Viquiprojecte:Lluitapèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts al Viquiprojecte Lluitapèdia. Es tracta d'un projecte per millorar articles relacionats amb aquelles lluites i reclamacions socials que amb els anys ens han permès defensar els drets laborals, aconseguir espais verds, defensar la igualtat de gènere, aconseguir que les parelles del mateix sexe puguin adoptar fills o gaudir de l'ensenyament en català, entre milers d'altres. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar el nostre futur compartit plegats. Els articles es regeixen per les normes de Viquipèdia: han de ser neutrals, i han de ser documentats amb fonts independents d'informació (premsa, llibres, arxius municipals...).

Aquest és un projecte organitzat per Òmnium Cultural, mitjançant la seva campanya "Lluites compartides", amb la col·laboració d'Amical Wikimedia.

Per què Lluitapèdia?[modifica]

Segons la seva pàgina web, Lluites compartides pretén ser un espai per compartir les lluites i fer visible i posar en valor la feina de milers de persones anònimes que han treballat pel bé comú contribuint a construir un barri, un poble, una ciutat, un país i un món millor. Explica que "Sovint aquestes lluites no van ser compartides per la majoria de nosaltres, però tots ens beneficiem dels guanys aconseguits. Avui, gràcies a aquestes lluites, gaudim de més drets laborals, a les ciutats tenim més espais verds, les dones tenen més drets, les parelles del mateix sexe poden adoptar fills, podem gaudir d’ensenyament en català per a tothom… Ja és hora, doncs, de reconèixer i celebrar la contribució d’aquestes lluites i fer que siguin veritablement compartides. Al capdavant, volem ampliar l’imaginari col·lectiu posant en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels futurs. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar, plegats, el nostre futur compartit."

En aquest context, el Viquiprojecte Lluitapèdia es planteja com una eina per documentar les diverses lluites dutes a terme a Catalunya al llarg de l'últim mig segle.

Llista d'articles proposats[modifica]

Aquí teniu la llista d'articles sobre lluites i reivindicacions històriques proposats. Si en teniu d'altres propostes, digueu la vostra a la pàgina de discussió del projecte.

Període Lluita Comentari
1950-60-70 Barraquisme Lluita contra el barraquisme
1951 Vaga de tramvies
1957 Vaga de tramvies (1957)
1957 Fets del Paranimf Els actes de protesta estudiantil a la UB el 18 i 19 de febrer de 1957.
1966 La Caputxinada
1966 Creació de la Taula Rodona La primera plataforma unitària d'oposició antifranquista que aplegà totes les forces polítiques catalanes des de 1939.
1966 Manifestació de capellans de 1966 Concentració i manifestació d'uns cent trenta clergues vestits amb sotana, el 11/05/1966, davant de la "Jefatura Superior de Policía".
Anys 1970 Aiguamolls de l'Empordà Lluita per salvar els Aiguamolls
1970-77 Lluites del Professorat No Numerari (PNN) Falten continguts
1970s-actualitat Moviment de Vida Independent Moviment dirigit a assolir la igualtat d'oportunitats i plena participació de les persones amb discapacitat.
1971 Vaga de la SEAT de 1971
1971 Canalització riu Llobregat a Cornellà Inundacions del 20 de setembre de 1971
1972-75 Lluita a l’Institut Mental de la Santa Creu La lluita per transformar l’Institut Mental de la Santa Creu en una institució progressista per a gent amb problemes mentals.
1972 Creació de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) Falta entrada.
1974 Campanya Contra la Pena de Mort Campanya contra la pena de mort promoguda a Catalunya principalment per Justícia i Pau i per Pax Christi amb moltes altres entitats. Falta entrada.
1976 Manifestacions per l'amnistia del febrer de 1976 Les manifestacions per l'amnistia del febrer de 1976 van ser dues marxes que van tenir lloc el dia 1 i 8 de febrer de 1976 a Barcelona. La primera exigia l'amnistia per als sis-cents presos polítics que restaven a les presons espanyoles, i la segona, encoratjats per la resposta ciutadana de la primera, duia com a lema "Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia".
1976 Primeres Jornades Catalanes de la Dona
1976 Assemblea d'Actors i Directors La lluita de l'Assemblea d'Actors i Directors, mani i Festival Grec
1976 Marxa de la Llibertat Acció duta a terme l'estiu de 1976 per reclamar, de forma pacífica i no violenta, l'amnistia, les llibertats bàsiques, la recuperació de l'Estatut d'autonomia, tot donant a conèixer aquestes reivindicacions en l'àmbit dels Països Catalans...
1976 Diada de 1976 a Sant Boi Falten continguts
1977 Manifestació de l'orgull gai de 1977 a Barcelona Primera mani d’orgull gai després del franquisme, Barcelona
1977 Manifestació per l'Estatut
1977... Moviment antinuclear Lluita contra les nuclears
Anys 1980 Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes Campanyes “En català” de La Crida
1986 No a l'OTAN Referèndum sobre la permanència d'Espanya a l'OTAN
Anys 1990 Objecció de consciència al servei militar Lluita contra el servei militar obligatori i altres formes de conscripció com la PSS
1994 Objectiu 0,7 Moviment perquè es destini el 0,7% del pressupost públic a cooperació internacional" (acampades Diagonal). Acampada 0,7. Informe Vegeu Ajuda Oficial al Desenvolupament · Pàgina de moviment
1999-00 Antiglobalització Moviment antiglobalització. Cimeres antiglobalització.

Desdoblar temes com XCADE; Mobilització contra el Banc Mundial, juny de 2001; mig milió de persones a la mani contra l'Europa del capital i la guerra, el 16 de març de 2002; participació massiva des de Catalunya als Fòrums Socials Europeus, a Florència (novembre de 2002), París (2003)...

2000 Mobiltzacions contra la desfilada militar Llibre-crònica Per la pau, no a la desfilada militar
Anys 2000 Transvasament de l'Ebre Mobilitzacions contra el transvasament de l’Ebre
2001 Tancades de sense papers a les esglésies de 2001
2003 Manifestacions mundials contra la guerra d'Iraq Moviment No a la guerra a l’Iraq, "Aturem la guerra"
2006 V de Vivienda
2008-2009 Pla Bolonya Contra el pla Bolonya
2010... Habitatge digne Mobilitzacions contra els desnonaments i pel dret a un habitatge digne, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca
2010... Dret a decidir i autodeterminació Mobilitzacions pel dret a decidir i l’exercici de l’autodeterminació
2011 Moviment 15-M Pablo Molano
2012 Vagues generals Vaga general espanyola de març de 2012 i Vaga general europea de 2012
2012 Tanquem els CIEs Hi ha entrada sobre Centre d'internament d'estrangers però no sobre el moviment.
2015 Campanya d'UCFR expulsa PxC de gran part dels ajuntaments
2015-16 Refugiats de la Guerra Civil Síria (en) Moviment de solidaritat amb els refugiats de Síria

Stop Mare Mortum

Alan Kurdi

Quina estructura ha de tenir un article?[modifica]

Aquests articles (A,B,C) us poden servir de guia a l'hora d'estructurar la informació. En general, un bon article sobre una reivindicació hauria de tenir els següents apartats:

  1. Introducció
  2.  Context històric
  3.  Evolució dels fets
  4.  Persones implicades
  5. Resultats
  6. Impacte a llarg termini
  7.  Referències
  8.  Bibliografia
  9. Enllaços externs

Participants[modifica]

  1.  Kippelboy
  2.  DavidKarvala
  3.  Lluis_tgn
  4. KRLS
  5. Independència
  6. Oleguer
  7. KsaveroEO
  8. Et necessitem. Escriu ací el teu nom de viquipedista.

Activitats relacionades[modifica]