Usuari:Pallares/Ben Johnson (actor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Treballava en un ranxo i solia actuar en marrades quan el productor Howard Hughes li va contractar el 1940 per portar uns cavalls a Califòrnia. A partir d'aquest moment, es va dedicar a treballar per al cinema com a especialista i doble d'actors com John Wayne, James Stewart i Gary Cooper. Llavors el director John Ford es va fixar en ell i li va donar un paper protagonista en Wagon Master (1950). Va abandonar Hollywood en 1953 per tornar a la marrada, però el cinema pagava millor i era menys arriscat, així que va tornar al cinema per completar una carrera que comprèn més de 300 pel·lícules.

Conegut principalment pels seus westerns, d'entre la llarga llista es poden destacar aquells dirigits per John Ford, com La legió invencible (1949) i Riu Gran (1950), els filmats en la dècada dels 60 per Sam Peckinpah, com Major Dundee (1965) i Grup salvatge (1969).

Va rebre l'Óscar en 1972 al millor actor secundari pel seu paper en The Last Picture Xou (L'última pel·lícula) de Peter Bogdanovich, film que casualment no pertany al gènere del western. També amb Sam Peckinpah va rodar La fugida i Junior Bonner, ambdues amb Steve McQueen, així com Boja evasió, un dels primers treballs de Steven Spielberg, i Mossega la bala, de Richard Brooks.

Va seguir treballant en pel·lícules com El tren del terror (1980), de Roger Spottiswoode, fins a la seva defunció l'any 1996.

[[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Morts el 1996]] [[Categoria:Guanyadors del premi Globus d'Or]] [[Categoria:Guanyadors del premi Oscar al millor actor secundari]]