostrava a causa de la dislèxia. El mètode es va revelar satisfactori donat que el Mario va fer una gran millora en un curt espai de temps (6 mesos). Rere aquest primer èxit, es va dur a terme un estudi científic amb grup experimental i grup control que va evidenciar que la millora observada en el Mario es podia reproduir en molts altres nens i de diferents edats.

El mètode Glifing està basat en l'evidència científica de les darreres teories cognitives i queda emmarcat en el paradigma de la plasticitat cerebral.

Glifing proporciona una eina d'avaluació del nivell lector dels alumnes i permet personalizar el contingut de l'entrenament a les necessitats de cada usuari segons el seu nivell de partida i del seu ritme d'evolució, proporcionant, d'aquesta manera, oportunitats d'èxit en el camí d'aprenentatge.

En l'actualitat Glifing arriba a escoles, centres de psicopedagogia o logopèdia, i famílies a través de l'empresa del mateix nom, Glifing SL, o de l'Associació Avesedari, entitat sense ànim de lucre que atén i estudia les dificultats d'aprenentatge i les seves conseqüències.

Glifing ha desenvolupat el seu entrenament lector en llengua catalana, en castellà, en gallec i en euskera.