Usuari:Mcapdevila/Balança de molla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Balança de moll clàssica

La balança de moll o balança de ressort és un instrument, també conegut com a dinamòmetre en els entorns professionals. És un dispositiu que mesura la força per exemple el pes d'un objecte. La balança de moll tradicional o mecànica consisteix en el mesurament de l'elongació d'un ressort mitjançant una corredissa mòbil sobre una escala graduada .

Funciona per la llei de Hooke, que estableix que la força necessària per allargar un ressort és proporcional a la longitud que s'estén el ressort des de la seva posició de repòs. Les marques de l'escala d'una balança de moll solen estar espaiades per igual ja que utilitzen la part lineal de l'extensió del moll (en la part extrema del seu recorregut no ho estarien).

Entre altres aplicacions, es poden citar el pesaje de sitges en agricultura, el pesaje de camions i vagons del transport per carretera i ferrocarril o de materials transportats per cintes.

Història[modifica]

Balança de moll espiral

Va ser Richard Salter qui en 1838 va patentar la balança de moll a Gran Bretanya en Bilston, prop de Wolverhampton[1] Ell i els seus nebots John & George van fundar la signatura George Salter & Co., encara avui dia notables fabricants de bàscules i balances,. També van aplicar el mateix principi de la balança de ressort en la vàlvula de seguretat de la locomotora vapor, en substitució de les vàlvules de pes mort anteriors.

Balança de moll electrònica[modifica]

La balança de moll electrònica és un dispositiu que permet la transformació d'un pes en un senyal elèctric. Es compon normalment de quatre resistències, un calibrador de tensió disposat en forma de pont de Wheatstone. se subministra un corrent elèctric al pont; quan el moll no està sotmès a cap tensió, el pont està en equilibri. En canvi, quan s'aplica una força, la resistència elèctrica del mesurador de deformació es veu alterada per la deformació, llavors es mesura la resistència mitjançant el pont equilibrat, permetent determinar la força experimentada.

Balança de moll hidràulica[modifica]

Encara que la majoria de les balances de moll són dispositius electrònics, ens trobem amb altres tipus, per exemple les balances de moll hidràuliques. Aquestes es emplean quan l'ús d'una balança de moll electrònica dóna problemes. Per exemple, una balança de moll hidràulica és insensible a voltatges molt alts, entre uns altres els deguts a un raig quan hi ha tempestes. Així que s'utilitzen amb més freqüència en l'exterior dels edificis.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hewison, Christian H. Locomotive Boiler Explosions. David and Charles, 1983, p. 18. ISBN 0-7153-8305-1. 

Enllaços externs[modifica]

    Garage Muelle de torsión de las puertas de garaje Tutorial de Richard J Kinch. Incluye un análisis de las fórmulas desde un punto ingeniaeril con abundantes propiedades de materiales.

How To Replace Garage Door Torsión Springs by Dan Musick Meas[http://web.archive.org/web/http://www.npl.washington.edu/eotwash/pdf/mst10-454.pdf J.H. Gundlach, Measurement Sci.& Tech. 10 454 (1999) (Recent physics experiment at the University of Washington using a torsión balance) Categoria:Instruments de mesura