Usuari:SergiRamirez11/Lamborghini Verí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Lamborghini Verí és un automòbil superdeportivo fabricat per Automobili Lamborghini S.p.a.

Va ser presentat en el Saló de l'Automòbil de Ginebra al març de 2013, limitat a tres unitats construïts en 2013 i 9 Roadster en 2014, per motiu de la celebració del 50 aniversari de la marca.[1] El seu disseny està basat en el Lamborghini Aventador i està enfocat principalment en la major eficiència aerodinàmica possible per millorar l'estabilitat en les corbes, buscant que el Verí brindi l'experiència de conducció més propera a la d'un prototip de carreres, a excepció que aquest sí està homologat per circular en carretera.[2]

Compta amb una potència màxima de 750cv (552kw), que porten al superdeportivo a accelerar de 0 a 100 km/h en 2,9 segons i aconseguir una velocitat màxima de més de 355 km/h.[3] El seu preu és de tres milions d'euros més imposats.[4]

Dades tècniques[modifica]

El Verí compta amb un motor de 12 cilindres en V de 6,5 litres de cilindrada, el qual envia la potència de forma permanent a les quatre rodes (és una tracció integral com a norma a la casa) a traves de la transmissió ISR de set velocitats. Aquest model es basa en el Aventador, amb l'única diferència que en la carrosseria existeix una aerodinàmica específica que ho fa més efectiu. De fet, el alerón posterior té una regulació de tres posicions que ho fan ideal per pilotar-ho en un circuit, encara que també estigui homologat per ciurcular per vies urbanes.[5]

La suspensió, herència del seu germà, és de tipus "PushRod" (l'amortidor i el moll helicoïdal estan col·locats en la part superior del tren de forma horitzontal), amb dos triangles superposats en la part inferior i fabricats íntegrament en alumini.[6] Aquest conjunt va ancorat a un subchasis, el mateix on van col·locats el conjunt de la caixa del canvi i el motor.

El xassís és d'una peça, del mateix material que utilitzen els seus rivals, una mescla de resines i aramidas. Té un sistema pneumàtic per alçar la carrosseria uns 4mm i per facilitar certes maniobres. La carrosseria és de fibra de carboni i l'interior compta amb materials patentats per Lamborghini com el "CFRP" (també en el xassís) i "CarbonSkin".[7][8]

Nomenclatura[modifica]

D'acord amb la tradició de la marca, el nom del Verí prové d'un toro de brega llegendari. Verí és el nom d'un dels toros de brega més forts i agressius, i famós a més per ser un dels més ràpids toros en la història de la tauromàquia. El seu nom es va fer popular en 1914, quan va deixar fatalment ferit al torero José Sánchez Rodríguez "Hipòlit" durant la correguda de toros en la Sorra de Sanlúcar de Barrameda, Cadis.[9]

La trilogia composta per tres vehicles únics es va produir en el transcurs de l'any 2013, i durant el transcurs de l'any 2014 són fabricades 9 unitats de la versió convertible.

Disseny[modifica]

Lamborghini Verí.

Cada detall del disseny del Verí és funcional per obtenir la càrrega aerodinàmica òptima amb el menor arrossegament, aconseguint a més una apropiada refrigeració del motor. El model, com tot Lamborghini, manté un disseny coherent al dels altres models del catàleg, incloent formes geomètriques extremes, així com l'extrem davanter en forma de fletxa, línies afilades, superfícies anguloses i fars LED en forma de "I".

Pensant en l'aerodinàmica, la part davantera compleix la funció d'ala aerodinàmica. Els grans canals guia l'aire a les sortides del capó davanter i front el parabrisa, i la divisió dels guardabarros de la carrosseria del superdeportivo optimitzen el flux d'aire a través del cotxe. Per la seva banda, la línia lateral del Verí assegura el flux d'aire ideal per a les preses de refrigeració del motor.

Igual que la part frontal, en la posterior del Verí s'ha optimitzat l'aerodinàmica per sota de la carrosseria, millorant l'estabilitat a altes velocitats, especialment en les corbes. Les transicions inferiors de la carrosseria acaben en un gran difusor amb quatre tubs de fuita integrats per augmentar el nivell de càrrega aerodinàmica. Les grans obertures serveixen per ventilar el compartiment del motor i controlar els corrents d'aire cap al alerón posterior.

L'única part tancada de la posterior és l'espai per a la matrícula. Així mateix, els pilots posteriors, incloent les llums de fre, indicadors i antinieblas, mantenen el disseny en "I". La tapa del motor cobreix sis obertures en forma de tascó, amb la finalitat de dissipar la calor del motor. La coberta s'estén en una gran aleta central, similar a una "aleta de tauró", i millorant així l'eficiència i l'estabilitat durant el frenat en la secció posterior, aplicant major càrrega aerodinàmica per augmentar encara més el rendiment en les corbes a alta velocitat.

Lamborghini Verí.

Les llandes són d'aliatge, de vint polzades les davanteres i vint-i-una les posteriors, equipades amb suports centrals. El seu disseny també s'enfoca en la funcionalitat aerodinàmica. Un anell de fibra de carboni al voltant de cada llanda succiona aire per a la refrigeració addicional dels discos de fre de carboni i ceràmica.

Tecnologia i acompliment[modifica]

El Verí disposa d'un monocasco fabricat íntegrament en fibra de carboni reforçat. És en gran part similiar al del Aventador, com són també l'alumini dels bastidors davanters i darreres. Tot això, i malgrat la seva forma, s'ha adaptat al nou disseny. Les peces exteriors són també de carboni.

En l'habitacle es pot observar el monocasco de carboni, tant en el túnel central com en els seients. Aquests pesen molt poc i estan fets d'un material compost forjat.

Lamborghini Verí.

El patentat teixit "CarbonSkin" s'utilitza pel tapizado de tota la cabina, part dels seients i el sostre. Aquest material es xopa d'un tipus molt especial de resina que estabilitza l'estructura de la fibra, mentre que permet que el material romangui flexible. Lamborghini ha volgut també transmetre la personalitat de les carreres en el panell d'instruments.

Amb un pes en sec d'1.450 quilos (3.190 lliures), el Verí és 125 quilos (275 lliures) més lleuger que el Aventador, donant-li una relació peso-potència d'1,93kg/cv (4.25 lliures/cv). Tot això fa aconseguir una acceleració de 0 a 100 en 2,7 segons i una velocitat màxima de 355 km/h (221mph) aproximadament.

La potència s'ha elevat a 750cv (552kw), gràcies principalment a una termodinàmica optimitzada, un RPM nominal més alt i un sistema de fuita amb una contrapresión més baixa. La caixa del canvi robòtica ISR de set velocitats, la tracció permanent a les quatre rodes i la suspensió han estat ajustades per complir amb els requisits del model.

Verí LP750-4 Roadster[modifica]

El Lamborghini Verí LP750-4 Roadster és, quant a disseny, molt similar al coupé, encara que variant la zona de la coberta del motor, que s'embolica amb dos arcs antivuelco per darrere dels seients. Segueix comptant amb les sis "brànquies" i l'aleta amb la seva presa d'aire.

Quant a les prestacions, tan sols perd poc menys que una desena de segon en l'acceleració, per tant, la seva velocitat punta no es veu afectada i el seu pes augmenta en tan sols 40 quilos, molt poc tenint en compte que és un Roadster.[10] El preu d'aquesta variant és de 3.3 milions d'euros sense impostos (3.7 milions de dòlars americans).

A diferència de la variant normal, es fabricaran nou Roadster.

Referències[modifica]

  1. «Lamborghini Veneno Roadster: presentado en un portaaviones - Autobild.es». [Consulta: 19 setembre 2016].
  2. «Lamborghini Veneno: un prototipo de carreras aprobadas para su uso en la carretera.» (en anglès americà), 21-03-2013. [Consulta: 19 setembre 2016].
  3. Tibytt, Federico. «Lamborghini Veneno Roadster: Potencia y velocidad - azureazure.com». [Consulta: 19 setembre 2016].
  4. S.L.U., Unidad Editorial Información General. «Lamborghini Veneno: el coche de los tres millones de euros | Coches | Motor | elmundo.es». [Consulta: 19 setembre 2016].
  5. Ares, Héctor. «Lamborghini Veneno», 04-03-2013. [Consulta: 19 setembre 2016].
  6. «Lamborghini introduces pushrod suspension to series production». [Consulta: 19 setembre 2016].
  7. «Innovación Tecnológica Lamborghini». [Consulta: 19 setembre 2016].
  8. «Lamborghini Aventador LP 700-4: fibra de carbono y chasís rodante» (en anglès americà), 19-03-2015. [Consulta: 19 setembre 2016].
  9. «Lamborghini Veneno, el toro asesino | Revistas Excelencias». [Consulta: 19 setembre 2016].
  10. «Lamborghini Veneno Roadster». [Consulta: 19 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]

Categoria:Models Lamborghini