Usuari:Bastrio/proves

Plantilla:Infotaula esdevenimentBastrio/proves

El Coachella Valley Music and Arts Festival (també conegut com Coachella o Coachella Fest) és un festival de música i arts que es celebra anualment a l'Empire Polo Club de la població d'Indio, Califòrnia, durant dos caps de setmana consecutius de tres dies de durada. La instal·lació que acull el festival està situada a la vall de Coachella, en el desert de Colorado dels Estats Units d'Amèrica. Va ser creat el 1999 per Paul Tollett i és organitzat per l'empresa Goldenvoice, filial d'AEG Live. L'esdeveniment inclou actuacions musicals d'una gran varietat de gèneres musicals com rock, indie, hip hop i música electrònica, així com instal·lacions d'art i escultures. Durant la seva celebració, el festival disposa de diversos escenaris que ofereixen música en directe de manera ininterrompuda. Els principals escenaris són: Coachella Stage, Outdoor Theatre, Gobi Tent, Mojave Tent i Sahara Tent. Un escenari més reduït, l'Oasis Dome, fou utilitzat el 2006 i 2011. El 2013 es va incorporar un nou escenari anomenat Yuma.

L'origen del festival es remunta a un concert que Pearl Jam va realitzar el 1993 a l'Empire Polo Club, boicotejant així els locals musicals controlats per Ticketmaster. L'actuació va confirmar la viabilitat del lloc per acollir grans esdeveniments, fet que va culminar amb la inauguració del Coachella Festival a l'octubre del 1999, celebrat durant dos dies. Després que en l'any 2000 el festival no fos organitzat, aquest va tornar amb caràcter anual a l'abril del 2001 com un esdeveniment d'un únic dia. El 2002, el festival es va tornar a organitzar en el format originari de dos dies. El Coachella es va ampliar amb un tercer dia el 2007 i, finalment, amb un segon cap de setmana a partir de l'edició del 2012. Des de l'any 2003, els organitzadors permeten que els espectadors acampin en els terrenys adjacents al recinte del festival. Any rere any, els seus serveis i les seves instal·lacions han sofert diverses ampliacions i millores, adaptant-se al creixement de l'assistència de públic.

El festival presenta una programació amb artistes populars i consagrats de l'escena musical, així com artistes emergents i grups retornats. Al llarg de la seva història, ha comptat amb la presència de destacats artistes i grups musicals com: Beck, The Chemical Brothers, Morrissey, Rage Against the Machine, Tool, Jane's Addiction, Weezer, Björk, Oasis, Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Radiohead, Pixies, The Cure, Coldplay, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Daft Punk, Madonna, Arcade Fire, Prince, Roger Waters, Jack Johnson, Paul McCartney, The Killers, Jay-Z, Muse, Gorillaz, Kings of Leon, Kanye West, The Strokes, The Black Keys, Dr. Dre & Snoop Dogg, Blur i Phoenix. El Coachella és un dels festivals de música més grans, més famosos i més rendibles dels Estats Units. El 2014, l'esdeveniment va aconseguir una assistència de 579.000 persones i va recaptar una quantitat rècord de 78,3 milions de dòlars.

Història[modifica]

El 5 de novembre del 1993, el grup de música Pearl Jam va actuar davant de gairebé 25.000 persones a l'Empire Polo Club d'Indio, indret que mai abans havia acollit un festival de música. El grup havia organitzat aquell concert en un lloc tant allunyat i desconegut a causa del boicot que mantenia als locals controlats per Ticketmaster. Pearl Jam estava en contra dels elevats preus que aquesta empresa imposava en les seves entrades, i va ser per aquest motiu que els seus mànagers van cercar un lloc alternatiu al sud de Califòrnia, fora del circuit de locals controlats per Ticketmaster, per organitzar-hi un concert i poder oferir als seus seguidors entrades a un preu més assequible. El lloc escollit fou l'Empire Polo Club, on l'èxit del concert va confirmar la seva idoneïtat per a l'organització d'esdeveniments de gran escala. Tot i això, a causa de la seva remota localització i el seu clima sec i calorós, van passar uns quants anys abans que s'hi tornés a organitzar un altre gran esdeveniment.

1999: Inauguració[modifica]

Programació del 1999

Sis anys més tard, durant el 9 i 10 d'octubre del 1999 es va celebrar la primera edició del Coachella Valley Music and Arts Festival. El festival es va organitzar tres mesos després del festival Woodstock 1999. A causa dels incendis i els disturbis que tingueren lloc al Woodstock d'aquell any, als promotors del Coachella no se'ls va permetre oferir al públic assistent una zona d'acampament. Aquesta prohibició va durar fins el 2002. Els organitzadors van centrar els seus esforços per aconseguir recrear els festivals de música europeus de poques multituds en un entorn agradable. A causa de la seva programació basada en la qualitat artística en lloc de la popularitat radiofònica dels artistes, el Coachella es va guanyar la fama d'"anti-Woodstock".

Es van vendre al voltant de 17.000 entrades pel primer dia (dissabte 9), i 20.000 pel segon (diumenge 10). Liderant la programació van actuar-hi grups com Beck, The Chemical Brothers, Morrissey, Rage Against the Machine, Tool i Ben Harper and the Innocent Criminals. Altres actuacions destacades van ser les de Underworld, Art of Noise, Moby i GusGus. Originalment, els organitzadors tenien la intenció programar el festival com un esdeveniment de tres dies, de divendres a diumenge, i fins i tot havien considerat que el grup britànic Massive Attack encapçalés la programació pel tercer dia. Finalment aquesta idea no es va portar a terme i es va programar el festival en el format de dos dies. L'esdeveniment va realitzar-se sense imprevistos, amb temperatures al voltant dels trenta graus. Els assistents al festival van poder escollir entre més de vuitanta actuacions repartides entre dos escenaris a l'aire lliure i tres escenaris a dins de diferents carpes. Tot i això, l'empresa promotora del festival, Goldenvoice, va perdre més de 750.000 dòlars. Destacats grups com Beck, Rage Against the Machine i Tool van acceptar una demora en les compensacions econòmiques per les seves actuacions. Aquestes dificultats econòmiques van provocar la venda de l'empresa al grup AEG.

2001[modifica]

Programació del 2001

En l'edició del 2001, els organitzadors van canviar la data de celebració del festival al mes d'abril, per tal d'evitar la intensa calor del final de l'estiu. En aquesta edició, el festival es va celebrar en un únic dia, concretament el dissabte 28 d'abril. Mesos abans de la seva celebració, els promotors encara no havien definit el grup que lideraria la programació. Finalment van recórrer al grup Jane's Addiction, que havia retornat recentment a l'activitat musical, per tal que encapçalés el cartell del festival. Aquest grup estava liderat per Perry Farrell, que ja havia actuat en la primera edició del 1999. En aquesta edició també van actuar-hi altres formacions destacades com Paul Oakenfold, Weezer, The Chemical Brothers i Fatboy Slim.

2002[modifica]

Programació del 2002

Durant el cap de setmana del 27 i 28 d'abril del 2002, el festival es va tornar a organitzar com un esdeveniment de dos dies. La programació va estar liderada per Björk i Oasis, acompanyada per altres actuacions destacades com les de The Chemical Brothers, The Prodigy, Foo Fighters, The Strokes i la del retornat grup Siouxsie and the Banshees.

2003[modifica]

Programació del 2003

El 2003 la programació del festival va estar encapçalada per Beastie Boys i Red Hot Chili Peppers. Es va celebrar durant el cap de setmana del 26 i 27 d'abril. Aquesta edició també va comptar amb la presència d'Iggy Pop amb el seu retornat grup The Stooges, i amb d'altres grups destacats com Ben Harper and the Innocent Criminals, Queens of the Stone Age, Blur, Groove Armada, The White Stripes, Underworld i Jack Johnson.

2004[modifica]

Programació del 2004

En l'edició del 2004, el festival es va celebrar durant el cap de setmana de l'1 i 2 de maig. La seva programació va estar liderada per Radiohead i The Cure. També van actuar-hi grups com Kraftwerk, The Flaming Lips, Air, Belle & Sebastian i el retornat grup Pixies. Va ser la primera edició que va aconseguir exhaurir totes les entrades disponibles, amb un total de 50.000 entrades venudes pels dos dies.

Programacions per edicions[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]