Usuari:Mcapdevila/Hostaleria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'hostaleria són aquelles activitats econòmiques consistents en la prestació de serveis lligats a l'allotjament i l'alimentació esporàdics, molt usualment lligats al turisme. Els establiments dedicats a aquestes activitats (a ambdues conjuntament o a una d'elles per separat) reben diferents noms, segons la seva categoria o finalitat, encara que les denominacions oficials solen dependre de la reglamentació local, que els classifica amb criteris urbanístics , sanitaris, impositius o de seguretat. Entre altres denominacions hi ha les de: hotels, hostals, paradors, pensions, albergs juvenils, cases rurals, bars, tavernes, cellers, bodegons, restaurants, cases de menjars, xiringuitos, etc. Alguns s'especialitzen en algun tipus de menjar o beguda: hamburgueseria, pizzeria, gelateria,orxateria, xocolateria, etc. Altres, inicialment especialitzats, s'han diversificat per oferir tot tipus de consumicions, com les cafeteria sobre els salons de te.

Quan es combinen amb un altre tipus de serveis o atraccions, els establiments hotelers poden entrar en un altre tipus de categories, com les activitats de oci (discoteces, etc.). Tampoc es sol considerar hostaleria el servei de menjar a domicili. Se sol considerar equivalent a la hostaleria l'activitat dels apartaments turístics (especialment els aparthotels o els apartaments localitzats en un complex turístic o semblant), encara que no se sol considerar hostaleria l'arrendament d'immobles per a residència habitual.

Els serveis hostalers lligats a activitats com la sanitària (hospital és) o l'educativa (col·legis majors) de vegades es consideren i gestionen separadament, i de vegades es consideren i gestionen conjuntament amb l'activitat principal.

Els creuers són una activitat que combina el transport amb l'hostaleria, el que en menor mesura té lloc al ferrocarril ( wagon-lit o cotxe-llit; vagó-restaurant) i en l'aviació comercial (diferents comoditats per als passatgers-menjars, begudes i dispositius per facilitar el descans i el son en els seients-).