Usuari:Mcapdevila/Espai arcconnex

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En topologia un espai topològic es diu que és connex per arcs o arcconnex si dos elements qualssevol es poden connectar mitjançant una corba homeomorfa l'interval unitat.

Definició[modifica]

Sigui un espai topològic. Un arc en X és un embedding , és a dir, una aplicació contínua que és un homeomorfisme restringida al seu recorregut . Òbviament es pot substituir per qualsevol altre interval tancat , ja que són tots homeomorfs.

Es diu que és un espai connex per arcs o arcconnex si per a cada parell de punts diferents , hi ha un arc tal que i .

Connexió per arcs i per camins[modifica]

És obvi que tots els espais connexos per arcs són connexos per camins. El recíproc no és en general cert. Com a contraexemple n'hi ha prou de considerar la recta amb dos orígens: Considerem dues còpies de la recta real, i . Definim la recta amb dos orígens com l'espai quocient R que s'obté en identificar amb si . Intuïtivament, aquest espai és com la recta real, però té dos orígens (les classes de (0,0) i (0,1)) que són impossibles de separar. Per tant, aquest espai no és de Hausdorff. Més encara, no hi ha cap arc que uneixi tots dos orígens. Per tant R no és arcconnex, però és senzill comprovar que sí que és connex per camins.

Tot i que en general les dues nocions són diferents coincideixen en una de les classes més importants d'espais topològics, els de Hausdorff.

Vegeu també[modifica]