Usuari:Pallares/Phil Tippett

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tippett va néixer el 1951 a Berkeley, Califòrnia. El 1958, amb set anys, va veure el clàssic d'efectes especials de Ray Harryhausen Simbad i la princesa, i això va ser el que va fer decidir sobre la direcció que prendria la seva vida.[1] Phil va obtenir un Bachelor of Arts (un pregrau en art) a la Universitat de Califòrnia a Irvine i va començar a treballar com a animador en l'estudi d'animació Cascade Pictures, a Los Angeles.

Recorregut professional[modifica]

Stop motion[modifica]

En Cascade Pictures Tippett va dur a terme els seus primers treballs d'animació usant la tècnica tradicional de l'animació en volum o stop motion, essencialment per a publicitats i anuncis de televisió. En 1975, mentre encara treballava en Cascade Pictures, ell i Jon Berg van ser contractats per George Lucas per integrar la plantilla d'Industrial Light & Magic i realitzar una escena de Star Wars: Episode IV - A New Hope. Es @tratar la seqüència en la qual els personatges jugaven a uns escacs holográfico.[2] Quan Star Wars estava sent estrenada en cinemes, en 1977, Tippett va ser contactat per Joe Dante i Jon Davison per crear les pirañas de la pel·lícula de Roger Corman Piraña (estrenada en 1978, encara que Tippett no apareix en els títols de crèdit de la pel·lícula).[3] En aquest mateix any, en 1978, Tippett i Berg van encapçalar el departament d'animació de ILM per ocupar-se de l'animació stop motion de la pel·lícula L'Imperi contraata. Però aquesta vegada, Tippett i Jon Berg van millorar les tècniques d'animació creant una nova variant del stop motion: el go motion.

Go motion[modifica]

Tippett és sobretot conegut al món dels efectes especials per haver estat el principal inventor de la tècnica d'animació en volum coneguda com go motion. La va posar a punt en el si de l'empresa per la qual treballava a la fi dels anys 1970, Industrial Light & Magic. Es @tratar representar en pantalla, per a la pel·lícula L'Imperi contraata, el moviment dels gegantescos vehicles cuadrúpedos AT-AT i també el de les criatures de munta cridades tauntaun. Durant la realització de l'episodi següent de Star Wars, La tornada del jedi, Tippett va liderar el departament de disseny i de creació de criatures de la pel·lícula (departament al que ILM va cridar creature shop en anglès), treball pel qual se li va concedir el seu primer Óscar. Amb l'èxit del seu treball en les pel·lícules de la saga Star Wars, Tippett va decidir explorar els límits de la tècnica go motion realitzant en 1984 un curtmetratge sobre dinosaures d'uns deu minuts de durada, al que va titular Prehistoric Beast[4] (literalment: «bèstia prehistòrica»). Els efectes especials en go motion d'aquest curt van ser realitzats en el garatge de Tippett, que va ser assistit en aquesta tasca pels animadors en volum de ILM Randy Dutra (qui va fer els motlles i les pells dels dinosaures) i Tom St. Amand (qui va fabricar els endoesqueletos articulats metàl·lics dels dinosaures).[5][6] Amb aquest curtmetratge començava, encara que modestament, la producció del seu propi estudi de produccón, el Tippett Studio. En aquest mateix any el Tippett Studio va produir l'animació en go motion de les criatures de la pel·lícula Caravan of Courage: An Ewok Adventure. A l'any següent els productors Robert Guenette i Steven Paul Mark van sol·licitar al Tippett Studio per a la realització dels dinosaures del documental Dinosaures (una part del metratge de Prehistoric Beast va ser aprofitada per ser inclosa en aquest documental). A l'any següent, en 1986, Tippett va guanyar, pel seu treball en el documental Dinosaures, un Premi Primetime Emmy als millors efectes visuals i especials (Primetime Emmy Award for Outstanding Special Visual Effects). En aquest mateix any es va posar a treballar en la qual anava a ser la primera pel·lícula cinematogràfica els efectes visuals de la qual fossin realitzats pel Tippett Studio: Howard the Duck. A partir de llavors l'estudi de Tippett va seguir aportant seqüències en go motion a les pel·lícules de Hollywood, amb títols tan coneguts com El noi d'or (1986), RoboCop (1987), Willow (1988), Cazafantasmas 2 (1989) o Honey, I Shrunk the Kids (1989).

Animació per computadora[modifica]

En 1991 Steven Spielberg va sol·licitar a Phil Tippett i al seu Tippett Studio el que fessin una sèrie d'assajos en go motion per a l'animació dels dinosaures de la futura pel·lícula Parc Juràsic. Els plànols d'assaig de Tippett van ser de gran qualitat però Dennis Emmurallin va aconseguir millors resultats mitjançant la tècnica de l'animació per computadora i va anar el seu departament d'animació el que va ser triat per Spielberg per a la realització dels dinosaures de Parc Juràsic. En rebre aquesta notícia per part de Spielberg Tippett es va exclamar que s'havia extingit, fent una analogia entre l'extinció dels dinosaures i l'extinció de la seva tècnica go motion, sobrepassada per l'animació computerizada, més moderna. Spielberg va retenir aquesta frase i la va afegir al guió de Parc Juràsic. Tippett va ser no obstant això contractat en la producció de Parc Juràsic com a supervisor de les animacions per computadora a causa de la seva experiència en l'àmbit de la recreació i animació de dinosaures, la qual cosa a l'any següent li va valer el guardó del seu segon Óscar. Des de llavors el Tippett Studio ha abandonat definitivament el go motion i utilitza exclusivament l'animació per computadora. Pel·lícules cèlebres d'aquesta etapa, amb efectes visuals realitzats pel Tippett Studio exclusivament mitjançant animació per computadora, són per exemple Dragonheart (1996), Starship Troopers (1997), Evolution (2001) o Hellboy (2004), entre moltes altres.

Guardons i recompenses[modifica]

Al llarg de 40 anys de carrera Phil Tippett ha estat recompensat amb dos Óscar de l'Acadèmia (a més d'altres sis nominacions als Óscar), un Premi BAFTA (a més d'altres quatre nominacions als BAFTA) i dos Premis Emmy.[7]

Premis de l'Acadèmia (Óscar)[modifica]

En l'àmbit del cinema Phil Tippett ha guanyat dos Premis Óscar:

  • En 1984 pel disseny, la creació i l'animació de criatures en Return of the Jedi (pel·lícula estrenada a Estats Units l'any anterior, 1983)
  • En 1994 per la supervisió de l'animació per computadora dels dinosaures de la pel·lícula Parc Juràsic (estrenada a Estats Units l'any anterior, 1993)

Premis Emmy[modifica]

En l'àmbit de la televisió Phil Tippett ha guanyat dos anys consecutius el Primetime Emmy Award for Outstanding Special Visual Effects («Premi Primetime Emmy als millors efectes visuals i especials»):

  • En 1985 per Caravan of Courage: An Ewok Adventure (pel·lícula de televisió emesa per primera vegada en la televisió nord-americana en 1984)
  • En 1986 per Dinosaures (documental sobre dinosarios emès per primera vegada en la televisió nord-americana al novembre de 1985)

Premis BAFTA[modifica]

En l'àmbit del maquillatge d'efectes especials Phil Tippett ha estat recompensat amb un BAFTA Award for Best Makeup and Hair («BAFTA al millor maquillatge i perruqueria»):

Referències[modifica]

[[Categoria:Productors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Directors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]