Ronyó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
1. Aparell urinari humà: 2. Ronyó, 3. Pelvis renal, 4. Urèter, 5. Bufeta urinària, 6. Uretra. (Costat esquerra amb secció frontal)
7. Glàndula suprarenal
Vasos: 8. Artèria i vena renals, 9. Vena cava inferior, 10. Aorta abdominal, 11. Artèria i vena ilíaques
Transparències: 12. Fetge, 13. Intestí gros, 14. Pelvis
Secció frontal del ronyó dret.
1. Càpsula renal, 2. Còrtex renal, 3. Columna, 4. Medul·la renal: 5. Piràmide i 6. Papil·la de la piràmide.
7. Pelvis renal, 8. Calze major, 9. Calze menor, 10. Urèter.
11. Corpuscle (del nefró)
Sistema vascular: 12. Arteriola i vènula interlobel·lars, 13. Artèria i vena arcuades, 14. Artèria i vena interlobulars, 15. Artèria renal, 16. Vena renal.
17. Hili renal, 18. Pol del ronyó (inferior) , 19. Greix del si renal.
Infotaula anatomiaRonyó
Detalls
Llatíren
Part deaparell urinari i sistema endocrí Modifica el valor a Wikidata
Artèria renal
Vena renal
InnervacióPlexe renal
Identificadors
MeSH[1]
TAA08.1.01.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 7203 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/kidney Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

Els ronyons o renyons[1] són dos òrgans presents en els animals vertebrats, que filtren la sang de l'aparell circulatori i permeten l'excreció a través de l'orina de diversos residus metabòlics de l'organisme mitjançant un sistema funcional complex que inclou mecanismes de filtració, absorció i excreció.[2]

Tenen forma de fesol, i en l'ésser humà cadascú té, aproximadament, la grandària del seu puny tancat. Estan ubicats en el retroperitoneu, just sota les costelles, a l'altura de les primeres vèrtebres lumbars. L'eix longitudinal del ronyó d'un individu adult té, de mitjana, 11 cm i es consideren normals xifres entre els 9 i els 13 cm. El ronyó esquerre és un xic més gran. Existeix una asimetria renal quan hi ha una diferència de longitud superior a 1,5 cm entre ambdós ronyons. El diàmetre transvers del ronyó oscil·la entre els 4,5 i els 6 cm. Per regla general, el ronyó dret se situa en una posició lleugerament inferior a la del ronyó esquerre a causa del gran espai que ocupa el fetge en la regió dreta de l'abdomen i només en alguns rars casos aquest ronyó està ubicat dejús del diafragma, provocant una elevació ipsilateral anòmala del múscul.[3] La seva zona convexa està orientada cap a la part lateral del cos i la còncava cap a la part medial. Al centre de la zona còncava es troba l'hil renal, per on entren l'artèria renal que subministra sang al ronyó i la vena renal que la drena a la vena cava inferior. L'artèria renal es ramifica progressivament, formant les artèries interlobulars, les artèries arcuades, les artèries interlobel·lars i les arterioles eferents que irriguen els corpuscles de Malpighi. Al seu torn, aquestes arterioles es divideixen en els capil·lars glomerulars i de la càpsula de Bowman. De l'hil també surt l'urèter, estructura tubular que recull l'orina i la porta fins a la bufeta urinària. Adjacents al pol superior de cada ronyó i envoltades pel teixit adipós perirenal estan situades les glàndules suprarenals.[4] Els ronyons estan innervats pels nervis renals, els quals s'originen en els ganglis celíacs, estructures pertanyents al sistema nerviós autònom simpàtic situades a ambdues bandes del tronc arterial celíac, sobre l'artèria aorta abdominal i just por sota del diafragma. També reben estímuls del sistema nerviós parasimpàtic a través de petites branques del nervi vague abdominal. Els nervis renals formen el plexe renal, l'activitat de la majoria d'ells és vasomotora i acompanyen a les artèries renals en el seu trajecte d'entrada a l'òrgan.

Cada dia els ronyons processen uns 180 litres de sang.[5] per a produir, aproximadament, 1,5 litres d'orina, una solució líquida composta d'aigua i diverses substàncies en quantitat variable que s'eliminen de l'organisme, procedents del metabolisme corporal. L'orina baixa contínuament cap a la bufeta urinària a través dels urèters. La bufeta emmagatzema l'orina fins al moment que l'expulsa a l'exterior en la micció.

Embriologia[modifica]

Els ronyons dels mamífers es formen a partir del mesoderm intermedi.[6] El seu procés de desenvolupament (nefrogènesi)[7] té lloc en tres fases successives: pronefros, mesonefros i metanefros. El metanefros és l'estructura precursora del ronyó definitiu.[8][9]

Funcions del ronyó[modifica]

En els humans la seva mida és similar a la d'una tancada, té color vermell fosc i el seu pes és de 125 a 155g. Les seves funcions principals són:

  • Participar en l'homeòstasi química, energètica, metabòlica i tèrmica del cos:
    • Eliminant productes residuals del metabolisme a través de l'excreció d'orina
    • Regulant el volum dels fluids extracel·lulars, absorbint o eliminant aigua durant el procés de filtrat
    • Regulant la producció d'orina.
    • Controlant la reabsorció dels electròlits.
  • El ronyó també secreta dos hormones importants: l'eritropoetina, i la renina.
  • Participa en la formació de la vitamina D.[10]
  • Forma glucosa (gluconeogènesi)[11]

Filtrat[modifica]

La filtració ocorre en petites unitats col·locades dintre dels ronyons anomenades nefrones.[12] Cada ronyó té al voltant d'un milió de nefrones i cadascuna d'elles pot filtrar, de mitjana i en individus sans, 80±40 nanolitres per minut.[13] Quan es produeix la pèrdua o el dèficit funcional d'un nombre important d'elles, l'organisme estimula la hiperactivitat i el creixement compensatori de les restants.[14] A la nefrona, el glomèrul -que és un petit cabdell de capil·lars sanguinis- està envoltat per la càpsula de Bowman,[15] que es continua amb un petit tub col·lector d'orina anomenat túbul,[16] el qual té dues parts ben diferenciades funcionalment: túbul proximal i túbul distal.[17] En les nefrones es produeix un complicat intercanvi de substàncies químiques (glucosa, aminoàcids, fosfat, cations sodi, anions clorur, cations potassi, cations calci, cations oxoni, anions hidrogencarbonat i aigua) a mesura que es va filtrant la sang i surten les deixalles (bàsicament urea, i en menor proporció creatinina, nitrogen, clorurs, cetoesteroïdes, fòsfor, amoni, i àcid úric) diluïdes amb l'aigua surten i entren al sistema urinari. La retroalimentació túbuloglomerular i el reflex miogénic formen una unitat funcional en les arterioles aferents renals que regulen el flux sanguini de cada nefrona i la filtració glomerular. Gràcies a això, les interaccions entre ambdós mecanismes generen una oscil·lació sincrònica automantinguda de la transferència de substàncies en els ronyons que assegura un filtrat correcte.[18] Els elements formes de la sang (eritròcits, leucòcits i plaquetes) i les proteïnes plasmàtiques no poden creuar la membrana basal glomerular, per això l'orina primitiva que arriba a l'interior de la càpsula de Bowman després de travessar també la xarxa de podòcits situada a la seva paret visceral amb la funció d'evitar el pas de macromolècules,[19] té una composició similar a la del plasma, excepte pel que fa a les proteïnes. Perquè hi hagi filtració glomerular és necessària l'existència de suficient pressió sanguínia en els capil·lars dels glomèruls (≥60 mmHg de pressió arterial sistèmica). Una xifra inferior no pot forçar el pas de l'aigua i els soluts cap a l'espai capsular de Bowman.[20]

Al principi, els túbuls reben una barreja de deixalles i substàncies químiques que el cos encara pot usar. Els ronyons amiden les substàncies químiques, tals com el sodi, el fòsfor i el potassi, i les envien de tornada a la sang que les retorna al cos gràcies al funcionament de les bombes de Na+/K+ existents a la cara basal de les cèl·lules tubulars. D'aquesta manera, els ronyons regulen la concentració d'aquestes substàncies en el cos. Es necessita un equilibri correcte per a mantenir la vida, però les concentracions excessives poden ser perjudicials.[21]

A més de retirar les deixalles, els ronyons alliberen tres hormones importants:

  1. Eritropoetina, que estimula la producció de glòbuls vermells per la medul·la òssia.[22]
  2. Renina,[23] que regula la pressió arterial.[24]
  3. La forma anàloga activa de la vitamina D (calcitriol),[25] que ajuda a mantenir el calci per als ossos i l'equilibri químic normal del cos.

Malalties que afecten els ronyons[modifica]

Algunes malalties renals, sovint com a resultat de lesió o intoxicació, evolucionen amb rapidesa.[26] Però gairebé totes les malalties dels ronyons destrueixen les nefrones lenta i progressivament.[27] Potser passen molts anys o fins i tot decennis abans que es manifesti el dany.

Les dues causes de malaltia dels ronyons més comuns són la diabetis mellitus (que causa la nefropatia diabètica)[28] i la hipertensió arterial.[29]

Hereditàries o congènites[modifica]

Malaltia poliquística renal

Adquirides[modifica]

Càlcul renal
Quist renal simple[66] de grans dimensions

Referències[modifica]

  1. «Diccionari normatiu valencià». [Consulta: 11 febrer 2022].
  2. Ogobuiro, I; Tuma, F «Physiology, Renal» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Jul 26; NBK538339 (rev), pàgs: 9. PMID: 30855923 [Consulta: 20 desembre 2021].
  3. Garrido Abad, P; Muñoz-Delgado Salmerón, J; Herranz Fernández, LM «Localización ectópica (subdiafragmática) de riñón derecho» (en castellà). Actas Urol Esp, 2007 Maig; 31 (5), pp: 570. ISSN 1699-7980. DOI: 10.1016/s0210-4806(07)73688-4. PMID: 17711182 [Consulta: 14 gener 2022].
  4. Megías, M; Molist, P; Pombal, MA «Riñón» (en castellà). A: Atlas de Histología vegetal y animal. Órganos animales. Departamento de Biología Funcional y Ciencias de la Salud, Facultad de Biología. Universidad de Vigo, 2019; Abr 10 (rev), pàgs: 3 [Consulta: 27 juliol 2020].
  5. Laso Guzmán, Francisco J. Patología General. Introducción a la medicina clínica. Barcelona: Masson, 2004, pàgs: 401 i següents. ISBN 84-458-1338-2. 
  6. Pietilä, I; Vainio, SJ «Kidney Development: An Overview» (en anglès). Nephron Exp Nephrol, 2014; 126 (2), pp: 40. ISSN 1660-2129. DOI: 10.1159/000360659. PMID: 24854638 [Consulta: 19 desembre 2020].
  7. Horster, MF; Braun, GS; Huber, SM «Embryonic renal epithelia: induction, nephrogenesis, and cell differentiation» (en anglès). Physiol Rev, 1999 Oct; 79 (4), pp: 1157-1191. ISSN 1522-1210. DOI: 10.1152/physrev.1999.79.4.1157. PMID: 10508232 [Consulta: 14 setembre 2020].
  8. Uberos, J; Muñoz, A «Embriología, anatomía y fisiología renal» (en castellà). A: Nefrourología infantil, Cap. 1 (Formación continuada en Pediatría. Monografia nº1); Ed. Alhulia, 1998, pp: 19-32. ISBN 84-95136-11-2 [Consulta: 6 juliol 2019].
  9. O'Brien, LL; McMahon, AP «Induction and patterning of the metanephric nephron» (en anglès). Semin Cell Dev Biol, 2014 Des; 36, pp: 31-38. PMID: 25194660. DOI: 10.1016/j.semcdb.2014.08.014. PMC: 4252735 [Consulta: 11 gener 2022].
  10. Kawashima, H; Kurokawa, K «Metabolism and sites of action of vitamin D in the kidney» (en anglès). Kidney Int, 1986 Gen; 29 (1), pp: 98-107. ISSN 0085-2538. DOI: 10.1038/ki.1986.12. PMID: 3007853 [Consulta: 9 octubre 2020].
  11. De Castro S; Pérez J.L. Manual de Patología General. Barcelona: Elsevier Masson, 2006; 6ª Edició, p. 391. ISBN 84-458-1540-7. 
  12. Madrazo-Ibarra, A; Vaitla, P «Histology, Nephron» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Nov 21; NBK554411 (rev), pàgs: 9. PMID: 32119298 [Consulta: 30 abril 2022].
  13. Denic, A; Mathew, J; Lerman, LO; Lieske, JC; Larson, JJ; et al «Single-Nephron Glomerular Filtration Rate in Healthy Adults» (en anglès). N Engl J Med, 2017 Jun 15; 376 (24), pp: 2349-2357. PMID: 28614683. DOI: 10.1056/NEJMoa1614329. PMC: 5664219 [Consulta: 10 març 2022].
  14. Fattah, H; Layton, A; Vallon, V «How Do Kidneys Adapt to a Deficit or Loss in Nephron Number» (en anglès). Physiology (Bethesda), 2019 Maig 1; 34 (3), pp: 189-197. PMID: 30968755. DOI: 10.1152/physiol.00052.2018. PMC: 6734068 [Consulta: 11 gener 2022].
  15. Falkson, SR; Bordoni, B «Anatomy, Abdomen and Pelvis, Bowman Capsule» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Ag 11; NBK554474 (rev), pàgs: 7. PMID: 32119361 [Consulta: 30 abril 2022].
  16. Capasso, G «A crucial nephron segment in acid–base and electrolyte transport: The connecting tubule» (en anglès). Kidney Int, 2006 Nov; 70 (10), pp: 1674-1676. ISSN 1523-1755. DOI: 10.1038/sj.ki.5001943. PMID: 17080156 [Consulta: 10 març 2022].
  17. Madrazo-Ibarra, A; Vaitla, P «Histology, Nephron» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Mar 13; NBK554411 (rev), pàgs: 9. PMID: 32119298 [Consulta: 8 juliol 2020].
  18. Marsh, JD; Postnov, DD; Sosnovtseva, OV; Holstein-Rathlou, NH «The nephron-arterial network and its interactions» (en anglès). Am J Physiol Renal Physiol, 2019 Maig 1; 316 (5), pp: F769-F784. ISSN 1522-1466. DOI: 10.1152/ajprenal.00484.2018. PMID: 30759020 [Consulta: 14 gener 2022].
  19. Garg, P «A Review of Podocyte Biology» (en anglès). Am J Nephrol, 2018; 47 (Supl 1), pp: 3-13. ISSN 1421-9670. DOI: 10.1159/000481633. PMID: 29852492 [Consulta: 18 març 2022].
  20. Kaufman, DP; Basit, H; Knohl, SJ «Physiology, Glomerular Filtration Rate» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jul 26; NBK500032 (rev), pàgs: 4. PMID: 29763208 [Consulta: 19 desembre 2020].
  21. Castaño Bilbao, I; Slon Roblero, MF; García-Fernández, N «Estudios de función renal: función glomerular y tubular. Análisis de la orina» (en castellà). NefroPlus (Rev. Nefrología), 2009 Feb; 2 (1), pp: 1-62. ISSN: 1989-2284 [Consulta: 7 juliol 2020].
  22. Shih, HM; Wu, CJ; Lin, SL «Physiology and pathophysiology of renal erythropoietin-producing cells» (en anglès). J Formos Med Assoc, 2018 Nov; 117 (11), pp: 955-963. ISSN 0929-6646. DOI: 10.1016/j.jfma.2018.03.017. PMID: 29655605 [Consulta: 27 juliol 2020].
  23. UniProt «Renin» (en anglès). Protein knowledgebase. UniProt Consortium, 2019 Des 2; P00797 -RENI_HUMAN- (rev), pàgs: 17 [Consulta: 28 desembre 2020].
  24. Sequeira Lopez, MLS; Ariel Gomez, R «The renin phenotype: roles and regulation in the kidney» (en anglès). Curr Opin Nephrol Hypertens, 2010 Jul; 19 (4), pp: 366-371. PMID: 20502328. DOI: 10.1097/MNH.0b013e32833aff32. PMC: 3079389 [Consulta: 16 octubre 2020].
  25. Lung, BE; Mowery, ML; Komatsu, DEE «Calcitriol» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 3; NBK526025 (rev), pàgs: 4. PMID: 30252281 [Consulta: 27 juliol 2020].
  26. Kellum, JA; Romagnani, P; Ashuntantang, G; Ronco, C; et al «Acute kidney injury» (en anglès). Nat Rev Dis Primers, 2021 Jul 15; 7 (1), pp: 52. PMID: 34267223. DOI: 10.1038/s41572-021-00284-z. ISSN: 2056-676X [Consulta: 4 gener 2022].
  27. Ammirati, AL «Chronic Kidney Disease» (en anglès). Rev Assoc Med Bras (1992), 2020 Gen 13; 66 (Supl 1), pp: s03-s09. PMID: 31939529. DOI: 10.1590/1806-9282.66.S1.3. ISSN: 1806-9282 [Consulta: 4 gener 2022].
  28. Jaipaul, N «Nefropatía diabética» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 5 [Consulta: 15 setembre 2020].
  29. Guillaumon, AT «Hypertensive renal disease» (en anglès). J Vasc Bras, 2014; 13 (1), pp: 1-2. DOI: 10.1590/jvb.2014.001. ISSN: 1677-7301 [Consulta: 15 setembre 2020].
  30. Elumalai, G; Mampa, MS «Renal agenesis: Embryological basis and its clinical importance» (en anglès). Elixir Embryology, 2017 Gen; 103, pp: 44464-44468. ISSN: 2229-712X [Consulta: 6 juliol 2019].
  31. Yousaf, A; Fazeel, HM; Shah, MH; Ghaffar, F; Batool, SS «Zinner Syndrome Unmasked by Workup for Renal Colic and Uncontrolled Hypertension» (en anglès). Cureus, 2020 Maig 31; 12 (5), pp: e8381. DOI: 10.7759/cureus.8381. PMC: 7331907. PMID: 32637264 [Consulta: 6 febrer 2022].
  32. Córdoba-Quishpe, GA; Sierra-Santos, L; Maqueda-Zamora, G; García-Morales, A «Síndrome de Zinner: monorrenos especiales» (en castellà). Rev Clin Med Fam, 2021 Jul 26; 14 (2), pp: 100-102. ISSN: 2386-8201 [Consulta: 27 febrer 2022].
  33. Schreuder, MF «Hipoplasia renal» (en castellà). Orphanet, 2014 Oct; ORPHA:93101 (rev), pàgs: 4 [Consulta: 6 juliol 2019].
  34. Knipe, H; Skandhan, AKP; Divjak, E; et al «Ectopic kidney» (en anglès). Radiopaedia, 2019; Jun (rev), pàgs: 14 [Consulta: 9 juliol 2019].
  35. Lacoste, M; Cai, Y; Guicharnaud, L; Mounier, F; Dumez, Y; Bouvier, R; et al «Renal tubular dysgenesis, a not uncommon autosomal recessive disorder leading to oligohydramnios: Role of the Renin-Angiotensin system» (en anglès). J Am Soc Nephrol, 2006 Ag; 17 (8), pp: 2253-2263. DOI: 10.1681/ASN.2005121303. ISSN: 1533-3450. PMID: 16790508 [Consulta: 4 octubre 2020].
  36. Yousefichaijan, P; Maghsudlu, F; Rafiei, M «Multicystic dysplastic kidney and related epidemiologic factors» (en anglès). J Renal Inj Prev, 2017; 6 (3), pp: 236-239. DOI: 10.15171/jrip.2017.44. ISSN: 2345-2781 [Consulta: 5 juliol 2019].
  37. Boyer, O; Nevo, F; Plaisier, E; Funalot, B; Gribouval, O; Benoit, G; et al «INF2 Mutations in Charcot–Marie–Tooth Disease with Glomerulopathy» (en anglès). N Engl J Med, 2011 Des 22; 365 (25), pp: 2377-2388. DOI: 10.1056/NEJMoa1109122. ISSN: 1533-4406. PMID: 22187985 [Consulta: 8 setembre 2020].
  38. Scolaro, JC; Peiris, AN «The Hairy Kidney of Erdheim-Chester Disease» (en anglès). Mayo Clin Proc, 2018 Maig; 93 (5), pp: 671. DOI: 10.1016/j.mayocp.2018.03.003. ISSN: 1942-5546 [Consulta: 15 setembre 2020].
  39. Beck, BB; van Spronsen, FJ; Diepstra, A; Berger, RMF; Kömhoff, M «Renal thrombotic microangiopathy in patients with cblC defect: review of an under-recognized entity» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2017 Maig; 32 (5), pp: 733-741. DOI: 10.1007/s00467-016-3399-0. PMC: 5368212. PMID: 27289364 [Consulta: 15 abril 2022].
  40. Akbar, S; Bokhari, SRA «Polycystic Kidney Disease» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Des 12; NBK532934 (rev), pàgs: 6. PMID: 30422529 [Consulta: 15 abril 2022].
  41. Natsis K, Piagkou M, Skotsimara A, Protogerou V, et al «Horseshoe kidney: A review of anatomy and pathology» (en anglès). Surg Radiol Anat, 2014 Ag; 36 (6), pp: 517-526. ISSN 0930-1038. DOI: 10.1007/s00276-013-1229-7. PMID: 24178305 [Consulta: 5 juliol 2019].
  42. Iwanaga, J; Watanabe, K; Saga, T; Tahara, N; Tabira, Y; Sakuragi, A; Kaji, K; et al «Anatomical and Radiological Analyses of L-shaped Kidney with Vascular Anomalies» (en anglès). Kurume Medical Journal, 2018 Feb 26; 64 (1-2), pp: 21-24. DOI: 10.2739/kurumemedj.MS6400005. ISSN: 1881-2090. PMID: 28603157 [Consulta: 7 juliol 2019].
  43. Kurklinsky, AK; Rooke, TW «Nutcracker Phenomenon and Nutcracker Syndrome» (en anglès). Mayo Clin Proc, 2010 Jun; 85 (6), pp: 552-559. DOI: 10.4065/mcp.2009.0586. PMC: 2878259. PMID: 20511485 [Consulta: 6 juliol 2019].
  44. Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD) «Renal nutcracker syndrome» (en anglès). Diseases, National Center for Advancing Translational Sciences/National Institutes of Health. US Department of Health & Human Services, 2017; Jun 22 (rev), pàgs: 8 [Consulta: 4 abril 2019].
  45. Acosta-Ochoa, MI; Ampuero-Anachuri, K; Tavarez-Paniagua, R; Plagaro-Cordero, ME; Molina-Miguel, A «Bardet-Biedl syndrome, the ciliopathy model and the importance of renal involvement» (en anglès/castellà). Nefrologia, 2013 Set; 33 (5), pp: 734-735. DOI: 10.3265/Nefrologia.pre2013.Jun.11190. ISSN: 1989-2284. PMID: 24089167 [Consulta: 25 octubre 2020].
  46. da Silva Cunha, T; Pfeferman Heilberg, I «Bartter syndrome: causes, diagnosis, and treatment» (en anglès). Int J Nephrol Renovasc Dis, 2018 Nov 9; 11, pp: 291-301. DOI: 10.2147/IJNRD.S155397. PMC: 6233707. PMID: 30519073 [Consulta: 25 octubre 2020].
  47. Furuya, M; Hasumi, H; Yao, M; Nagashima, Y «Birt-Hogg-Dubé syndrome-associated renal cell carcinoma: Histopathological features and diagnostic conundrum» (en anglès). Cancer Sci, 2020 Gen; 111 (1), pp: 15-22. DOI: 10.1111/cas.14255. PMC: 6942440. PMID: 31777168 [Consulta: 25 octubre 2020].
  48. Shuch, B; Ricketts, CJ; Vocke, CD; Komiya, T; Middelton, LA; Kauffman, EC; Merino, MJ; Metwalli, AR; et al «Germline PTEN Mutation Cowden Syndrome: An Under-Appreciated Form of Hereditary Kidney Cancer» (en anglès). Journal of Urology, 2013 Des; 190 (6), pp: 1990-1998. DOI: 10.1016/j.juro.2013.06.012. PMC: 4193347. PMID: 23764071 [Consulta: 20 març 2022].
  49. Keefe, P; Bokhari, SRA «Fanconi Syndrome» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Des 12; NBK534872 (rev), pàgs: 5. PMID: 30521293 [Consulta: 11 febrer 2022].
  50. Nouri, A; Zizi, M; Karmouni, T; El Khader, K; et al «Le syndrome de Fraley symptomatique: A propos d'une observation» (en francès). Afr J Urol, 2012 Des;18 (4), pp: 192-195. DOI: 10.1016/j.afju.2012.08.010. ISSN: 1110-5704 [Consulta: 8 juliol 2020].
  51. Bäumner, S; Weber, LT «Nephropathic Cystinosis: Symptoms, Treatment, and Perspectives of a Systemic Disease» (en anglès). Front Pediatr, 2018 Mar 14; 6, pp: 58. DOI: 10.3389/fped.2018.00058. PMC: 5861330. PMID: 29594088 [Consulta: 11 juliol 2020].
  52. Akihisa, T; Sato, M; Wakayama, Y; Taneda, S; Horita, S; Hirose, O; Makabe, S; et al «Glomerular Basement Membrane Protein Expression and the Diagnosis and Prognosis of Autosomal Dominant Alport Syndrome» (en anglès). Kidney Med, 2019 Ag 20; 1 (6), pp: 391-396. DOI: 10.1016/j.xkme.2019.06.007. PMC: 7380416. PMID: 32734219 [Consulta: 19 octubre 2020].
  53. Knoers, NVAM; Levtchenko, EN «Gitelman syndrome» (en anglès). Orphanet J Rare Dis, 2008 Jul 30; 3, pp: 22. DOI: 10.1186/1750-1172-3-22. PMC: 2518128. PMID: 18667063 [Consulta: 25 octubre 2020].
  54. Vankalakunti, M; Gupta, K; Kakkar, N; Das, A «Renal-hepatic-pancreatic dysplasia syndrome (Ivemark's syndrome)» (en anglès). Diagn Pathol, 2007 Jul 2; 2, pp: 24. DOI: 10.1186/1746-1596-2-24. PMC: 1919354. PMID: 17605805 [Consulta: 11 juliol 2020].
  55. Klouwer, FCC; Berendse, K; Ferdinandusse, S; Wanders, RJA; et al «Zellweger Spectrum Disorders: Clinical Overview and Management Approach» (en anglès). Orphanet J Rare Dis, 2015 Des 1; 10, pp: 151. DOI: 10.1186/s13023-015-0368-9. PMC: 4666198. PMID: 26627182 [Consulta: 11 juliol 2020].
  56. Khan, NE; Ling, A; Raske, ME; Harney, LA; Carr, AG; Field, A; Harris, AK; Williams, GM; Dehner, LP; et al «Structural renal abnormalities in the DICER1 syndrome: a family-based cohort study» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2018 Des; 33 (12), pp: 2281-2288. DOI: 10.1007/s00467-018-4040-1. PMC: 6203641. PMID: 30178239 [Consulta: 27 febrer 2022].
  57. Cesca, L: Plaisier, E «HANAC syndrome» (en anglès). Orphanet, 2019 Maig; ORPHA:73229 (rev), pàgs: 5 [Consulta: 31 agost 2020].
  58. Bökenkamp, A; Ludwig, M «The oculocerebrorenal syndrome of Lowe: an Update» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2016 Des; 31 (12), pp: 2201-2212. DOI: 10.1007/s00467-016-3343-3. PMC: 5118406. PMID: 27011217 [Consulta: 11 febrer 2022].
  59. Nyguyen, D; Riordan-Eva, P «Abnormal optic discs and renal failure: papillorenal syndrome» (en anglès). Acta Ophthalmol Scand, 2006 Des; 84 (6), pp: 823-824. DOI: 10.1111/j.1600-0420.2006.00688.x. ISSN: 1600-0420. PMID: 17083547 [Consulta: 16 juliol 2020].
  60. Zeybek, C; Basbozkurt, G; Hamcan, S; Ozcan, A; Gul, D; Gok, F «Collapsing Glomerulopathy in a Child with Galloway-Mowat Syndrome» (en anglès). Case Rep Nephrol, 2016 Jun 14; 2016, pp: 4386291. DOI: 10.1155/2016/4386291. PMC: 4923528. PMID: 27403357 [Consulta: 8 juliol 2020].
  61. Salomon, R; Saunier, S; Niaudet, P «Nephronophthisis» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2009 Des; 24 (12), pp: 2333-2344. DOI: 10.1007/s00467-008-0840-z. PMC: 2770134. PMID: 18607645 [Consulta: 9 juliol 2020].
  62. Isnard, P; Rabant, M; Labaye, J; Antignac, C; Knebelmann, B; Zaidan, M «Karyomegalic Interstitial Nephritis: A Case Report and Review of the Literature» (en anglès). Medicine (Baltimore), 2016 Maig 20; 95 (20), pp: e3349. DOI: 10.1097/MD.0000000000003349. PMC: 4902386. PMID: 27196444 [Consulta: 11 juliol 2020].
  63. Aeddula, NR; Bardhan, M; Baradhi, KM «Sickle Cell Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 26; NBK526017 (rev), pàgs: 9. PMID: 30252273 [Consulta: 4 octubre 2020].
  64. Camacho Díaz, J; Garcia González, MM; Giménez Llort, A; Camacho Díaz, E; Garcia Garcia, L «Malaltia de Cacchi Ricci en l'infant. Revisió de 34 casos». Butlletí de la Societat Catalana de Pediatria, 1992; 52, pp: 179-182. ISSN: 1135-8831 [Consulta: 9 juliol 2020].
  65. Devuyst, O; Thakker, RV «Dent's disease» (en anglès). Orphanet J Rare Dis, 2010 Oct 14; 5, pp: 28. DOI: 10.1186/1750-1172-5-28. PMC: 2964617. PMID: 20946626 [Consulta: 20 gener 2022].
  66. Park, H; Kim, CS «Natural 10-year history of simple renal cysts» (en anglès). Korean J Urol, 2015 May; 56 (5), pp. 351-6. DOI: 10.4111/kju.2015.56.5.351. PMID: 25964835 [Consulta: 28 desembre 2015].
  67. Vaidya, PN; Basyal, B; Finnigan, NA «Scleroderma And Renal Crisis» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jul 11; NBK482424 (rev), pàgs: 5. PMID: 29494031 [Consulta: 16 octubre 2020].
  68. Scheurle, C; Dämmrich, M; Becker, JU; Baumgärtel, MW «Renal phospholipidosis possibly induced by ranolazine» (en anglès). Clin Kidney J, 2014 Feb; 7 (1), pp: 62-64. DOI: 10.1093/ckj/sft14. PMC: 4389157. PMID: 25859354 [Consulta: 10 novembre 2020].
  69. Li, L; Parwani, AV «Xanthogranulomatous pyelonephritis» (en anglès). Arch Pathol Lab Med, 2011 Maig; 135 (5), pp: 671-674. DOI: 10.5858/2009-0769-RSR.1. ISSN: 1543-2165. PMID: 21526966 [Consulta: 27 desembre 2021].
  70. Bunawan, NC; Rastegar, A; White, KP; Wang, NE «Djenkolism: case report and literature review» (en anglès). Int Med Case Rep J, 2014 Abr 16; 7, pp: 79-84. DOI: 10.2147/IMCRJ.S58379. PMC: 3998865. PMID: 24790471 [Consulta: 27 desembre 2021].
  71. Kwiatkowska, E; Stefańska, K; Zieliński, M; Sakowska, J; Jankowiak, M; Trzonkowski, P; et al «Podocytes-The Most Vulnerable Renal Cells in Preeclampsia» (en anglès). Int J Mol Sci, 2020 Jul 17; 21 (14), pp: 5051. DOI: 10.3390/ijms21145051. PMC: 7403979. PMID: 32708979 [Consulta: 18 març 2022].
  72. Grupo Español de Estudio de la Nefropatía Diabética (GEENDIAB); Navarro González, J; Mora-Fernández, C; Macía Heras, M; Martínez-Castelao, A; Górriz Teruel, JL; de Alvaro Moreno, F «Fisiopatología de la nefropatía diabética» (en castellà). NefroPlus, 2008 Feb; 1 (1), págs: 27. ISSN: 1888-9700 [Consulta: 5 juliol 2019].
  73. Couser, WG; Johnson, RJ «The etiology of glomerulonephritis: roles of infection and autoimmunity» (en anglès). Kidney Int, 2014 Nov; 86 (5), pp: 905-914. DOI: 10.1038/ki.2014.49. ISSN: 1523-1755. PMID: 24621918 [Consulta: 11 juliol 2020].
  74. de Lorenzo, A; Liaño, F «High temperatures and nephrology: The climate change problem» (en anglès/castellà). Nefrología, 2017 Set-Oct; 37 (5), pp: 492-500. DOI: 10.1016/j.nefro.2016.12.008. ISSN: 1989-2284. PMID: 28946962 [Consulta: 10 novembre 2019].
  75. Prabhu, V; Hsu, E; Lestin, S; Soltanianzadeh, Y; Hadi, S «Bradycardia, Renal Failure, Atrioventricular Nodal Blockade, Shock, and Hyperkalemia (BRASH) Syndrome as a Presentation of Coronavirus Disease 2019» (en anglès). Cureus, 2020 Abr 24; 12 (4), pp: e7816. DOI: 10.7759/cureus.7816. PMC: 7249758. PMID: 32467792 [Consulta: 14 desembre 2021].
  76. Gallan, AJ; Garg, A; Collins, AB; Beck Jr, LH; Trivin-Avillach, C; et al «Anti-LRP2 Nephropathy» (en anglès). Kidney Int Rep, 2020 Set 12; 5 (12), pp: 2365-2370. DOI: 10.1016/j.ekir.2020.09.011. PMC: 7710829. PMID: 33305133 [Consulta: 20 gener 2022].
  77. Alcendor, DJ «Zika virus infection and implications for kidney disease» (en anglès). J Mol Med (Berlin), 2018 Nov; 96 (11), pp: 1145-1151. DOI: 10.1007/s00109-018-1692-z. PMC: 6208949. PMID: 30171265 [Consulta: 28 desembre 2020].
  78. Gupta, N; Gibson, M; Wallace, EC «Lithium-Induced Chronic Kidney Disease in a Pediatric Patient» (en anglès). Case Rep Pediatr, 2019; Jun 3; 2019, pp: 5406482. DOI: 10.1155/2019/5406482. PMC: 6589238. PMID: 31281703 [Consulta: 20 març 2022].
  79. Chan, CK; Liu, Y; Pavlović, NM; Chan, W «Etiology of Balkan Endemic Nephropathy: An Update on Aristolochic Acids Exposure Mechanisms» (en anglès). Chem Res Toxicol, 2018 Nov 19; 31 (11), pp: 1109-1110. DOI: 10.1021/acs.chemrestox.8b00291. ISSN: 1520-5010. PMID: 30346143 [Consulta: 11 febrer 2022].
  80. Jaipaul, N «Nefropatía por inmunoglobulina A» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 4 [Consulta: 19 octubre 2020].
  81. Zakharova, EV; Shubin, A; Makarova, T; Vorobyova, «Polyarteritis Nodosa with Real Arteries and Vein Involvement and Urological Manifestations: Case Report» (en anglès). Urol Nephrol Open Access, 2017; 5 (3), pp: 00174. DOI: 10.15406/unoaj.2017.05.00174. ISSN: 2378-3176 [Consulta: 16 juliol 2020].
  82. Alexander, MP; Dasari, S; Vrana, JA; Riopel, J; et al «Congophilic Fibrillary Glomerulonephritis: A Case Series» (en anglès). Am J Kidney Dis, 2018 Set; 72 (3), pp: 325-336. DOI: 10.1053/j.ajkd.2018.03.017. ISSN: 0272-6386. PMID: 29866458 [Consulta: 11 juliol 2020].
  83. Wangnoo, A; Banotra1, P; Bali, SK «Study of the Clinical Profile of Rapidly Progressive Glomerulonephritis» (en anglès). International Journal of Research and Review, 2020 Abr; 7 (4), pp: 286-294. ISSN: 2349-9788 [Consulta: 24 abril 2022].
  84. Aeddula, NR; Baradhi, KM «Reflux Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 30; NBK526055 (rev), pàgs: 7. PMID: 30252311 [Consulta: 20 juliol 2020].
  85. Jaipaul, N «Nefropatía membranosa (Glomerulonefritis membranosa)» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 6 [Consulta: 29 octubre 2020].
  86. Wijkström, J; Leiva, R; Elinder, CG; Leiva, S; et al «Clinical and Pathological Characterization of Mesoamerican Nephropathy: A New Kidney Disease in Central America» (en anglès). Am J Kidney Dis, 2013 Nov; 62 (5), pp: 908-918. DOI: 10.1053/j.ajkd.2013.05.019. ISSN: 1523-6838. PMID: 23850447 [Consulta: 20 juliol 2019].
  87. Keen, MU; Aeddula, NR «Analgesic Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 24; NBK541101 (rev), pàgs: 6. PMID: 31082145 [Consulta: 31 agost 2020].
  88. Li, SJ; Zhang, SH; Chen, HP; Zeng, CH; et al «Mercury-Induced Membranous Nephropathy: Clinical and Pathological Features» (en anglès). Clin J Am Soc Nephrol, 2010 Mar; 5 (3), pp: 439-444. DOI: 10.2215/CJN.07571009. PMC: 2827581. PMID: 20089494 [Consulta: 12 febrer 2022].
  89. Yan, LJ; Allen, DC «Cadmium-Induced Kidney Injury: Oxidative Damage as a Unifying Mechanism» (en anglès). Biomolecules, 2021 Oct 23; 11 (11), pp: 1575. DOI: 10.3390/biom11111575. PMC: 8615899. PMID: 34827573 [Consulta: 12 març 2022].
  90. Golla, A; Goli, R; Nagalla, VK; Kiran, BV; et al «Warfarin-related Nephropathy» (en anglès). Indian J Nephrol, 2018 Set-Oct; 28 (5), pp: 378–381. DOI: 10.4103/ijn.IJN_3_17. PMC: 6146722. PMID: 30271000 [Consulta: 20 juliol 2019].
  91. Naqvi, R; Akhtar, F; Farooq, U; Ashraf, S; Hasan Rizvi, SAH «From diamonds to black stone; myth to reality: Acute kidney injury with paraphenylene diamine poisoning» (en anglès). Nephrology (Carlton), 2015 Des; 20 (12), pp: 887-891. DOI: 10.1111/nep.12534. ISSN: 1320-5358. PMID: 26046254 [Consulta: 9 octubre 2019].
  92. Campbell; GA; Rosner, MH «The Agony of Ecstasy: MDMA (3,4-Methylenedioxymethamphetamine) and the Kidney» (en anglès). Clin J Am Soc Nephrol, 2008 Nov; 3 (6), pp: 1852-1860. DOI: 10.2215/CJN.02080508. ISSN: 1555-905X. PMID: 18684895 [Consulta: 25 octubre 2019].
  93. Stompór, T; Perkowska-Ptasińska, A «Hypertensive kidney disease: a true epidemic or rare disease?» (en anglès). Polish Archives of Internal Medicine, 2020 Feb 27; 130 (2), pp: 130-139. DOI: 10.20452/pamw.15150. ISSN: 1897-9483. PMID: 31964856 [Consulta: 24 abril 2022].
  94. Rosenberg AZ, Kopp JB «Focal Segmental Glomerulosclerosis» (en anglès). Clin J Am Soc Nephrol, 2017 Mar 7; 12 (3), pp: 502-517. DOI: 10.2215/CJN.05960616. PMC: 5338705. PMID: 28242845 [Consulta: 6 juliol 2019].
  95. Harrington, P; Ali, G; Chan, A «The development of focal segmental glomerulosclerosis secondary to anabolic steroid abuse» (en anglès). BMJ Case Rep, 2011 Des 2; 2011, pp: bcr0720114531. DOI: 10.1136/bcr.07.2011.4531. PMC: 3233923. PMID: 22669525 [Consulta: 14 desembre 2021].
  96. Schena, FP; Esposito, P; Rossini, M «A Narrative Review on C3 Glomerulopathy: A Rare Renal Disease» (en anglès). Int J Mol Sci, 2020 Gen 14; 21 (2), pp: 525. DOI: 10.3390/ijms21020525. PMC: 7013756. PMID: 31947692 [Consulta: 11 febrer 2022].
  97. Schwartz, MM; Korbet, SM; Lewis, EJ «Immunotactoid glomerulopathy» (en anglès). J Am Soc Nephrol, 2002 Maig; 13 (5), pp: 1390-1397. DOI: 10.1097/01.asn.0000013397.06964.19. ISSN: 1533-3450. PMID: 11961029 [Consulta: 11 febrer 2022].
  98. Resel Folkersma, LE «Clasificación y clínica de la hidronefrosis primaria» (en castellà). Clínicas urológicas de la Complutense, 2002; 9, pp: 55-68. ISBN 84-95215-38-1. ISSN: 1133-0414 [Consulta: 8 juliol 2020].
  99. Fernández Juárez, G; González Monte, E; Caravaca Fontan, F «Nefropatías intersticiales» (en castellà). Nefrología al día (Lorenzo V, López Gómez JM; Eds.) Sociedad Española de Nefrología, 2020; Gen 16 (rev), págs: 15. ISSN: 2659-2606 [Consulta: 13 desembre 2021].
  100. Maeshiro, T; Hokama, A; Fujita, J «Acute focal bacterial nephritis» (en anglès). BMJ Case Rep, 2014 Jun 3; 2014, pp: bcr2014205199. PMID: 24895397. DOI: 10.1136/bcr-2014-205199. PMC: 4054329 [Consulta: 10 novembre 2020].
  101. Martínez Ávila, MC; Almanza Hurtado, AJ; Rodríguez Blanco, JD; Rodríguez Yánez, T; et al «Nefropatía lúpica: una puesta al día» (en castellà). Rev Colomb Reumatol, 2021 Oct 1; RCREU-1943, pp: 1-12. DOI: 10.1016/j.rcreu.2021.06.008. ISSN: 2027-9000 [Consulta: 12 febrer 2022].
  102. Vaidya, SR; Aeddula, SR «Nephrocalcinosis» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 29; NBK537205 (rev), pàgs: 6. PMID: 30725890 [Consulta: 11 juliol 2020].
  103. Matsushita, K; Takasu, S; Kuroda, K; Ishii, Y; et al «Mechanisms Underlying Exacerbation of Osmotic Nephrosis Caused by Pre-existing Kidney Injury» (en anglès). Toxicol Sci, 2018 Oct 1; 165 (2), pp: 420-430. ISSN 1096-6080. DOI: 10.1093/toxsci/kfy151. PMID: 29947792 [Consulta: 9 octubre 2020].
  104. Jaipaul, N «Necrosis tubular aguda (NTA)» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2019; Feb (rev), pàgs: 4 [Consulta: 11 juny 2020].
  105. Gupta, A; Kuperman, M; Shah, S «N-methylamphetamine (“Crystal Meth”)−Associated Acute Renal Cortical Necrosis» (en anglès). Kidney Int Rep, 2018 Jul 7; 3 (6), pp: 1473-1476. PMID: 30450474. DOI: 10.1016/j.ekir.2018.07.003. PMC: 6224663 [Consulta: 28 desembre 2020].
  106. Cannata Andía, JB; Díaz Corte, C «Osteodistrofia renal. Etiopatogenia, diagnóstico, prevención y tratamiento» (en castellà). Uninet, Universidad de Burgos - FBIS (1st Congress of Nephrology in Internet), 2000, pàgs: 7. Arxivat de l'original el 20 de juliol 2020 [Consulta: 20 juliol 2020].
  107. Vaidya, PN; Finnigan, NA «Page Kidney» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 29; NBK482486 (rev), pàgs: 4. PMID: 29494093 [Consulta: 11 juliol 2020].
  108. Vakiti, A; Padala, SA; Mewawalla, P «Myeloma Kidney» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2021 Ag 2; NBK499952 (rev), pàgs: 8. PMID: 29763127 [Consulta: 11 febrer 2022].
  109. Segovia, E «Síndrome cardio-renal: diagnóstico y tratamiento» (en castellà). Medwave, 2011 Maig; 11 (05), pp: e5028. ISSN 0717-6384. DOI: 10.5867/medwave.2011.05.5028 [Consulta: 27 juliol 2020].
  110. Fakhouri, F; Zuber, J; Frémeaux-Bacchi, V; Loirat, C «Haemolytic uraemic syndrome» (en anglès). Lancet, 2017 Ag 12; 390 (10095), pp: 681-696. ISSN 0140-6736. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)30062-4. PMID: 28242109 [Consulta: 29 octubre 2020].
  111. Hernández-Ordóñez, SO «Síndrome nefrótico» (en castellà). Rev. El residente, 2008 Set-Des; 3 (3), pp: 90-96. ISSN: 2310-2799 [Consulta: 11 juliol 2020].
  112. Jalanko, H «Congenital nephrotic syndrome» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2009 Nov; 24 (11), pp: 2121-2128. DOI: 10.1007/s00467-007-0633-9. PMC: 2753773. PMID: 17968594 [Consulta: 29 octubre 2020].
  113. Tanaka, M; Tsujimoto, H; Yamamoto, K; Shimoda, S; et al «Clinicopathological Features of Progressive Renal Involvement in TAFRO Syndrome: A Case Report and Literature Review» (en anglès). Medicine (Baltimore), 2017 Oct; 96 (40), pp: e8216. DOI: 10.1097/MD.0000000000008216. PMC: 5738011. PMID: 28984775 [Consulta: 9 juliol 2020].
  114. Genetic and Rare Diseases Information Center «Goodpasture syndrome» (en anglès). Diseases, National Center for Advancing Translational Sciences/US National Institutes of Health, 2017; Mar 28 (rev), pàgs: 10. Arxivat de l'original el 23 de novembre 2020 [Consulta: 9 octubre 2020].
  115. Chamarthi, G; Koratala, A «Wunderlich syndrome» (en anglès). Clin Case Rep, 2018 Jul 22; 6 (9), pp: 1901-1902. DOI: 10.1002/ccr3.1738. PMC: 6132092. PMID: 30214791 [Consulta: 8 setembre 2020].
  116. Nasr, SH; Satoskar, AR; Markowitz, GS; Valeri, AM; Appel, GB; Stokes, MB; et al «Proliferative Glomerulonephritis with Monoclonal IgG Deposits» (en anglès). J Am Soc Nephrol, 2009 Set; 20(9), pp: 2055–2064. DOI: 10.1681/ASN.2009010110. PMC: 2736767. PMID: 19470674 [Consulta: 16 juliol 2020].
  117. Andeen, NK; Tretiakova, M «Kidney tumor: WHO classification» (en anglès). PathologyOutlines.com, Inc, 2021; Abr 28 (rev), pàgs: 3 [Consulta: 12 març 2022].
  118. Wang, SF; Lo, WO «Benign neoplasm of kidney: Angiomyolipoma» (en anglès). J Med Ultrasound, 2018 Jul-Set; 26 (3), pp: 119-122. DOI: 10.4103/JMU.JMU_48_18. PMC: 6159326. PMID: 30283196 [Consulta: 5 juliol 2019].
  119. Varshney, B; Vishwajeet, V; Madduri, V; Chaudhary, GR; Elhence, PA «Renal angiomyolipoma with epithelial cyst» (en anglès). Autops Case Rep, 2021 Ag 20; 11, pp: e2021308. DOI: 10.4322/acr.2021.308. PMC: 8387069. PMID: 34458176 [Consulta: 6 febrer 2022].
  120. Ren, K; Gou, X «Cystic nephroma: A Bosniak III benign tumor in the kidney» (en anglès). Asian J Urol, 2021 Abr; 8 (2), pp: 243-245. DOI: 10.1016/j.ajur.2020.02.004. PMC: 8099650. PMID: 33996485 [Consulta: 6 febrer 2022].
  121. Zhang, GP; Zhang, YJ «Papillary renal neoplasm with reverse polarity: A case report» (en anglès). Asian J Surg, 2021 Des; 44 (12), pp: 1606-1607. DOI: 10.1016/j.asjsur.2021.08.004. ISSN: 1015-9584. PMID: 34635419 [Consulta: 20 febrer 2022].
  122. Williams, GM; Lynch, DT «Renal Oncocytoma» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2019 Abr 4; NBK537263 (rev), pàgs: 4. PMID: 30725948 [Consulta: 5 juliol 2019].
  123. Zhao, K; Zhang, Q; Cong, R; Wang, Y; Wang, Z; Song, N «Primary renal lymphoma: a case report and review of the literature» (en anglès). AME Case Rep, 2020 Abr 30; 4, pp: 8. DOI: 10.21037/acr.2019.12.03. PMC: 7221322. PMID: 32420531 [Consulta: 19 desembre 2020].
  124. Vakiti, A; Padala, SA; Mewawalla, P «Myeloma Kidney» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 27; NBK499952 (rev), pàgs: 8. PMID: 29763127 [Consulta: 11 juliol 2020].
  125. Algaba, F «Renal Adenomas: Pathological Differential Diagnosis with Malignant Tumors» (en anglès). Advances in Urology, 2008; Oct, pp: 974848. DOI: 10.1155/2008/974848. PMC: 2563151. PMID: 18846240 [Consulta: 5 juliol 2019].
  126. Sun, Z; Kan, S; Zhang, L; Zhang, Y; Jing, H; et al «Immunohistochemical phenotype and molecular pathological characteristics of metanephric adenoma» (en anglès). Int J Clin Exp Pathol, 2015 Jun 1; 8 (6), pp: 6031-6036. ISSN: 1936-2625. PMC: 4525814. PMID: 26261480 [Consulta: 13 febrer 2022].
  127. Trnka, P; Orellana, L; Walsh, M; Pool, L; Borzi, P «Reninoma: An Uncommon Cause of Renin-Mediated Hypertension» (en anglès). Front Pediatr, 2014 Ag 15; 2, pp: 89. DOI: 10.3389/fped.2014.00089. PMC: 4133731. PMID: 25177679 [Consulta: 4 octubre 2020].
  128. Zafar, R; Manthri, S; Shurbaji, MS «Renal Leiomyosarcoma» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 28; NBK557599 (rev), pàgs: 6. PMID: 32491531 [Consulta: 24 desembre 2020].
  129. Huang, Y; Liu, D; Luo, J; Chen, W «Primary renal synovial sarcoma: A case report and literature review» (en anglès). J Cancer Res Ther, 2018; 14 (Supl), pp: S267-S269. DOI: 10.4103/0973-1482.181170. ISSN: 1998-4138. PMID: 29578187 [Consulta: 24 desembre 2020].
  130. Wang, Y; Yuan, J; Wang, J; Fu, Q «Mixed epithelial and stromal tumor of the kidney: report of a rare case and review of literature» (en anglès). Int J Clin Exp Pathol, 2015 Set 1; 8 (9), pp: 11772-11775. ISSN: 1936-2625. PMC: 4637741. PMID: 26617925 [Consulta: 13 febrer 2022].
  131. Talwar, A; Kishore, M; Bhardwaj, M; Chauhan, DS «Primitive neuroectodermal tumor of the kidney: A rare case report» (en anglès). J Lab Physicians, 2018 Jul-Set; 10 (3), pp: 351-353. DOI: 10.4103/JLP.JLP_42_18. PMC: 6052811. PMID: 30078975 [Consulta: 7 juliol 2019].
  132. Llort Sales, A; Gros Subias, L «Tumores renales en la infancia y adolescencia» (en castellà). Pediatría Integral, SEPEAP, 2016 Set; XX (7), pp: 447–457. ISSN: 1135-4542 [Consulta: 5 juliol 2019].
  133. Moch, H; Ohashi, R «Chromophobe renal cell carcinoma: current and controversial issues» (en anglès). Pathology, 2021 Gen; 53 (1), pp: 101-108. DOI: 10.1016/j.pathol.2020.09.015. ISSN: 1465-3931. PMID: 33183792 [Consulta: 6 febrer 2022].
  134. Cairns, P «Renal Cell Carcinoma» (en anglès). Cancer Biomark, 2010; 9 (1-6), pp: 461-473. DOI: 10.3233/CBM-2011-0176. PMC: 3308682. PMID: 22112490 [Consulta: 11 juliol 2019].
  135. Argani, P; Reuter, VE; Eble, JN; Vlatkovic, L; Yaskiv, O; Swanson, D; et al «Biphasic Hyalinizing Psammomatous Renal Cell Carcinoma (BHP RCC): A Distinctive Neoplasm Associated with Somatic NF2 Mutations» (en anglès). Am J Surg Pathol, 2020 Jul; 44 (7), pp: 901-916. DOI: 10.1097/PAS.0000000000001467. PMC: 7350624. PMID: 32217839 [Consulta: 20 febrer 2022].
  136. Arce Terroba, Y; Martí, T; Villavicencio Mavrich, H; De la Torre, P; Algaba, F «Carcinoma urotelial renal en una paciente con enfermedad renal poliquística autosómico dominante: Presentación de un caso y revisión de la literatura» (en castellà). Actas Urológicas Españolas, 2007 Nov-Des; 31 (10), pp: 1182-1188. ISSN 0210-4806 [Consulta: 13 desembre 2021].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ronyó