Usuari:MariaNavarroww

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Death Note[modifica]

Manga de Tsugumi Ōba[modifica]
Death Note
Death Note
デスノート
(Desu Nōto)
GènereFantasia, policíaca, misteri, thriller
Manga: Death Note
AutorTsugumi Ōba
Il·lustradorTakeshi Obata
EditorialJapan Shūeisha
DemografiaSeinen
RevistaShōnen Jump
Anime: Death Note
DirectorTetsurō Araki
EstudiMadhouse
CanalJapan Nippon Television
Live Action
  • Death Note
  • Death Note: The Last Name
  • L change the world

Death Note (des Noto Desu Nōto?) és una sèrie de manga escrita per Tsugumi Ōba i il·lustrada per Takeshi Obata, i l'adaptació de la qual a sèrie d'animi va ser dirigida per Tetsurō Araki. Compte, a més, amb diverses pel·lícules i videojocs. La història se centra a Light Yagami, un estudiant d'escola secundària. Un dia troba un quadern amb poders sobrenaturals anomenat «Death Note», amb el qual és capaç de matar persones si se n'escriuen els noms, alhora que si el portador visualitza mentalment la cara de qui vol assassinar. 9] Light, adonant-se del potencial del quadern, intenta eliminar tots els criminals i crear un món on no existeixi la maldat; no obstant això, un misteriós detectiu privat que es fa anomenar L, famós mundialment per resoldre grans casos en el passat, tractarà de frustrar els seus plans.

La serie està basada en una tirada que va ser difosa por Shūeisha per la revista Shōnen Jump,​ i es va generalitzar novament com una inclusió en el volúm tretze,​ «How to Read», el qual és una guia que conté dades relatives a la franquícia, incloent el perfil de tots els personatges principals.​ El manga va començar a publicar-se al desembre de 2003 per l'editorial Shūeisha, en la revista semanal japonesa Shōnen Jump, hasta el seu final en maig de 2006 con el duo dècim volum,​ arribant a recol·lectar cent vuit capítols. Més tard, la història del manga va ser adaptada a un anime produit per Madhouse, fins que va arribar al seu fi amb un total de trenta set episodis.[1]​ L'anime ha emés a Japó des del 3 d'octubre de 2006 fins al 26 de juny de 2007 per la cadena televisiva Nippon Television. Així mateix, la obra ha sigut adaptada a tres pel·lícules en imatge real,​ dos novel·les lleugeres i múltiples videojocs creats per Konami per a Nintendo DS. Al 2006, Tsugumi Ōba va crear un artbook anomenat «Blanc et Noir», el qual conté il·lustracions sobre la sèrie, sent publicat oficialment per Shūeisha;​ Així mateix, s'han creat varis llibres suplementaris sobre la franquícia. Más tarde, se creó un nuevo one-shot que narra los successos que ocorren dos anys després del final del manga original, al igual que dos episodis especials anomenats «Death Note Rewrite: The Visualizing God» i «Death Note Rewrite 2: L's Successors», los cuales son unas especies de resúmenes de la primera parte narrada per Ryuk i la sefona part narrada per L.​​ Les versions en espanyol del manga van ser publicades por l'editorial Editores de Tebeos —antiga Ediciones Glénat— i posteriorment Norma Editorial en España,​​ per Grupo Editorial Vid i Panini Manga en Mèxic,​ per Larp Editores,​ per Ivrea en Argentina,​ i posteriorment per Panini Cómicsen Colombia.

Varias publicacions de manga, anime i altres mitjans han escollit i, a la seva vegada, criticat la serie. Death Note ha sigut reconeguda a nivell internacional, sent catalogada como un dels animes més famosos de la història. A més, d'haver guanyat milions de fans i seguidors al voltant del món, captivant als espectadors por la seva història, argument i personatges.

Encara quan s'ha senyalat que el seu argument resulta entretingut per a les audiències, Death Notefue prohibit a la Xina degut a que els nens modificaven els seus quaderns per a que s'assembléssin al Death Note.

Argument[modifica]

La història és protagonitzada per Light Yagami, un estudiant excel·lent de Japó que té una perspectiva «avorrida» de la vida i qui, gairebé en acabar el primer capítol, comença a considerar el món com un lloc « podrit». La seva vida pateix un canvi radical quan troba un estrany quadern sobrenatural anomenat «Death Note» estès a terra. hi havia instruccions sobre el seu ús, on deia que si s'escrivia el nom d'una persona i es visualitzava mentalment el rostre d'aquesta, moriria d'un atac al cor. Al principi, Light desconfiava de l'autenticitat del quadern, però atès que ell mateix es considera "tossut", després de provar-ho en dues ocasions, s'adona que el seu poder era real. Després de cinc dies, rep la visita de l'anterior amo del Death Note (ja que el veritable amo era el Rei dels Shinigamis), un shinigami anomenat [[Ryuk] ], que li explica que havia deixat caure el Death Note a la Terra perquè es trobava avorrit,[2] i al seu torn Light li explica que el seu objectiu era matar tots els criminals, per així netejar el món de la maldat; Ryuk li diu que si ho aconsegueix es tornarà la darrera persona malvada, a la qual cosa Light respon que només és un humà model que es convertirà en el «déu del nou món».[2] Més tard, el nombre inexplicable de morts de criminals crida l'atenció del FBI i la d'un famós detectiu privat conegut com «L».[3] L dedueix ràpidament que el assassí en sèrie —anomenat pel públic com «Kira» (키라? derivat de la típica pronunciació japonesa de la paraula anglesa killer', lit. «assassí»)— es trobava a Japó. Així mateix, s'adona que Kira podia matar les persones sense necessitat de posar-hi un dit, però també descobreix que necessita conèixer el rostre i el nom complet de les seves víctimes. Light descobreix que L serà un dels seus majors rivals, i es produirà un joc psicològic entre tots dos.

Missa Amane, una famosa ídol de Japó que porta un Death Note, el qual li va ser lliurat per Rem a petició de Jealous, un shinigami que s'havia enamorat de Missa; es troba amb Light. Missa s'havia obsessionat amb Kira després que aquest hagués matat l'assassí dels seus pares, per la qual cosa es dedica a ajudar Light convertint-se en el «segon Kira»,<per tal de centrar-hi la investigació per donar temps a Light per crear un nou pla, fins que va ser capturada i tancada per L, ja que sospitava d'ella. Light traça un pla per renunciar a la propietat dels Death Note —tant el seu com el de Missa— i així oblidar els records d'aquests per poder rescatar-la. Després de perdre els seus records, Light és alliberat a causa de la reaparició d'un nou Kira, no obstant L mai deixa de sospitar que Light és el veritable Kira, lliure però encadenat a L, junts comen

cen a centrar la investigació sobre un grup de delinqüents d'una empresa anomenada «Yotsuba», els qui posseïen el Death Note de Missa. En detenir-los, Light recupera tots els seus records en el moment que toca el Death Note. Rem, sent manipulada per Light perquè actuï a favor seu, assassina a L i al seu assistent.

Posteriorment, Light decideix buscar una persona perquè el reemplaci per un temps en el seu treball com a Kira, ja que Near estava començant a sospitar d'ell i Missa ja no li era d'utilitat. Per tant, escull a Teru Mikami, un home que admirava Kira com un déu.[4] Mello, amb ajuda del seu amic Matt (qui també és un successor de L, però de menor importància que Near i Mello), segresta a Kiyomi Takada, qui era la núvia de Light a la universitat, però després la utilitza per completar els seus plans. Matt mor metrallat després de la persecució dels guardaespatlles de Takada, donant-li l'oportunitat a Mello de fugir. No obstant això, aquest mor a mans de Takada, la qual posseïa un tros del Death Note, encara que més tard Takada és assassinada per Light. D'altra banda, Near fa contacte amb Light i el seu equip per fer una reunió. Light aprofita l'oportunitat per comunicar-li a Mikami que investigui sobre els veritables noms dels membres de l’SPK. Quan el dia de la reunió arriba, Mikami escriu els noms dels membres de l'SPK en el seu Death Note, però Near explica que no passaria res, ja que amb ajuda de Stephen Gevanni havia canviat aquest quadern per un fals. Per últim, ens mostren una escena on donen la referència que Missa Amane se suïcida, després de la mort de Light. No obstant això la versió original del manga posseeix un desenllaç diferent en què un malferit Light li suplica a Ryuk que l'ajudi en escriure els noms de tots els presents en el seu Death Note menys el seu. El shinigami fingeix estar d'acord i escriu el nom de Light al seu lloc qui passa els seus últims moments suplicant per no morir abans de patir una aturada cardíaca. Un any després, Matsuda i els altres companys de Light continuen treballant amb Near, qui s'ha convertit en el nou L. Matsuda sospita que Near va poder haver usat la Death Note com a recurs per derrotar Light i no deixar cap evidència. Tot i això, no té com provar-ho, per la qual cosa aquest conclou que podria estar equivocat, notant que el món va tornar a ser el mateix després de la mort de Light. Mentre que una altra part de la població creu que "Kira" s'ha pres un descans i es formen grups religiosos que esperen el seu retorn, complint irònicament el desig de Light de ser venerat com una deïtat.

Aspectes de la obra[modifica]

En la història, el Death Note és un quadern amb una portada de color negre amb el seu nom inscrit. Aquest quadern té el poder de matar qualsevol persona amb només escriure'n el nom i cognom, sempre que el portador visualitzi mentalment la cara de qui vol assassinar. Les persones els noms de les quals són escrits al quadern moren d'un Infart agut de miocardi|atac al cor després de quaranta segons, llevat que s'especifiqui la causa de la seva mort; el portador de la Death Note té sis minuts i quaranta segons per especificar la causa de la mort.

Tot i el seu fàcil ús, la Death Note no és un instrument infal·lible atès que té certes limitacions i regles que fins i tot els propis Shinigami desconeixen. La llibreta no pot deformar la realitat de manera que les víctimes assassinades per la Death Note només poden morir per morts possibles al seu voltant i qualsevol incompliment davant d'aquestes condicions anul·larien les especificacions al quadern però no la mort de les persones. Així mateix, una persona només pot ser manipulada fins a certa extensió abans de morir a causa dels efectes del Death Note, sent el nombre de dies límit de vint-tres; no obstant això, és possible ocasionar la mort d'una persona per malalties cròniques depenent del temps que prenguin a desenvolupar-se.

Els shinigamis són els portadors originals dels Death Note. Gràcies als seus ulls, poden matar les persones amb facilitat, ja que els permeten veure el nom real i el temps que els queda de vida. Els shinigamis no poden ser vistos per les persones normals a tret que hagin tocat el seu Death Note[5].Quan Ryuk va llançar el seu Death Note a la Terra, va escriure les instruccions sobre el seu ús en anglès, ja que és un idioma universal; per la qual cosa Light Yagami ho aprèn a utilitzar en poc temps després d'haver-lo trobat.Com Ryuk ho explica davant Light, és possible per a un ésser humà obtenir l'habilitat dels Shinigami per veure el veritable nom de les persones amb veure el seu rostre, però només es pot obtenir en sacrificar la meitat del temps restant de vida i és impossible recuperar aquesta habilitat sense tornar-se a fer l'intercanvi una altra vegada.

Quan un portador humà d'un Death Note renuncia a aquest o el quadern és destruït, aquesta persona perd tots els records relacionats amb el quadern automàticament, però si la persona el toca recuperarà tots els seus records.

Al manga, cada capítol conté una pàgina especial amb les regles del Death Note,mentre que a l’anime, en cada pausa —usualment dues per episodi— es narra una regla sobre l'ús del Death Note.

Premis[modifica]

Death Note ha estat reconegut a nivell internacional, ha guanyat i ha estat nominat a diversos premis, entre ells estan:

- Premi Britànic Eagle Premi Eagle a millor màniga de l'any.

- Premi a la millor Edició de Manga, a Espanya.

- Premi al millor animi a la Tokyo Anime Awards.

- Premi American Anime Awards el 2007 en la categoria de millor màniga (nominat).

- A més els seiyu de Light Yagami i Missa Amane van ser nominats en els Seiyu Awards pels seus papers en Death Note.

Referències[modifica]

  1. «Death Note (anime)» (en anglès). Anime News Network. [Consulta: 4 maig 2023].
  2. 2,0 2,1 Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades c2
  3. { {cita episodi|títol=Enfrontament (対決 , Taiketsu?)|sèrie=Death Note|enlaceserie=Death Note|creditos=Tetsurō Araki (director)|cadena=Nippon Television|enelaire =10 d'octubre de 2006|número=02}}
  4. Plantilla:Cita episodi
  5. Ōba, Tsugumi. «Capítulo 3». A: Death Note, volúm 1. Shūeisha, 2004. ISBN 4-08-873621-4.