Usuari:Mcapdevila/Examen rectal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un examen rectal, pròstata anomenada generalment examen, és un examen intern del recte efectuat per un metge o un altre professional

Procediment[modifica]

El tacte rectal digital (DRE; en llatí, palpatio per anum: PPA) és un procediment relativament senzill. El pacient es despulla, llavors es col·loca en una posició on l'anus estigui accessible (ficat al llit sobre un costat, a la gatzoneta en la taula d'examen, doblegat sobre la taula d'examen, o ficat al llit amb els peus en els estreps).

Durant aquest procediment, les àrees que poden ser palpades són: el bulb del penis, el diafragma urogenital, l'anell anorectal, i punts de referència anatòmics propers. Així i tot hi ha estructures que no poden ser palpades, com l'urèter (els dos tubs que van de cada ronyó a la bufeta urinària), i la uretra que, en un home, està dividida en tres parts, i està dins del penis.

Si el pacient està ficat al llit de costat, el metge normalment haurà d'estrènyer una o ambdues cames sobre el seu pit. Si el pacient s'inclina sobre la taula d'examen, el metge ho farà col·locar els colzes sobre la taula i ajupir-se lleugerament. Si el pacient utilitza la posició supina, el metge li demanarà al pacient que es llisqui cap avall fins al final de la taula d'examen fins que les seves natges estiguin situades just al final. El pacient col·loca llavors els seus peus en els estreps.

El metge obre les natges i normalment examina l'àrea externa (anus i perineo) per a qualsevol anormalitat com a hemorroides, embalums o erupcions cutànies.Després, a mesura que el pacient es relaxa, el metge llisca un dit lubricado en el recte a través de l'anus i palpa l'interior durant un curt espai de temps (aproximadament de 5 a 60 segons).

Ús[modifica]

Aquest examen pot ser utilitzat:

  • Per a la diagnosi de tumors rectals i altres formes de càncer;
  • Per a la diagnosi de desordres prostàtics, normalment tumors i hiperplàsia prostàtica benigna, però el tacte rectal freqüentment perd la detecció de més tumors en etapa primerenca que el PSA - Antigen prostàtic específic entre els homes afroamericans i caucasians .[1][2] Si el PSA és positiu (freqüentment fals positiu), llavors es pot fer un DRE per reduir el fals positiu;[3]
  • Per a la diagnosi d'apendicitis o altres exemples d'un abdomen agut (i.e. els símptomes abdominals aguts que indiquen una malaltia subjacent seriosa);
  • Per a la valoració d'un esfínter anal, hipertónic que pot ser útil en cas d'incontinència fecal o malalties neurologiques , incloent lesions traumàtiques de la medul·la espinal ;
  • En dones, per a palpacions ginecológicas d'òrgans interns;
  • Per a examen de la duresa i color de la femta (i.e. en casos de restrenyiment, o coprostasi );
  • Amb anterioritat a una colonoscòpia o proctoscòpia;
  • Per avaluar hemorroides;
  • En nadons per excloure atrèsia anal.
  • A través de la inserció dels dispositius mèdics que inclouen termòmetres o pilotes especials; per identificar problemes de digestió, paràsits, dany en òrgans, hematomes anals , i objectes estranys en la cavitat rectal.

El DRE és combinat freqüentment amb una FOBT (prova de sang fecal oculta), que pot ser útil per diagnosticar l'etiologia d'una anèmia i/o per confirmar una Hemorràgia gastrointestinal.

El DRE no és adequat com a eina d'exploració per al càncer colorectal ja que només examina menys del 10% de la mucosa colorectal ; és preferible una sigmoidoscòpia. Així i tot, és una part important d'un examen general, ja que molts tumors o altres malalties es posen de manifest en l'examen del recte.

De vegades la proctoscòpia també pot ser part d'un examen rectal.

Medicina veterinària[modifica]

En medicina veterinària l'examen rectal és útil en gossos per a anàlisis de la pròstata (quan en homes), uretra pèlvica, sublumbar nodes de limfa, i glàndules anals. En cavalls és un component vital de l'examen clínic per a còlic, per determinar la presència o absència de torsió d'intestí, impaction, o cubicatge. Quan els cavalls experimenten un examen rectal allí és un risc petit d'una llàgrima rectal que ocorre, els quals poden ser una vida -esdeveniment amenaçador, ràpidament dirigint a peritonitis i xoc sèptic. És també un procediment comú en bestiar, i és un mètode de diagnosticar embaràs en tots dos el caballar i la vaca.

El procediment en gossos i gats és similar a humans. Per al cavall, les posicions pacients en un accionarios i pot ser calmat. L'examinador posa en un guant llarg que estén a l'espatlla. L'examinador insereix la mà i braç al recte segons el que necessari.

En cultura popular[modifica]

A causa dels tabús que envolten l'anus, el potencial d'incomoditat i la vergonya, el tacte rectal és un camp comú dins l'entorn de la comèdia, incloent episodis de Saturday Night Live, Impractical Jokers, Futurama, Pare de familia, Robin Williams (Comedy Album: Live 2002 - Disk 1- Trck 27 - "Maybe Because I'm Fifty") i la pel·lícula Fletch, amb M. Emmet Walsh com el metge general i Chevy Chase com el pacient que està sent examinat.[4]

Activitats similars s'atribueixen als extraterrestres en els videojocs com: Saints Row IV, Gaia Online i Destroy All Humans!.[5]

Controvèrsies[modifica]

La pràctica del tacte rectal sense el consentiment previ ha estat reportat per molts pacients en diversos països. D'acord amb un informe dels mitjans de comunicació, un gran nombre d'estudiants de medicina a Austràlia i el Regne Unit no havia estat avisat que calia obtenir el consentiment previ dels pacients abans d'un examinen rectal.[6] El 2008 un home als Estats Units va al·legar que havia estat obligat a ser sotmès a un examen rectal, tot i haver presentat enèrgiques objeccions al personal de l'hospital.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Assessment of screening for prostate cancer using the digital rectal examination.». J Urol, 141, 5, May 1989, pàg. 1136–8. 2709500.
  2. «Evaluation of the Digital Rectal Examination as a Screening Test for Prostate Cancer». JNCI Journal of the National Cancer Institute, 90, 23,  1998, pàg. 1817–1823. ISSN: 0027-8874. 10.1093/jnci/90.23.1817.
  3. «Effects of False-Positive Prostate Cancer Screening Results on Subsequent Prostate Cancer Screening Behavior». [Consulta: August 11, 2013].
  4. New York Magazine - Vol. 28, No. 11.
  5. «Alien anal probe saw Saints Row IV refused classification in Australia».
  6. http://healthland.time.com/2011/01/31/report-medical-students-perform-intrusive-exams-on-unconscious-patients/
  7. http://cityroom.blogs.nytimes.com/2008/01/16/forced-rectal-exam-stirs-ethics-questions/?

Enllaços externs[modifica]