Vall Cluson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaVall Cluson
Imatge
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Part deValli Valdesi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLhi Vialar (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 00′ N, 7° 06′ E / 45°N,7.1°E / 45; 7.1
Banyat perChisone Modifica el valor a Wikidata
SerraladaAlps Cosiens Modifica el valor a Wikidata
Situació de la Vall Cluson

Vall Cluson és una vall alpina situada a la província de Torí (Piemont), i és una de les Valls Occitanes. Limita a l'oest amb la Vall de Susa i la Vall Sangone, al sud amb la Vall Pèlis i a l'est amb la Planura padana. D'una derivació en surt la Vall Germanasca. Forma part de la comunitat muntanyenca de les Valls Cluson i Germanasca.

Geografia[modifica]

La vall comença a Pinerolo i acaba a Sestrièras, travessant lhi Vialar, Peirosa, Finistrèlas i Prajalats. Pren el nom del torrent Cluson.

Muntanyes[modifica]

Els cims principals de la vall són:

Colls de Muntanya[modifica]

Història[modifica]

Per a molts la Vall Cluson era el territori que marcava la frontera entre el Ducat de Savoia i el regne de França. La vall alta pertanyia al Delfinat, i la baixa pertanyia a Savoia. El marge dret de la Vall Cluson fou cedida a Lluís XIII de França pel Tractat de Cherasco de 1631, però tornà a mans dels savoians per la Pau de Torí de 1696.

L'alta vall formà part de la República dels Escartons de 1343 a 1713. Prajalats era un dels cinc cantons i aplegava el territori de Sestrièras i una fracció de Peirosa. Durant aquests temps hi havia una important comunitat valdesa. Per aquest motiu eren anomenades Valls Valdeses.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vall Cluson