Usuari:Immasureda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Iréne Theorin[modifica]

Lena Sofie "Iréne" Theorin (nascuda el 18 de Juny de 1963) és una soprano dramàtica sueca. Està considerada una de les millors intèrprets femenines europees de les operes "wagnerianes"[1].

Primers anys d'estudis[modifica]

Nascuda al municipi de Gislaved (que en aquells moments s'anomenava Burseryd), a Småland, al sud de Suècia. La Iréne Theorin va estudiar a l'Acadèmia de Música i Teatre de l'Universitat de Gothenburg. Només feia un any que estudiava allà i ja fou contractada per l'Opera de Gothenburg. Després d'aquest fet va continuar els seus estudis a l'Acadèmia de l'Opera de Copenhagen, Dinamarca. Durant el seu últim allà, completava la seva formació estudiant també a l'Acadèmia Danesa de Música i on va rebre el Títol de Postgrau Avançat.

El seu debut professional va ser a Copenhagen, interpretant el paper de Donna Anna a l'opera Don Giovanni de Mozart. El seu repertori inclou a la Brünnhilde de L'anell del Nibelung i a l'Isolde de Tristany i Isolda, ambdues de Wagner, el paper principal de Turandot de Puccini, i el de l'Elisabetta de Don Carlos de Verdi.

Carrera[modifica]

La Iréne Theorin ha actuat al Teatre Real de Dinamarca (2004), al Nou Teatre Nacional de Tokio i amb un tour amb la companyia Staatstheater Nürnberg va estar també al Festival de Música de Beijing el mateix any. Durant el Festival de Bayreuth al 2008, va interpretar el paper femení principal de l'opera Tristan i Isolde i al 2009 fou la soprano convidada a l'Opera Nacional de Washington i a la Metropolitan Opera de New York.

La seva extensa llista de d'interpretacions en llocs de renom inclouen l'Òpera Alemanya de Berlin, Alemanya, l'Òpera de l'Estat de Viena (Wiener Staatsoper), Austria, el Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, Rússia, l'Òpera Estatal de Baviera, Munic, Alemanya, el Gran Teatre del Liceu a Barcelona, Espanya, el Festival de Salzburg, Austria, la Royal Opera House, Londres, La Scala de Milà, Itàlia i l'Òpera Real d'Estocolm, Suècia[2].

Vida personal[modifica]

La Iréne Theorin viu a Broaryd, Suècia.

Reconeixements[modifica]

  • 1998: va rebre una de les beques 'Léonie Sonning', les quals són atorgades anualment per la prestigiosa Fundació Danesa Léonie Sonnings.[3]

Referències[modifica]

  1. «Wagneopera.net» (en anglès). [Consulta: 25 maig 2015].
  2. «Iréne Theorin, soprano :: Schedule» (en anglès). [Consulta: 25 maig 2015].
  3. «Beques Léonie Sonnings (Fundació Musical Léonie Sonnings)» (en anglès). [Consulta: 25 maig 2015].