Usuari:Mcapdevila/Orde de Carles III

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Venera de la Creu de l'Orde de Carles III.

El Reial i Distingit Orde Espanyol de Carles III és la més distingida condecoració civil que pot ser atorgada a Espanya. Va ser establert pel rei d'Espanya Carles III, mitjançant Reial Cèdula de 19 de setembre de 1771 amb el lema en llatí «Virtuti et merito», amb la finalitat de condecorar aquelles persones que s'hagin destacat especialment per les seves bones accions en benefici d'Espanya i la Corona. Encara que es troba dins de la categoria dels ordes de cavalleria militars des de la seva creació, formalment es va convertir en orde civil el 1847.

Tant l'orde com les condecoracions que s'atorguen estan regulades en un Reial decret de 2002,[1] on es fixa com a objectiu «recompensar als ciutadans que amb els seus esforços, iniciatives i treballs hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a la Nació » i per una ordre de 8 de maig de 2000.[2]

Història[modifica]

Carles III porta el Toisó d'Or i la Orde de l'Esperit Sant, abans de la creació de l'Orde.

Encara que la Reial Cèdula de creació és de setembre de 1771, Carles III no va fer públiques les disposicions que haurien de regular la distinció fins al 24 d'octubre.[3] La raó per això va estar en l'origen de l'Orde. El futur rei i príncep d'Astúries, Carles, portava cinc anys de matrimoni sense fills, de manera que en néixer el primer infant va voler el seu avi, Carles III, deixar constància de la seva gratitud a Déu-a qui afirmava haver resat en espera de la continuïtat de la dinastia-i, especialment, a la Mare de Déu en la seva advocació de Immaculada Concepció i de qui es declarava el rei profundament devot. Així, en la data assenyalada, quan la jove del rei havia pogut assistir al primer ofici religiós amb el nen en braços, va voler el rei promulgar les normes de concessió, nomenant-se a si mateix Gran Mestre de l'Orde i fixant en els seus hereus, sempre que ostentessin el títol de Rei d'Espanya, el mateix tractament i càrrec. Encara que l'infant i diversos germans van morir poc després, Carles III va mantenir el seu compromís, si bé el nombre de Creus atorgades va ser molt reduït pel pesar del monarca.

Les disposicions de creació exigien dos requisits: ser benemèrit i afecte a Sa Majestat. Es van crear dues classes: les «Grans Creus» i les «Pensions», sent discrecional pel monarca la seva concessió, encara que autolimità el seu nombre a seixanta les primeres i a dues-centes les segones. el 1783 es van ampliar les Ordes a tres, amb la dels «Cavallers Supernumeraris», la importància de la qual es situava entre les dues anteriors. En aquest moment es van precisar més les obligacions i requisits dels titulars: havien de tenir puresa i noblesa de sang fins als seus besavis, d'acord amb el que regulava el Fur vell de Castella i les altres normes vigents. Els rebuts en l'Orde havien de jurar fidelitat a la persona del rei, la seva família, a la protecció dels béns de la Casa Reial, reconèixer el Rei com a Gran Mestre, viure i morir en la fe catòlica, acceptant com indubtable el Misteri de la Immaculada Concepció, i assistir almenys un cop l'any a una missa completa i combregar.

Representació de la Immaculada Concepció , per Bartolomé Esteban Murillo, en la qual els colors dominants-blau i blanc-de la vestimenta de la Mare de Déu van ser els que es van establir des de l'inici per configurar les distincions de l'Orde de Carles III.

El papa Clement XIV, el 21 de febrer de 1772 va reconèixer a l'Orde mitjançant butlla i li va atorgar beneficis religiosos, tant a la mateixa com als seus integrants, reconeixent al Gran Maestre tota la capacitat per disposar en matèria religiosa sobre els membres, fins i tot la absolució i la benedicció apostòlica. Els beneficis dels integrants de l'Orde van ser de diferent índole, i foren ampliats després per Pius VI.

Les insígnies de l'Orde han variat al llarg del temps, però han mantingut trets originals: banda de seda blau amb caironats blancs, creu de vuit puntes amb la imatge de la Immaculada Concepció, la llegenda «Virtuti et Mèrit» i la xifra del rei fundador.

Tot i que, a la fundació de l'Orde, el monarca va fer dipòsit anual del seu fons personal d'un milió i mig de rals per cobrir les distincions pensionades, la quantia no va ser suficient, per la qual cosa va haver de retribuir aquestes segons antiguitat, alhora que es va detreure d'altres Ordes militars o civils les quantitats sobrants per estar-ne vacant la concessió.

El rei Ferran VII abillat amb el vestit de Gran Maestre de l'Orde, per Vicente López Portaña.

El govern de l'Orde es va anar fent més complex, encara que en realitat era el monarca i el tresorer qui acabaven per fixar les concessions i retribucions. Especial cura va tenir el rei a incorporar a l'Orde dels teòlegs de la Corona que indagaven els misteris de la Mare de Déu, arribant en alguns casos a ser més nombrosos els eclesiàstics que els cavallers i nobles que la conformaven. Les reunions es formalitzaven a l'Església de Sant Gil a Madrid dues vegades l'any, una coincidint amb la Immaculada Concepció i una altra amb el Dia de Tots Sants. Amb Carles IV es van fer algunes reformes en les vestimentes i distribució dels colors de les distincions. La invasió francesa va provocar que dues institucions s'atorguessin la facultat del govern de l'Orde, atorgant les dues distincions: per una banda el rei José I i per l'altre la Junta Suprema Central en nom de Ferran VII. Al final, les atorgades pel monarca napoleònic van ser abolides per ell mateix.

Amb el rei Ferran [4] es va traslladar la seu de l'ordre al Monestir de les Descalzas Reales i al Monestir de l'Encarnació de Madrid durant un temps. Durant aquest regnat es van ampliar les distincions i es van modificar les normes, exigint majors requisits per ingressar. No obstant això, la reforma més profunda es va produir durant el regnat d'Isabel II. Un model d'Espanya liberal va requerir adaptar tots els Ordes militars i civils. El Reial Decret de 26 de juliol de 1847 va establir el caràcter exclusivament civil de l'Orde i la va configurar quatre graus. A partir d'aquest moment van ser els mèrits, i no exclusivament l'afecte a la Corona i la seva Reina, els que van determinar l'accés.

Encara que l'Orde es va abolir durant uns mesos coincidint amb la Primera República, va ser restablerta abans de la restauració borbònica en la persona de Alfons XII. Fins l'arribada de la Segona República, que va suprimir de nou l'Orde, es va procedir a refondre les diferents disposicions que regulaven les matèries, i es van anar incloent causes per la pèrdua de les distincions.

Després de finalitzar la Guerra Civil, la dictadura franquista va restablir l'Orde el 10 de maig de 1942 en contra de l'exprés desig dels hereus de la Corona espanyola. Amb la monarquia constitucional en la persona de Joan Carles I, l'Orde s'ha anat modernitzant, permetent la incorporació de les dones a la mateixa des 1983.

El govern de l'Orde[modifica]

  • Els títols associats al govern de l'Orde són:
    • El Gran Maestre de l'Orde , el títol el té el Rei d'Espanya, i és en nom del que s'efectuen els nomenaments i s'atorguen les distincions.
    • El gran canceller de l'Orde , que serà el President del Govern d'Espanya i ostenta la majoria dels poders, al costat del Consell de Ministres.
    • El Ministre General de l'Orde , que recau en la Secretaria General de la Presidència del Govern i la tasca és la d'instruir els expedients.
    • El ministre mestre de Cerimònies-Contador , que recau en el director del Departament de Protocol de la Secretaria General de la Presidència del Govern.
  • Els òrgans de gestió són:
    • Com a òrgan unipersonal i que ostenta la majoria de les funcions que comporten la resolució, el Gran Canceller de l'Orde , recolzat en el Consell de Ministres.
    • La Cancelleria de l'Orde , integrada pel Ministre General de l'Orde i el ministre Mestre de Cerimònies-Contador , amb funcions d'instrucció i d'administració.
    • El Consell de l'Orde , té com a missió assessorar el gran canceller en totes les consultes respondre, i que està integrat per aquest, el cap de la Casa de Sa Majestat El Rei i set membres entre els condecorats a elecció del gran canceller .

Els graus i distincions[modifica]

Els Graus de l'Orde són cinc: Collaret , Gran Creu , Comanda de nombre , Comanda i Creu .

El Collaret[modifica]

Collaret de l'Orde.
Detall del quadre La família de Carles IV , de Francisco de Goya, on s'aprecia al monarca amb el Collaret i la Venera acompanyades de la banda blava i blanca, símbols del Gran Maestre de l'Orde

Està reservat als membres de la Família Reial Espanyola, els Caps d'Estat i de Govern ia aquells ciutadans espanyols que tinguin, almenys durant tres anys, la Gran Creu . El nombre de ciutadans vius espanyols que, amb excepció de la Família Reial, poden rebre l ' Collaret està restringit a vint. La descripció de la distinció que fa el reglament és:

« Collaret: estarà format per la successió de peces o baules següent: la xifra d'or del Monarca que dóna nom a la Reial Orde, orlada de palma i llorer d'or, esmaltats en verd i vermell, seguida, a banda i banda , per dos lleons rampants d'or tornats cap a la xifra, seguits cada un per un castell, també d'or, a qui succeeix un trofeu de guerra, compost per un casc de cavaller d'or i dues banderes en aspa, la posada en banda de or, esmaltada en vermell, acompanyada d'un bast d'or, i la posada en barra esmaltada en blau, acompanyada per un feix de lictor d'or, tot orlat de fulles de llorer esmaltades en verd. A aquesta seqüència seguirà una altra de castell, lleó, xifra, lleó, castell, trofeu, fins a completar el total de baules que formen el collaret, que serà de 41. De la de la xifra, que figura com a central, dependrà la venera de l'Orde, mitjançant dues cadenetes d'or. »

A aquesta peça acompanya la Venera que ha de ser:

« ... una creu d'or, formada per quatre braços iguals, simètrics dos a dos, rematats per vuit esferes d'or, el centre o truca serà d'esmalt blau anyil, contornado per una franja d'esmalt blanc. A cada entrebrazo figurarà una flor de lis d'or polit. A l'anvers, en exerg, sobreposat un oval d'or, orlat d'esmalt blau, al centre portarà la imatge de la Puríssima Concepció en els seus esmalts. Al revers, portarà, en exerg, un oval al centre, esmaltat en blau, amb la xifra de Carles III d'or, orlada amb la llegenda «Virtuti ET MERITO» d'or, sobre esmalt blanc. Aquesta creu anirà coronada per dues branques de llorer d'or, nuades per un llaç d'esmalt blau. Les seves dimensions màximes són de 50 mil·límetres d'ample per 75 mil·límetres d'alt, inclosa la corona de llorer. »

Quan no ho requereixin les circumstàncies, s'autoritza l'ús d'una Gran Creu del Collaret , insígnia més senzilla i que substitueix a les miniatures que sí estan autoritzades en altres graus. El tractament rebut pels titulars del Collaret és el del «Excel·lentíssim». Els hereus dels condecorats amb l ' Collaret estan obligats a la seva restitució a l'Estat després de la mort del titular.

La Gran Creu[modifica]

Banda de Cavaller amb la Gran Creu de l'Orde.

Es reserva als qui, havent complert serveis rellevants per a Espanya, fossin o haguessin estat Presidents del Congrés dels Diputats, de l'Senat, de l'Tribunal Constitucional, del Consell General del Poder Judicial, de l'Tribunal Suprem, ministre la seva altres altes autoritats de l'Estat (càrrec que el 2010 només tenen els Secretaris d'Estat), a més de tots aquells que tenguin una altra «Gran Creu» civil o militar espanyola durant, almenys, tres anys. El nombre màxim de Grans Creus està limitat a cent, sense comptar les concedides als Ministres. El reglament descriu així la distinció:

« Serà una banda de seda, de 101 mil·límetres d'ample, de color blau cel, amb una franja central de color blanc de 33 mil·límetres d'ample. Aquesta banda s'unirà en els seus extrems mitjançant una rosassa picat, confeccionat amb la mateixa tela que la banda, del qual dependrà la venera de la Reial Orde, les dimensions màximes seran de 50 per 75 mil·límetres. Conjuntament amb la Banda es ostentarà una placa de plata abrillantada, de dimensions màximes de 75 per 80 mil·límetres, formada per quatre braços iguals amb vuit puntes rematades per sengles semiesferes llises, simètrics dos a dos. A cada entrebrazo figurarà una flor de lis de plata abrillantada. Com exerg, un oval al centre portarà la imatge de la Puríssima Concepció en els seus esmalts i, als seus peus, la xifra de Carles III, orlada de llorer, amb el lema «Virtuti ET MERITO», sobre una cartel esmaltada en blanc, orlada d'una franja d'esmalt blau. Tancant l'oval, una franja d'esmalt blau orlada de plata abrillantada. »

Com miniatura de la Gran Creu s'estableix una per trau o banda, o si substitució una roseta sobre galó d'or i com a passador de insígnia en els uniformes de diari dels membres de les Forces Armades una Corona Reial amb un distintiu blanc i blau. El tractament dels titulars és de «Excel·lentíssim» i els hereus no estan obligats a la devolució de la Gran Creu a la mort del titular, si bé han de comunicar a la Cancelleria de l'Orde.

La Comanda de nombre[modifica]

Creu de l'Encomana de Número de l'Orde de Carles III.

Es concedeix als ciutadans que, havent prestat notables serveis a Espanya, tinguin la Encomana amb més de tres anys d'antiguitat, o reuneixin els requisits exigits per a la Gran Creu però no tinguin o hagin tingut cap càrrec dels esmentats per rebre-la. La seva vinculació clara amb la Gran Creu fa que el seu nombre també estigui limitat a dues-centes. El reglament descriu així la distinció:

« Els Comendadores de número portaran com a insígnia una placa de plata abrillantada, de dimensions màximes de 75 per 80 mil·límetres, formada per quatre braços iguals amb vuit puntes rematades per sengles semiesferes llises, simètrics dos a dos, el centre o truca serà d'esmalt blau. A cada entrebrazo figurarà una flor de lis de plata abrillantada. En exerg, un oval al centre portarà la xifra de Carles III d'or, sobre esmalt blau, orlada per una corona de llorer, en els seus esmalts, tot això calat i sobre un fons de plata polida. »

Com miniatura de la Comanda de nombre s'estableix una per trau o banda, o si substitució una roseta sobre galó d'or i plata a parts iguals i com passador per a la insígnia de l'uniforme de diari de les Força Armades, la cinta com en els altres casos amb la xifra del monarca Carles III. Els titulars tenen el tractament de «Il·lustríssim» ia la seva mort els hereus no estan obligats a la devolució de la Comanda de número, si bé han de comunicar l'òbit a la Cancelleria de l'Orde.

La Comanda[modifica]

Insígnia de la comanda de l'Orde.

Es concedeix als ciutadans que, havent prestat notables serveis a Espanya, tinguin la Creu amb més de tres anys d'antiguitat. La Comanda és, així, un grau que s'assoleix només per antiguitat i el seu nombre no està limitat. El reglament descriu així la distinció:

« Els Comendadores portaran, pendent del coll amb una cinta blau cel de 45 mil·límetres d'ample, amb una franja central de color blanc de 15 mil·límetres d'amplada, una creu d'or, de 52 mil·límetres de diàmetre, formada per quatre braços iguals, simètrics dos a dos, rematats per vuit esferes d'or, el centre o truca serà d'esmalt blau anyil, contornado per una franja d'esmalt blanc. A cada entrebrazo figurarà una flor de lis d'or polit. A l'anvers, en exerg, sobreposat un oval d'or, orlat d'esmalt blau, al centre portarà la imatge de la Puríssima Concepció en els seus esmalts. Al revers, portarà, en exerg, un oval al centre, esmaltat en blau, amb la xifra de Carles III d'or, orlada amb la llegenda «Virtuti ET MERITO» d'or, sobre esmalt blanc. Aquesta creu anirà coronada per dues branques de llorer d'or, nuades per un llaç d'esmalt blau, en la part superior es trobarà el trau per al pas de la cinta. »

Com miniatura de la Comanda s'estableix una per trau o banda, o si substitució una roseta sobre galó de plata i com passador per a la insígnia de l'uniforme de diari de les Força Armades, la cinta com en els altres casos amb la Venera en miniatura. Els titulars tenen el tractament de «Il·lustríssim» ia la seva mort no estan obligats a la devolució de la Comanda de número, si bé han de comunicar la mort del titular a la Cancelleria de l'Orde.

La Creu[modifica]

Gran creu de l'Orde.

Constitueix el manera ordinària d'entrada a la Reial i Distingida Orde de Carles III, sempre que els així recompensats hagin prestat notables serveis a Espanya i no siguin creditors d'una altra distinció civil o militar espanyola pels mateixos mèrits. El nombre de Creus no està limitat. El reglament descriu així la distinció:

« Portaran una creu d'or, formada per quatre braços iguals, simètrics dos a dos, rematats per vuit esferes d'or, el centre o truca serà d'esmalt blau anyil, contornado per una franja d'esmalt blanc. A cada entrebrazo figurarà una flor de lis d'or polit. A l'anvers, en exerg, sobreposat un oval d'or, orlat d'esmalt blau, al centre portarà la imatge de la Puríssima Concepció en els seus esmalts. Al revers, portarà, en exerg, un oval al centre, esmaltat en blau, amb la xifra de Carles III d'or, orlada amb la llegenda "VIRTUTI ET MERITO" d'or, sobre esmalt blanc. Aquesta creu anirà coronada per dues branques de llorer d'or, nuades per un llaç d'esmalt blau. Les seves dimensions màximes són de 50 mil·límetres d'ample per 75 mil·límetres d'alt, inclosa la corona de llorer. Aquesta insígnia es portarà mitjançant un passador-sivella de metall daurat, pendent d'una cinta de 30 mil·límetres d'amplada, de color blau cel, amb una franja al centre de color blanc, de 10 mil·límetres d'amplada. »

Com miniatura de la Creu s'estableix una per trau o banda, o si substitució una roseta simple sense galó algun i com passador per a la insígnia de l'uniforme de diari de les Força Armades, la cinta com en els altres casos sense altre senyal identificativa. Els titulars tenen el tractament de «Il·lustríssim» ia la seva mort no estan obligats a la devolució de la Comanda de nombre, però com en anteriors supòsits han de comunicar a la Cancelleria de l'Orde la mort del titular.

Insígnies
Collar
Collar
Gran Creu del Collar
Gran Creu del Collar
Gran Creu
Gran Creu
Comendador de número
Comendador de número
Collar Gran Creu del Collar Gran Creu Comendador de nombre
Comendador
Comendador
Comendador (llaç de Dama)
Comendador (llaç de Dama)
Creu de Cavaller
Creu de Cavaller
Comendador Comendador
(llaç de les dames)
Creu de cavaller
Cintes
Cinta de collar
Cinta de collar
Collar
Cinta de Gran Creu
Cinta de Gran Creu
Gran Creu
Cinta de comendador de número
Cinta de comendador de número
Comendador de nombre
Cinta de comendador
Cinta de comendador
Comendador /Dama
Cinta de Cavaller
Cinta de Cavaller
Cavaller

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • González Doria, Fernando. Diccionari Heràldic i Nobiliari dels Regnes d'Espanya .
  • Rodríguez Gómez, Alfredo. Protocol i cerimonial en les Forces Armades . Edicions Protocol. Madrid, 2005. ISBN 84-95789-13-2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Orde de Carles III